‘Veel mis met leefomstandigheden Iers rundvee’

Foto: ANP

Er is veel mis met de leefomstandigheden van Iers rundvee. Dat blijkt uit onderzoek van Wakker Dier.

Omdat Iers rundvlees veel in Nederland verkocht wordt, onderzocht een undercover-onderzoeksteam van Wakker Dier in de winter van 2017 en 2018 dertien Ierse rundveehouderijen.

In de winter staan de dieren maandenlang op stal, meestal op harde betonnen roosters. Veel jonge kalfjes lijden pijn door onverdoofde castratie en onthoorning. Bijna alle bezochte stallen waren bevuild, soms in sterke mate. Soms stonden de dieren zelfs tot over hun hoeven in de mest, aldus het onderzoek.

Op alle boerderijen waren runderen te zien met kale plekken, waarschijnlijk een gevolg van aangekoekte mest of een infectie, vervolgt de organisatie. Acht van de dertien bezochte stallen waren bomvol. In één geval was sprake van sterk vermagerde runderen en had een dier zichtbare verwondingen. Eén veehouder gaf aan zijn dieren het hele jaar door binnen te houden.

Het Ierse vlees dat in Nederland wordt verkocht valt bijna allemaal onder onder het keurmerk SBLAS, van het Ierse staatsbedrijf Bord Bia. Volgens het bedrijf kloppen de beweringen van Wakker Dier niet. ,,De suggestie van Wakker Dier dat dierenwelzijn niet belangrijk is voor leden van SBLAS en Bord Bia is fundamenteel en volledig onjuist. Veehouders die niet voldoen aan strikte criteria, worden niet gecertificeerd”, aldus Tara McCarthy, topvrouw van Bord Bia.

Het bedrijf zegt van Wakker Dier geen informatie te hebben gekregen over de bezochte boerderijen. ,,De beweringen van Wakker Dier geven geen eerlijke of feitelijke weergave van de hoge normen van Ierse rundvleesproductie en de naleving ervan bij veehouders. Om de reputatie van het rundvleesproductiesysteem van onze hele natie op basis van een analyse van slechts dertien boerderijen te beoordelen en te schaden, is onrechtvaardig en moedwillig vals.”