UmaSofia Srivastava en Noelia Voigt.
Foto: Getty

Miss USA stapt op en beschuldigt organisatie van toxische werksfeer, Miss Teen USA volgt haar voorbeeld

Opschudding in de VS, want Miss USA Ć©n Miss Teen USA zijn opgestapt. De organisatie achter de verkiezing toont begrip en zegt dat "het welzijn van de titelhouders een topprioriteit is". Miss USA kaart net een toxische werksfeer aan.

Miss USA Noelia Voigt (24) kondigde vorige week maandag plots haar vertrek aan, enkele dagen later volgde Miss Teen USA UmaSofia Srivastava (17).

Srivastava geeft op Instagram aan dat "haar persoonlijke waarden niet meer passen bij de organisatie".Ā "Ik heb maanden met deze beslissing geworsteld", zegt Miss Teen USA.Ā 

Miss Teen USA levert na nog geen 8 maanden haar kroontje in.
2024 Getty Images

Collega Voigt liet dan weer weten dat ze vertrekt in het belang van haar mentale gezondheid. Ze gaf iedereen de raad om "nooit je fysieke en mentale welzijn in gevaar te brengen" en "nooit bang te zijn voor wat de toekomst brengt".Ā 

Verborgen boodschap?

Met hun uitleg rezen meteen heel wat vragen. En het mysterie werd alleen maar groter met de cryptische boodschap die surfers vonden in de post van Voight.

De eerste letters van (bijna) elke zin vormen "I AM SILENCED", vrij vertaald "ik ben het zwijgen opgelegd".

3 dagen voor het ontslag van Voigt had ook Claudia Michelle de Miss-organisatie verlaten. Zij beheerde de socialemediakanalen van Miss USA. Michelle verklaarde dat het organisatiecomitƩ "een toxische werkplek" is.

Zender CNN kreeg de ontslagbrief van Voigt in handen. Daarin somt de voormalige Miss USA een aantal werkpunten op en uit ze beschuldigingen, meer bepaald naar CEO Laylah Rose die ze "geestesziek" noemt. Ze verwijt Rose een "kille en onnodig agressieve communicatie".

Noelia Voigt viseert vooral de top van de organisatie en stelt dat ze aan haar lot werd overgelaten.
Foto: Paul Archuleta

Voigt heeft het over "slecht management (in het beste geval) en over pesterijen en intimidatie (in het slechtste geval)".

Zo zou ze geen begeleiding hebben gekregen, waardoor ze seksueel werd lastiggevallen tijdens een kerstparade in Florida, en kreeg ze maandenlang haar prijzenpakket niet (Voigt had recht op een appartement en auto).

Geheimhouding

Voigt wijst er in de ontslagbrief op dat ze niet vrijuit over haar ervaringen kan spreken. "Ik ben contractueel het zwijgen opgelegd." Die contractuele geheimhouding bevestigen andere deelnemers, zoals Miss North Carolina en Miss New York.

Denise White, de vertegenwoordiger van Voigt enĀ Srivastava, benadrukt dat beide vrouwen problemen hebben proberen op te lossen achter de schermen, maar zonder succes.

De Miss USA-verkiezing heeft alvast Savannah Gankiewicz (Miss Hawaii) aangeduid als opvolgster van Voigt. "Aan mijn mede Miss USA-zussen, ik geloof dat het cruciaal is dat we ons verenigen voor de toekomst van de organisatie en de aankomende klas van 2024", aldus Gankiewicz.

Meest gelezen