Illustratiebeeld© Liesbeth Gaethofs LG

Zonhovense onthaalmoeder krijgt voorwaardelijke straf voor slaan kinderen: “Ik zat in een depressie”

Zonhoven -

Een 59-jarige onthaalmoeder uit Zonhoven is vrijdag veroordeeld tot 9 maanden cel met uitstel. De poetsvrouw van de buren filmde hoe de vrouw baby’s en peuters met de vlakke hand sloeg en ruw behandelde. “Ik zat in een depressie.”

Geert Houben

De op film vastgelegde feiten dateren van 28 november 2022. Door het raam zag de poetsvrouw hoe de onthaalmoeder de kindjes hardhandig aanpakte en met de vlakke hand op het hoofd sloeg. Een slachtoffertje kromp in elkaar na een klap. De onthaalmoeder nam het kind vervolgens hardhandig vast aan de arm om het brutaal in bed te zwieren. De Zonhovense kreeg daarop het Agentschap Opgroeien over de vloer en Ferm, het netwerk waartoe ze behoorde. Er volgde een schorsing van drie maanden. Ook moest de betichte een nachtje in een politiecel doorbrengen.

Geen onthaalmoeder meer

Uiteindelijk zou de Zonhovense de draad niet meer oppikken en stoppen met haar job als onthaalmoeder. “Het was een moeilijke maandagmorgen”, beschreef de vrouw de bewuste dag op haar proces. “Heel hectisch. De kinderen waren heel wild, uitgelaten en begonnen te huilen. Ze gooiden met speelgoed en blokken. Kijven hielp niet en een laptop met Sinterklaasfilmpjes wierpen ze op de grond.”

De betichte ontkende de feiten niet. “Ik heb de kinderen een tik gegeven. Daar heb ik nu zoveel spijt van. Nooit was het mijn bedoeling om hen pijn te doen. Ik had al aangeven dat ik minder kinderen wou opvangen, geen acht maar zes. Dertien jaar was alles goed gegaan, maar op dat moment kwam ik terug uit ziekteverlof. Ik sukkelde met een burn-out en een depressie zonder het zelf te beseffen. Nadat het nieuws bekendraakte, begonnen mensen mij ook lastig te vallen. Ik voelde me niet meer veilig.”

Advocate Ines Lemache stond de ouders van een baby’tje van toen 10 maanden bij en had het over een enorme vertrouwensbreuk. “Daarnaast zitten mijn cliënten met een enorm schuldgevoel. Hadden ze eerder signalen moeten zien? Dat de onthaalmoeder in een slachtofferrol kruipt en geen oprecht schuldbesef heeft, is iets waar mijn cliënten het zeer moeilijk mee hebben.”

Psychologische hulp

De rechtbank achtte de feiten bewezen op basis van de verklaring van de onthaalmoeder, de videobeelden en de uitlezing van haar gsm. In haar smartphone stonden berichten gericht aan een collega waarin ze haar beklag deed over wenende kinderen en waarin ze frustraties over ouders uitte. De betichte had gehoopt op opschorting van straf, maar de rechtbank ging niet in op het verzoek. “Dat zou leiden tot een onvoldoende bewustwording van de zwaarwichtigheid van de feiten. De straf moet niet als vergeldingsbehoefte dienen, maar ook als preventie om zich in de toekomst te weerhouden dergelijke feiten te plegen”, aldus het vonnis.

De Zonhovense krijgt negen maanden cel opgelegd, met volledig uitstel. Om hiervan te kunnen genieten moet ze zich psychologisch laten begeleiden en een nuttige dagbesteding zoeken. Aan twee burgerlijke partijen is ze een vergoeding van 8.450 euro verschuldigd.

“Zwaar vonnis”

Katrien Gorissen, advocate van de onthaalmoeder, reageerde ontgoocheld op het vonnis. Op het proces had ze de feiten gekaderd door te stellen dat de vrouw heel lange uren klopte, pas terug was uit ziekteverlof en de opvang in de buurt niet wou overbelasten door verlof te nemen. “Het is een zwaar vonnis, maar we gaan het grondig bestuderen en bekijken of we zullen berusten of hoger beroep aantekenen”, aldus Gorissen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer