Direct naar artikelinhoud
duikbootmoord

Deense uitvinder Peter Madsen krijgt levenslang voor duikbootmoord

Deens uitviner Peter Madsen.Beeld REUTERS

De Deense uitvinder Peter Madsen is veroordeeld tot een levenslange celstraf voor de moord op journaliste Kim Wall in zijn zelfgebouwde duikboot. De rechtbank in Kopenhagen volgde daarmee de eis van het Deense Openbaar Ministerie. Die klaagde 46-jarige Madsen aan voor moord, seksueel misbruik en lijkschennis. De advocate van Madsen kondigde meteen na de uitspraak aan in beroep te zullen gaan.

Madsen zou de 30-jarige Zweedse journaliste aan boord van zijn zelfgebouwde duikboot hebben gefolterd en vermoord. Forensische artsen zijn er tot dusver niet in geslaagd een sluitende doodsoorzaak te bepalen, omdat Madsen het lijk in stukken had gezaagd en ook het hoofd van de romp had gescheiden. 

Wall werd de laatste keer gezien op 10 augustus 2017 toen de duikboot de haven van Kopenhagen verliet. Haar lichaam werd later in stukken, die zwaarder werden gemaakt door stalen pijpen, teruggevonden in de baai van Koge, in de buurt van Kopenhagen.

Madsen heeft toegegeven dat hij Walls lichaam in stukken heeft gesneden, maar ontkent dat hij haar seksueel misbruikt of gedood heeft. Hij stelde dat de vrouw in stukken snijden de enige manier was om haar uit de duikboot te krijgen. Waarom hij ook haar hoofd afhakte, kon de man niet verklaren. Hij verklaarde ook dat de journaliste aan boord van de duikboot gestikt was, maar dat haar overlijden een ongeval was.

In Denemarken moeten mensen die tot levenslang zijn veroordeeld meestal niet langer dan vijftien jaar in de gevangenis blijven zitten. Na twaalf jaar kan een veroordeelde een verzoek om gratie bij de koningin indienen. Madsen liet via zijn advocaat weten dat hij in beroep gaat tegen de veroordeling tot levenslang.

Lees ook de reconstructie van de zaak-Madsen: Vlak voor de duikbootmoord googelde de gestoorde uitvinder nog de termen 'onthoofding', 'pijn' en 'meisje' (+)