Direct naar artikelinhoud
Facebook

Mark Zuckerberg slaat mea culpa: "We hebben fouten gemaakt"

Mark Zuckerberg slaat mea culpa: "We hebben fouten gemaakt"
Beeld REUTERS

Facebook-topman Mark Zuckerberg heeft voor de eerst gereageerd op het schandaal rond Cambridge Analytica. Dat bedrijf zou persoonlijke informatie van tientallen miljoenen Facebook-gebruikers hebben gebruikt om er kiezersprofielen mee te maken tijdens de campagne van Donald Trump. 

"We hebben de verantwoordelijkheid om jullie gegevens te beschermen en als we dat niet kunnen doen, dan verdienen we jullie niet", zegt Zuckerberg bij aanvang van zijn bericht.

De oprichter van Facebook zegt dat er gelukkig jaren geleden al maatregelen genomen werden om te vermijden dat iets dergelijks nog in de toekomst kan gebeuren, "maar we hebben ook fouten gemaakt. Er moet meer gebeuren en we moeten actie ondernemen", schrijft hij.

Facebook kwam onder vuur te liggen door een een schandaal rond Cambridge Analytica. Dat bedrijf speelde een rol in de verkiezingscampagne van president Donald Trump en zou persoonlijke informatie van tientallen miljoenen Facebook-gebruikers hebben gebruikt om er kiezersprofielen mee te maken.

'Beschermen we de gegevens van de gebruikers niet, dan verdienen we het niet om diensten aan te bieden'
Mark Zuckerberg

Cambridge Analytica

Volgens Zuckerberg heeft Facebook de verantwoordelijkheid om gegevens te beschermen. "Doen we dat niet dan verdienen wij het niet om diensten aan te bieden", aldus de topman. Hij meldde verder dat er al hier en daar verbeteringen zijn doorgevoerd, maar ook dat het bedrijf fouten heeft gemaakt die in de toekomst voorkomen moeten worden.

Facebook houdt Cambridge Analytica verantwoordelijk voor het misbruik, maar de Federal Trade Commission opende eerder een onderzoek naar Facebook om te kijken of de onderneming zélf in de fout is gegaan met privacygegevens. 

Vertrouwensbreuk

Zuckerberg spreekt van een “vertrouwensbreuk” tussen Aleksandr Kogan, de Cambridge-wetenschapper die in 2014 via een persoonlijkheidstestje de gegevens van miljoenen Facebook-gebruikers in handen kreeg, en Cambridge Analytica, dat de gegevens van Kogan kocht, enerzijds en Facebook anderzijds. “Maar het was ook een vertrouwensbreuk tussen Facebook en de mensen die hun data met ons delen en die verwachten dat we die beschermen. We moeten dat oplossen”, aldus de Facebook-CEO.

Maatregelen

"Eerst en vooral zal Facebook alle apps onderzoeken die voorafgaand aan de invoering van de strengere privacybescherming in 2014, toegang hadden tot grote hoeveelheden data", zegt hij. "Ontwikkelaars die niet willen meewerken aan de audit, of die misbruik hebben gemaakt van persoonlijke informatie van de gebruikers, worden geweerd. Iedereen die door dergelijke apps getroffen werd, zal geïnformeerd worden.

"Appontwikkelaars zullen voortaan ook minder toegang krijgen tot data van Facebook-gebruikers. Bij het intekenen op een nieuwe app krijgt die voortaan enkel je naam, profielfoto en e-mailadres. Makers van een app die meer informatie nodig heeft, moeten een contract ondertekenen waarin ze bevestigen daar letterlijk om te zullen vragen. Apps die je al meer dan drie maanden niet gebruikt hebt, krijgen voortaan geen toegang meer tot je persoonlijke gegevens."

"We zullen leren uit deze ervaring om ons platform verder te beschermen en onze gemeenschap voortaan veiliger te maken voor iedereen."
Mark Zuckerberg

Tot slot krijgen alle Facebook-gebruikers de komende maand ook een ‘tool’ in hun nieuwsfeed die een overzicht biedt van alle apps die je gebruikt en die het makkelijk maakt om die apps voortaan geen toegang meer te geven tot je persoonlijke gegevens. Die mogelijkheid bestaat al, maar wordt nu gewoon makkelijker toegankelijk.

“We zullen leren uit deze ervaring om ons platform verder te beschermen en onze gemeenschap voortaan veiliger te maken voor iedereen”, concludeert Zuckerberg.

Lees hieronder de reactie van Zuckerberg.