Supporters van Westerlo en KV Mechelen, klaar voor een verplaatsing.© RR

Niets meer op het spel, toch verheugen fans van Westerlo en KV Mechelen zich op laatste busverplaatsingen: “Even weg van dagelijkse sleur”

Mechelen/Westerlo -

Met nog drie speeldagen voor de boeg liggen de Europe Play-offs in een beslissende plooi. Voor KV Mechelen en Westerlo staat er niets meer op het spel. Toch weerhoudt dat hondstrouwe supporters er niet van om de bus nemen naar de laatste verplaatsingen.

Laurens Van Aert

“Wij zijn van de Kempen, wij zijn van Westerlo. Wij eten geire pensen en we komen met de vlo.” Het moet zowat het favoriete sfeerlied zijn van menig Kemphaan. Pensen eten en met de fiets naar ’t Kuipje rijden: het toont perfect aan hoe gezellig het eraan toe gaat bij ‘Westel’. De tweewieler blijkt echter geen conditio sine qua non voor genot en gezelligheid. Want ook wanneer fans de bus opstappen richting pakweg Leuven, Luik of Sint-Truiden, amuseren ze zich rot.

Zelfs wanneer er niets meer te winnen of te verliezen valt? “Absoluut! Awaydays zijn altijd meer dan de moeite waard. Ongeacht wat er op het spel staat”, stelt Robin Verheyden resoluut. Hij is medeverantwoordelijke voor verplaatsingen bij supportersclub De Klievers.

Supportersclub De Klievers.© RR

“De sfeer is altijd top op de bus. Iedereen kent iedereen, en iedereen doet een klapke met elkaar. Je drinkt een pintje met kameraden en zwanst over van alles en nog wat. Kortom, je bent even weg uit de dagelijkse sleur. Dat is, in mijn ogen alleszins, de reden waarom supporters busverplaatsingen blijven doen.”

“Voor de gemiddelde fan is het seizoen geslaagd als Westerlo zich redt. Dat is nu gebeurd. Niets houdt ons dus tegen om de laatste wedstrijden optimaal te genieten”

Robin Verheyden

Supportersclub De Klievers

Nu ook de trip naar Standard erop zit - een maat voor niets, want de wedstrijd ging niet door - rest ­Westerlo alleen nog de verplaatsing naar Leuven. Verheyden: “We trekken erop uit zonder enige druk. Dat is weleens tof als fan van Westerlo. Voor de gemiddelde fan is het seizoen geslaagd als Westerlo zich redt. Dat is nu gebeurd. Niets houdt ons dus tegen om de laatste wedstrijden optimaal te genieten.”

LEES OOK. Westerlo beleeft bizarre verplaatsing naar Sclessin: “Dit heb ik nog nooit meegemaakt”

Generatie op generatie

Ook voor KV Mechelen staat er niets meer op het spel. De ‘Kakkers’ verloren afgelopen weekend thuis van AA Gent en zagen zo hun Europese droom in rook opgaan. Toch weerhoudt dat honderden supporters er niet van om zich aan te melden voor de laatste verplaatsingen naar Sint-Truiden en Westerlo.

KV Mechelen verkoopt zijn vel duur, maar verliest waardoor AA Gent zeker is van winst in de Europe Play-offs

“KV Mechelen is een familieclub. En die moet ondersteund worden, ongeacht of hij strijdt om een Europees ticket, tegen de degradatie vecht of in alle rust het seizoen uitspeelt”, meent Jerfy Kamanda.

“We willen als KV Mechelen-supporters tonen dat we er staan, ongeacht hoe onze club ervoor staat. Als we thuis 10.000 abonnementen kunnen verkopen, moeten we ook op verplaatsing ons mannetje staan”

Jerfy Kamanda

Supportersclub Hoger Op

De hondstrouwe ‘Kakker’ is lid van supportersclub Hoger Op. “Dat is de mentaliteit die bij supporters van generatie op generatie wordt doorgegeven. In goede en kwade dagen staan we als één twaalfde man achter KV.”

Jerfy Kamanda en zijn broer Amaury, trouwe supporters van KV Mechelen.© RR

Maar ook op dagen waarop niets meer te winnen of te verliezen valt, stappen honderden Mechelenfans met plezier op de bus. “Ik begrijp dat sommige mensen dat onbegrijpelijk vinden. Ik vind het echter niet meer dan normaal”, oordeelt Jerfy. “Busverplaatsingen zijn gewoonweg fantastisch.”

“Het leuke aan zo’n awayday is dat je overal mensen uit de stad treft. Je kletst wat bij over randzaken, over je persoonlijke leven en over de Kaavee. Wanneer je in het stadion arriveert, leef je samen toe naar de aftrap. Het is simpelweg een geweldige belevenis.”

“Bovendien willen we als KV Mechelen-supporters tonen dat we er staan, ongeacht hoe onze club ervoor staat. Als we thuis 10.000 abonnementen kunnen verkopen, moeten we ook op verplaatsing ons mannetje staan. En dat doen we. Chapeau voor onze supporters.”

MEER OVER KV Mechelen