Superfan Erwin leest ‘Uranium-235’: “Geef nieuwe Kiekeboes een kans om zich te ontwikkelen”

Willebroek -

Is het eerste album van De Kiekeboes-nieuwe-stijl ook een voltreffer? Niemand beter om dat aan te vragen dan Erwin De Wachter uit Blaasveld (Willebroek). De beroepsmilitair is al 37 jaar superfan van de reeks. “Toen Merho ermee stopte, liet hij me dat persoonlijk weten.”

Tom Vets

Een half jaar geleden aangekondigd en nu in de winkel: Uranium-235 is de eerste Kiekeboes-strip van tekenaar Charel Cambré en scenarist Nix. Erwin De Wachter (58), die een indrukwekkende zolder propvol Kiekeboes-strips en afgeleide producten bezit, las de uitgave uiteraard al. “Ik zou niet willen vergelijken, daarvoor is de nieuwe versie te verschillend van de vorige”, zegt hij over het eerste verhaal dat over kernenergie gaat. “Charel Cambré is een groot talent, maar die man tekent anders. Het ligt ver af van de oorspronkelijke opzet, maar de tekeningen passen wel bij het modernere scenario.”

Een exemplaar van de nieuwe ‘Kiekeboes’-strip heeft Erwin uiteraard al in zijn bezit.© Joris Herregods

Nog een verschil: elke strip telt veertig pagina’s, acht minder dan voorheen. “Daar kan ik mee leven als het een goed scenario is”, zegt De Wachter, die merkte dat ook vertelstijl en humor compleet anders zijn. De vele woordspelingen in namen, kenmerkend voor De Kiekeboes, zijn er niet meer. “Het was typisch Merho om al die namen met dubbele bodems te verzinnen, een ander zou dat niet volhouden. Als je voor een andere opzet kiest, is het beter om zoiets te schrappen.”

Een plaatje uit de nieuwste strip ‘Uranium-235’.© Standaard Uitgeverij Strips

De inkleuring is donkerder dan voorheen. “Al begreep ik dat daar iets misging”, zegt Erwin. “Sommige zaken zijn in een andere kleur afgedrukt dan de inkleurder bedoelde. Een blauwe surfplank werd grijs, dat soort zaken.”

“Een kritiekpuntje? De focus ligt nu op Fanny en haar vriendinnen. Misschien hadden ze ook de naam van de strip moeten veranderen”

Erwin De Wachter

Superfan De Kiekeboes

Een kritiekpuntje? “De focus ligt nu op Fanny en haar vriendinnen. Misschien hadden ze ook de naam van de strip moeten veranderen.”

Persoonlijk telefoontje

Dat De Kiekeboes-oude-stijl zou stoppen, zag Erwin aankomen. “Om de simpele reden dat Merho mij op voorhand belde om dat mee te delen”, zegt hij. “Er waren geen signalen dat het einde naderde. Alles liep gesmeerd. Maar Merho werd 75, de leeftijd om ermee op te houden. Voor mij als superfan was het geen fijn moment. Al die leuke jaren met Merho en De Kiekeboes flitsten door mijn hoofd. Het leek het einde van een tijdperk. Alsof ik mijn houvast kwijtraakte.”

Met de jaren werd Erwin de ‘hoffotograaf’ van de strip. Op de achterflap van de strip prijken foto’s van Merho die Erwin maakte. “Ik leerde hem kennen op stripbeurzen. Ik nam foto’s van Merho en stuurde die naar hem op. Hij dacht dat ik een professioneel fotograaf was, maar ik ben beroepsmilitair (lacht).”

Foto’s van Erwin sierden jarenlang de achterflap van de reeks.© tom vets

Onnodig te zeggen dat zijn favoriete personage de nukkige Leon Van der Neffe is, die bij het leger werkt. “En die komt niet meer voor in de nieuwe versie”, sakkert hij.

Zijn favoriete album is Geeeeef acht! “Een volledig album over het leger. Met Van der Neffe, die Kiekeboe treitert omdat die naar het leger moet. Ik ben al 39 jaar beroepsmilitair. In feite ben ik met pensioen, maar ze vinden geen jongeren bij Defensie. Daarom blijf ik.”

Taboedoorbrekend

Erwin kreeg zijn eerste Kiekeboes-strip in 1978. “Maar het was pas in de jaren tachtig, dankzij mijn broer Werner, die een stripverzamelaar is, dat de passie voor De Kiekeboes werd aangewakkerd.”

Wat trok Erwin aan in de reeks? “De tekenstijl en humor. Door de strips later opnieuw te lezen, ontdek je vaak dubbele bodems. Merho ging ook mee met de tijd. Taboes werden doorbroken (een homokoppel of een transgender passeerden al in de jaren tachtig en negentig in de strip, red.). Zelfs als ik nu iets van De Kiekeboes zie, is dat precies kortsluiting. Een zalig gevoel.”

De zolder van Erwin is een ‘Kiekeboes’-walhalla voor een fan.© Joris Herregods

De Wachter bouwde zelfs een database met alle namen die ooit in de strip stonden. Ook dierennamen, plaatsnamen... “Als Merho twijfelde of hij al een naam had gebruikt, zocht ik dat op.”

Erwin pronkt ook zelf in een Kiekeboes-strip. “In het laatste plaatje van Bistro Dodo. Als fotograaf.”

Als fan heeft Erwin meer dan de 164 albums. “Je gaat verschieten wat hier thuis ligt. Alle krantenartikels, duizenden foto’s, dvd’s, textiel, bierviltjes, beeldjes...”

Nieuwe stripreeksen hebben het al jaren lastig en stranden vaak na een handvol albums. Hoe ziet Erwin de slaagkansen van de nieuwe Kiekeboes? “Als je de sociale media mag geloven, zijn er veel mensen die afhaken. Maar ik vind dat een voorbarige reactie. Geef Charel en Nix de kans om dit te ontwikkelen. Je mag niet terugkijken naar wat het was. Dat is voorbij. Je moet evolueren met de tijd.”

Merho en zijn opvolgers Nix (Marnix Verduyn, links) en Charel Cambré.© BERT DE DEKEN

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Willebroek