Conflict om verdwenen journalist doet olieprijzen stijgen

© AFP

De olieprijzen gaan maandag in stijgende lijn nadat olieprocucent Saudi-Arabië er mee heeft gedreigd dat het zal reageren op mogelijke sancties na de verdwijning van journalist Jamal Khashoggi.

jvh

De Amerikaanse oliesoort WTI steeg boven de 72 dollar na de verklaringen van het Saudische ministerie van Buitenlandse Zaken. “Saoedie-Arabië zal op elke maatregel reageren met een sterkere maatregel”, aldus het ministerie. Gevreesd wordt dat het land zijn olierijkdom als een politiek wapen zou kunnen inzetten.

Vrijdag heeft de Amerikaanse president Donald Trup beloofd de Saooedi’s “streng” te straffen als zou blijken dat Saudi-Arabië achter de verdwijning zit van journalist Jamal Khashoggi.

Indien Saudi-Arabië effectief zijn oliereserves zou inzetten als politiek wapen, zou dat een breuk betekenen met het verleden. Het koninkrijk heeft altijd de olieprijzen boven politiek geplaatst. Het zou van de oliecrisis van 1973 geleden zijn dat Saudi-Arabië zijn oliereserves als politiek wapen heeft ingezet. Waarnemers zien het dan ook als weinig waarschijnlijk dat de oliestaat zo’n drastische maatregel zou nemen.

Khashoggi verdween op 2 oktober, nadat hij een bezoek bracht aan het Saudische consulaat in Istanbul, om er documenten voor zijn huwelijk op te halen. Volgens de Saudi-Arabische regering verliet de journalist het consulaat weer en raakte hij daarna vermist. De Turkse autoriteiten zeggen echter dat Khashoggi in het consulaat zelf werd omgebracht en stellen daar ook bewijzen voor te hebben. De Saoedi’s ontkennen.

De 59-jarige Khashoggi staat erom bekend een criticus te zijn van de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman. Vorig jaar vluchtte hij naar de Verenigde Staten, waar hij voor The Washington Post werkte.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen