Civiele Bescherming Liedekerke boycot defilé op de nationale feestdag: "Weigeren mee te werken aan deze klucht"

© mvl

De werknemers van de Civiele Bescherming in Liedekerke weigerden mee te stappen tijdens het defilé op de nationale feestdag. Ook de verdeling van waterzakjes in Brussel werd geweigerd.

Matthias Vanhamme

De vakbonden organiseerden zaterdag tijdens de nationale feestdag een stakingspiket aan de kazerne van de Civiele Bescherming in Liedekerke. De FOD Binnenlandse Zaken wou de Civiele Bescherming in de kijker zetten tijdens het nationaal defilé in Brussel en zo zou er een team uit Liedekerke meerijden tijdens het defilé. Maar eerder op de week werd dit verzoek al geweigerd omdat men zich in Liedekerke nog steeds verzet tegen de beslissing van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) om eind dit jaar de eenheid in Liedekerke op te doeken. “De minister wil aan de Belgische bevolking aantonen dat de Civiele Bescherming een goed werkende dienst is, maar wij willen niet meewerken aan deze georkestreerde klucht”, klinkt het bij ACOD-vakbondsafgevaardigde Paul De Leener.

Geen waterzakjes

De medewerkers en sympathisanten vierden de nationale feestdag dan maar aan het stakingspiket in Liedekerke. “We werden opgevorderd om waterzakjes naar Brussel te brengen en uit te delen tijdens het defilé, maar ook dat hebben we geweigerd. Er zijn op deze nationale feestdag genoeg drankstandjes te vinden waardoor dit niet onze prioritaire opdracht is. Wij houden ons stand-by mocht er bijvoorbeeld een grote file ontstaan. Dat is een dringende oproep voor mensen in nood en dan zullen we wel water uitdelen”, zegt De Leener.

Het komende halfjaar zullen er nog meer van zulke acties zijn. “Vier van de zes eenheden van de Civiele Bescherming worden gesloten. Het is een puur politieke beslissing, want de kazerne van Liedekerke bewijst nog elke dag haar nut en is zeer goed uitgerust. Het personeel weet nog steeds niet goed wat de gevolgen zullen zijn. Ze moeten dit najaar wel opnieuw tal van examens afleggen, wat niet logisch is. We blijven dus overgangsmaatregelen voor het personeel eisen en daarom volgen er nog specifieke acties. Al zullen we de hulpverlening niet in het gedrang laten komen.”