© BEPR

Heistse leerlingen brengen verslag uit over reis naar Bergrivier: "Heel blij toen regende"

De Heistse leerlingen die een uitwisselingsproject hebben meegemaakt hebben dinsdagavond bij het begin van de gemeenteraad verslag uitgebracht over hun reis naar het Zuid-Afrikaanse Bergrivier, waarmee Heist een stedenband onderhoudt. De leerlingen kregen applaus, al waren er na afloop ook enkele kritische bemerkingen.

Bert Provoost

Schepen van Jeugd Kelly Van Tendeloo (sp.a) lichtte toe dat tien leerlingen verspreid over de Heistse scholen de kans kregen om twee weken naar Bergrivier te gaan om er een jeugduitwisseling mee te maken. De leerlingen brachten bij het begin van de gemeenteraadszitting uitgebreid verslag uit van hun ervaringen, inclusief een fotoreportage en zelfs een uitgebreide aftermovie. De uitwisseling was volgens hen heel leerrijk, ze kregen onder andere een inkijk in het schoolleven. "De leerstof liep toch zo'n twee jaar achter op die van ons", klonk het onder andere.

Toen de delegatie tijdens de paasvakantie naar Zuid-Afrika trok, regende het trouwens voor het eerst sinds lang. Er was op dat moment nog voor drie weken drinkbaar water beschikbaar. "De Zuid-Afrikanen liepen naar buiten toen het regende, we namen een groepsfoto in de regen en ze gingen daarna een gebedje doen om te bedanken voor de regen. Ze waren duidelijk heel blij dat het nog eens regende", klonk het.

De leerlingen hadden een belangrijke wens. "We zouden hen ook graag de kans geven om naar België te kunnen komen en met eigen ogen Heist-op-den-Berg te kunnen zien en te leren van hoe wij het doen. We hopen dan ook dat dit project verdergezet wordt. We zijn trouwens ook onderling een heel hechte groep geworden", klonk het bij de jonge Heistenaars, waarna een groepsknuffel volgde.

De raadsleden trakteerden de jongeren op applaus. Al waren er ook kritische bedenkingen na afloop van de presentatie. "Het zal zeker een interessante reis geweest zijn en we gunnen die jongeren dat. Maar er is ook de kritische vraag: wat is de bonus voor Heist bij al die projecten? De gemeentelijke dienst Lokale Economie van onze gemeente moet het doen met een halftijdse ambtenaar, terwijl de noord-zuidienst drie mensen telt", wierp oppositieraadslid Willy Anthonis (N-VA) op. Volgens schepen Van Tendeloo was het 'veel meer dan een fijne reis' en werden er tal van waardevolle ervaringen opgedaan. Ze verduidelijkte ook dat het merendeel van de ambtenaren gesubsidieerd wordt door de hogere overheid en dat ze nog instaan voor tal van andere taken.

Raadslid Jan Baestaens (ETA) zei dan weer ironisch dat hij niet zou vragen of de gemeenteraad voor dit thema een dertigtal minuten gegijzeld moest worden. Gemeenteraadsvoorzitster en drijvende kracht achter de internationale projecten Bernadette De Cat (CD&V) gaf daarop een overzicht van de verschillende internationale projecten waaraan Heist deelneemt. "Ik geloof heilig in ontmoetingen van mensen", zei ze onder andere.

Uiteindelijk duurde het agendapunt een uur.