De man die de loopgravenoorlog rond de Oosterweelverbinding beëindigde blijft nog acht jaar aan boord

© dirk kerstens

Alexander D’Hooghe, de overkappingsintendant voor de Oosterweelverbinding, blijft ook de komende acht jaar verbonden aan het project. Het was D’Hooghe die de actiegroepen rond de tafel kreeg en zo de juridische loopgravenoorlog rond het project wist te stoppen.

jvh

Vlaams Mobiliteitsminister Ben Weyts (N-VA) stelde Alexander D’Hooghe in 2015 aan als intendant voor de overkapping van de Antwerpse Ring. In maart 2017 wist hij een ‘Toekomstverbond’ te sluiten met de burgerbewegingen, de stad en de Vlaamse regering. De bewegingen zetten hun juridische acties stop, onder meer door een toezegging van een studie rond de overkapping.

Eind oktober liep het mandaat van D’Hooghe af. Weyts beslist nu om hem nog acht jaar aan boord te houden als intendant voor de uitvoering van het Toekomstverbond. D’Hooghe zal de uitvoering van de 18 geselecteerde overkappings- en leefbaarheidsprojecten opvolgen. Hij moet de plannen voor de Oosterweelverbinding en de ‘bovenbouw’, de overkapping en andere leefbaarheidsprojecten, op elkaar afstemmen. In het voorjaar van 2019 worden er nieuwe ontwerpopdrachten uitgeschreven. De opdracht werd gegund aan D’Hooghe en zijn bureau ORG Squared na een openbare aanbesteding.

Vorige maand besloot de regering al Manu Claeys, van burgerbeweging stRaten-generaal, een plaats te geven in de raad van bestuur van de Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel, de bouwheer van de Oosterweelverbinding. “Met de aanstellingen van Alexander D’Hooghe en Manu Claeys in sleutelposities is het Toekomstverbond stevig verankerd”, zegt Weyts.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen