© Photo News

Mag Antwerp FC dit seizoen de titel ambiëren? Drie coryfeeën oordelen: “Zeg nooit nooit”

Terwijl Genk, Club Brugge en Anderlecht met de punten morsten, rukte Antwerp op naar plaats 2 in de stand. De oudste club van het land doet steeds meer van zich spreken, maar hoe hoog mag de Great Old mikken? We legden ons oor te luister bij drie coryfeeën.

DIEDERIK GEYPEN

1. Is de huidige tweede plaats van Antwerp terecht?

Walter Meeuws: “Gezien de prestaties dit seizoen zeker en vast. Ik heb van in het begin gezegd dat Antwerp met Mbokani en Refaelov gewapend is voor Play-off 1. Uit de top 6 zie ik ze niet meer vallen. De tweede plaats is wel buiten alle verwachtingen. Ik had ze eerder op plaats 5 getipt.”

Rudi Smidts: “Ik vind de tweede plaats ook terecht. Antwerp heeft ervoor gewerkt, en op sommige momenten ook gewoon goed gespeeld. Er is bij de inzet en karakter ook kwaliteit gekomen. Als je ziet dat Hairemans enkele weken geleden de selectie zelfs niet haalde, is dat eigenlijk onbegrijpelijk. Maar de concurrentie is zó groot.”

Cisse Severeyns: “Antwerp heeft dit seizoen niet veel punten gestolen. In tegenstelling tot vorig jaar beschikt coach Bölöni nu wel over de mannen die het verschil kunnen maken. Maar laten we eerlijk zijn: die tweede plaats is ook te danken aan het falen van de andere ploegen. Club Brugge en Anderlecht zouden normaal op die eerste twee plaatsen moeten staan.”

2. Moet Antwerp Europese ambities uitspreken?

Rudi Smidts: “Van mij moeten ze dat niet. Ik ben er ook lang speler geweest. Toen wij een goed seizoen draaiden, waren we al content dat we een rol van betekenis speelden. Ook vorig jaar speelde Antwerp een sterke heenronde, en liet het het na Nieuwjaar afweten. Dat zie ik nu niet gebeuren. Het verschil met de zevende in de stand is al enorm (Charleroi staat op 8 punten, red.).”

Walter Meeuws: “Die ambities uitspreken, dat mag wel, waarom niet? Ik denk dat Antwerp op het einde van de reguliere competitie op een Europese plaats zal staan. De play-offs blijven met de halvering van de punten natuurlijk iets speciaals. Dan zal het nog moeten knokken.”

Cisse Severeyns: “Bij Antwerp durven ze wel eens chauvinistisch te zijn en zetten ze soms een grote mond op. (knipoogt) Dus langs de ene kant zou ik die uitspraken wel verwachten. Anderzijds zit Antwerp in een perfecte underdogpositie. Het is beter om vanuit die rol te voetballen. Laat ze daar maar zitten. Hoogmoed komt voor de val. Het is altijd leuker om iets onverwachts te presteren dan te ontgoochelen.”

3. Achten jullie zelfs de landstitel mogelijk?

Cisse Severeyns: “Absoluut. Als je ziet dat er met Genk slechts één ploeg een beetje boven uitsteekt. Na die eerste helft tussen Antwerp en Genk (RAFC gaf nadien een 2-0-voorsprong uit handen: 2-4, red.) besef je dat er wel wat mogelijk is. Genk staat als ploeg nog iets sterker, maar heeft ook een jonge kern. In Play-off 1 zullen andere factoren een rol spelen, ervaring zelfs een heel belangrijke. Antwerp heeft een goeie mengeling van talenten en jongens die al eens kampioen speelden. Zeg dus nooit ‘nooit’.”

Walter Meeuws: “Antwerp moet volgens mij realistisch zijn. Het zou niet goed zijn voor de spelers dat iedereen de druk zo hoog opvoert. Lierse en Beveren hebben in het verleden bewezen dat het kan, maar die titel mag geen uitgesproken ambitie zijn. De doelstelling bijstellen naar een Europa League-ticket is al fantastisch.”

Rudi Smidts: “De titel, dat kan wel dit jaar. Genk stak er lange tijd met kop en schouders bovenuit, maar laat nu ook punten liggen. We zullen zien of Antwerp na de winterstop een terugval krijgt. De huidige tweede plaats zegt veel over de wisselvalligheid van Club Brugge en Anderlecht. Ik heb de match van Antwerp in Anderlecht gezien. Na een slechte eerste helft heeft het Anderlecht daar met de rug tegen de muur geduwd. Dus..”