Rayan, Assia en Zoka.© Sarah Van den Elsken

Deze sterke vrouwen tonen zich op event B.A.P. “Ik miste iemand die me een duw in de rug gaf, nu doe ik dat voor anderen”

Antwerpen -

Alleen maar sterke vrouwen zondag in IKON Antwerpen. Hier vond B.A.P. plaats, wat staat voor Bizz, Arts, Politics. Een evenement georganiseerd door Thalia Ndabagobetse dat de schijnwerpers plaatst op vrouwelijke ondernemers, politici en artiesten.

Elien Van Wynsberghe

LEES OOK. Thalia Ndabagobetse zet met evenement B.A.P. in op jongeren en vrouwen: “Veel vrouwen worden nog steeds niet erkend voor hun prestaties”

Zoka (28), coördinator van de meisjeswerking City Pirates

Zoka© Sarah Van den Elsken

City Pirates wil via voetbal kinderen en jongeren kansen geven en competenties aanleren. De organisatie heeft teams verspreid over de stad. In de wijk Luchtbal coördineert Zoka de meisjeswerking.

“Vandaag telt onze meisjeswerking 70 leden, van 8 tot 35 jaar. En we kunnen zeker nog uitbreiden”, vertelt Zoka die als sociaal werker aan de slag is bij de organisatie. “Het belangrijkste is dat meisjes een veilige plek hebben om te kunnen voetballen. Voetbal is een sport die door mannen gedomineerd wordt. Voor veel meisjes is de drempel te groot. Zeker voor ons doelpubliek: kwetsbare meisjes.”

Op de velden van City Pirates krijgen de meisjes training op een andere dag dan de mannen. “We geven hen individuele coachings en weerbaarheidstrainingen. En niet onbelangrijk: we creëren een goede sfeer waarbinnen iedereen zich veilig voelt.”

Waarom ze zich voor dit project engageert? “We leven nog steeds in een mannenwereld. Zeker binnen de jeugdwerking wordt nog niet zo heel hard ingezet op meisjes. De pleintjes worden voornamelijk ingepalmd door jongens. Er is nog heel wat werk om ons openbaar domein meer vrouwvriendelijk te maken.”

Assia El Abdellaoui (35), cateraar

Assia van Sia’s Kitchen.© Sarah Van den Elsken

Sia’s Kitchen, zo heet het cateringbedrijf dat Assia El Abdellaoui een jaar geleden uit de grond stampte. Sindsdien voorziet ze hartige lekkernijen en desserts op recepties en feestjes.

El Abdellaoui volgde hiervoor het JOO-traject van opbouworganisatie Saamo dat jongeren die drempels ervaren, ondersteunt in het opstarten van een eigen zaak. “Voordien deed ik voornamelijk vrijwilligerswerk.”

“Ik bakte en kookte al lange tijd en droomde van een eigen onderneming maar ik wist niet goed hoe ik daaraan moest beginnen. Welke stappen moet je nemen, welke administratieve zaken moet je allemaal in orde brengen? Ik leerde hoe je moet ondernemen. Stukje bij beetje maakte ik mijn droom waar.”

“Dankzij dit traject ben ik zelfzekerder geworden. En natuurlijk is het fijn te horen dat mensen je eten lekker vinden. Daar word ik echt gelukkig van. Zonder dit traject had ik de stap naar het ondernemerschap niet durven zetten”, zegt ze. “Nu moedig ik ook anderen aan om de sprong te wagen. Het is mooi om te zien hoe iemand klein kan beginnen en dan verder groeit.”

Rayan Awad (27), Youth Unity Empowerment

Rayan.© Sarah Van den Elsken

Rayan Awad is de drijvende kracht achter Youth Unity Empowerment (YUE), een Antwerpse organisatie die samen met jongeren werkt rond mensenrechten. “We ondersteunen jongeren in hun talent en koppelen dat aan maatschappelijke thema’s.”

Rayan groeide als kind op in een kamp in Libanon. “Maar mijn land van herkomst is Palestina. Tot mijn twaalfde leefde ik in dat kamp. Ik had geen idee dat er zoiets bestond als mensenrechten. Ik wist niet dat ik rechten had.”

Op haar twaalfde verhuisde ze definitief naar België. “Ook hier was er in het begin niemand die geloofde in mijn talenten. Zelf wist ik niet waar ik terecht kon.” In november richtte ze YUE op. “Intussen hebben al meer dan honderd jongeren zich bij ons aangesloten. Wij ondersteunen hen in hun talenten. Zelf miste ik iemand die me dat duwtje in de rug gaf, nu ben ik die persoon voor anderen.”

“Veel jongeren denken dat ze geen talent hebben. Dat is helemaal niet waar. Willen ze een website of sociaal mediakanaal maken of kunst creëren, dan ondersteunen we hen. Dat koppelen we aan maatschappelijke thema’s. Bijvoorbeeld door de opbrengst te doneren aan een goed doel. Maar evengoed organiseerden we een hackaton waarbij we onze jongeren in contact brachten met jongeren in Palestina. Of we werken rond thema’s als mentaal welzijn of klimaat. We geven jongeren een stem. Intussen zitten al drie van onze jongeren in de Antwerpse jeugdraad.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners