Enkel mannen mogen deelnemen aan het kampioenschap, de jongste was 15 jaar oud en de oudste 70 jaar.
Foto: AP

Duitser met de sterkste vingers is bekend na kampioenschap 'Fingerhakler' in Beieren

Meer dan 150 Beierse mannen hebben gestreden voor de Duitse titel in het kampioenschap ‘fingerhakler’ of vingerhaken. In het dorpje Bernbeuren, in Beieren, kwamen zo’n 1.000 toeschouwers de mannen aanmoedigen.

Ondanks de kans op ontwrichte vingers is ‘fingerhakler’ een populaire wedstrijdsport in het Duitse Alpengebied en buurland Oostenrijk. Ooit ontstaan als een manier om geschillen te beslechten, is het vandaag een streektraditie geworden.

Bij ‘fingerhakler’ zitten 2 tegenstanders tegenover elkaar aan een stevige tafel en haken ze elk 1 vinger, meestal de middelvinger, door een kleine leren lus. Zodra de scheidsrechter het startsignaal geeft, proberen ze elkaar als eerste over de tafel te trekken.

Afhankelijk van hun leeftijd of gewicht worden de vingerhakers verdeeld in verschillende klassen. Deelnemers ouder dan 21 jaar kunnen meedoen in de lichtgewicht-, middengewicht-, lichtzwaargewicht of zwaargewicht-klasse. Die laatste wordt ook wel de 'königsklasse' genoemd.

"Elke kilo telt", zegt Thomas Post in de Duitse regionale krant Allgäuer Zeitung. Post is voorzitter van de Verbandes der Bayerischen Fingerhakler. "Als het gewicht van een deelnemer de limiet nadert, dan moeten de lederhosen van de weegschaal af."

Het kampioenschap verloopt in verschillende rondes. Waarbij elke ronde meestal maar een paar seconden duurt, totdat er uiteindelijk 2 mannen overblijven voor een finaal duel. Markus Geisenhof, die streed in de 'koningsklasse', won dit jaar het Duitse kampioenschap 'fingerhakler'.

63e editie

"De traditie is al heel lang populair in biertenten en ‘kneipen’ (cafés) in de hele regio", zegt Marie-Thérèse Eierstock, hoofd van de vereniging Fingerhakler Gau Auerberg. De vereniging werd opgericht in 1961 en is dit jaar de organisator van het kampioenschap.

Het 63e ‘fingerhakler’-kampioenschap vond dit jaar plaats in een biertent in het zuidelijke dorpje Bernbeuren, in de deelstaat Beieren. Enkel mannen mogen deelnemen aan het kampioenschap, dat staat beschreven in de statuten van de Beierse verenigingen. De jongste deelnemer was 15 jaar oud, de oudste 70 jaar.

Meest gelezen