Luister naar

Albanië maakt snelle opmars

Nieuws
In de afgelopen jaren heeft Albanië een bewonderingswaardige economische en maatschappelijke ontwikkeling doorgemaakt. Ook is het een gewaardeerd lid van de NAVO. Binnenkort wordt begonnen met de bouw van een luchtmachtbasis.
Johan P. Buwalda
maandag 20 augustus 2018 om 03:00
Albanië is een veilig en toeristisch aantrekkelijk land aan het worden. Op de foto: een straatbeeld van de oude stad van Gjirokastër in het zuiden van Albanië, die de status heeft van werelderfgoed.
Albanië is een veilig en toeristisch aantrekkelijk land aan het worden. Op de foto: een straatbeeld van de oude stad van Gjirokastër in het zuiden van Albanië, die de status heeft van werelderfgoed. ap /

Albanië stond lange tijd bekend als een onveilig land. Het was een doorvoerhaven van bijvoorbeeld wapens en drugs, en van vrouwen voor de prostitutie. De criminaliteit vierde hoogtij na vijftig jaren van onderdrukking en isolatie van de buitenwereld. Voor veel mensen in Nederland heeft dit land nog steeds die naam. Maar er heeft in de afgelopen jaren een bewonderingswaardige verandering plaatsgevonden, die zijn weerslag vindt in de economie en in de maatschappelijke en sociale ontwikkeling. Albanië is een veilig en toeristisch aantrekkelijk land aan het worden.

Ruim twintig jaar geleden waren er naar schatting zo’n vijf miljoen handwapens onder een bevolking van nog geen drie miljoen mensen. Het ontwikkelingsfonds van de Verenigde Naties, UNDP, werd gevraagd deze in te nemen, in ruil voor ontwikkelingsprojecten.

Ook werd toen een begin gemaakt met de opleiding en uitbreiding van het politieapparaat. Albanië werkt hard aan corruptie- en misdaadbestrijding en hervorming van de rechtspraak. Het zijn de laatste belangrijke voorwaarden voor toetreding tot de EU. Landen als Frankrijk, Denemarken en ons eigen land zijn ertegen dat toetredingsonderhandelingen beginnen. Maar de gesprekken met de verschillende EU-commissarissen gaan onverminderd voort.

sterkste wapen

Volgens premier Edi Rama is het sterkste wapen dat de overheid voor de onderhandelingen heeft en gebruikt: de passie voor het eigen land. Albanië gelooft in eigen kracht. Als je bijvoorbeeld bekijkt welke hervormingen sinds vorig jaar zijn bereikt, dan zie je dagelijks de resultaten van een grote schoonmaak van het justitiële apparaat. En al gaat het door tegenwerking van de oppositie niet in het tempo dat de regering voor ogen heeft, het proces gaat gestaag verder en werpt zijn vruchten af.

Voor het onderzoek naar de corruptie in de rechterlijke macht werd het Onafhankelijke Kwalificatie Comité (IQC) opgericht. Rechters en aanklagers worden een voor een opgeroepen en onder andere ondervraagd over de bron van hun bezit, van hun rijkdom. Velen van hen laten verstek gaan, bang om opening van zaken te geven. Ze worden daarom bij voorbaat al ontslagen. Men verwacht dat 50 procent van rechters en aanklagers niet door het controleproces heenkomt vanwege het verbergen van bezittingen, het afgeven van valse verklaringen of vanwege gevallen van belangenconflicten. De rechters van beroep maken hier het grootste deel van uit. Als het zo doorgaat, zal er eind van dit jaar geen Hof van Beroep meer zijn, vreest Shkelqim Ganaj, voorzitter van de Hoge Inspectieraad van Vermogensbestanddelen en Belangenconflicten (HIDAACI)

De reactie van de minister-president hierop is dat de Albanese rechtbanken beter af zijn zonder rechters dan wanneer ze bezet zijn met corrupte en ongeschikte mensen.

stabiliteit

Er is een groeiend vertrouwen in de stabiliteit van Albanië. In maart van dit jaar presenteerden het Instituut voor democratie en bemiddeling (IDM) en het ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties de bevindingen van de enquête ‘Vertrouwen in de overheid 2017’. Uit de rapportage blijkt dat veel van de burgers publieke instellingen nog altijd zien als corrupt; maar dat er al weer een verbetering is ten opzichte van het voorgaande jaar. De openbare instellingen die het grootste vertrouwen genieten, zijn: de strijdkrachten (63 procent), openbare onderwijsinstellingen (63 procent), volksgezondheidsinstellingen (53 procent) en staatspolitie (53 procent). Het Openbaar Ministerie (22 procent), de rechtbanken (21 procent) en de politieke partijen (21 procent) lijken de minst vertrouwde instellingen te zijn. In vergelijking met andere nationale instituties genieten religieuze instellingen (76 procent), maatschappelijke organisaties (57 procent) en media (54 procent) het meeste vertrouwen. Wat het vertrouwen van internationale instellingen in Albanië betreft: de Europese Bank voor reconstructie en ontwikkeling (EBRD) gaat onverminderd door met investeren in de Albanese infrastructuur. In de afgelopen jaren zijn hoogwaardige snelwegen tussen de belangrijkste steden aangelegd. En onlangs is 50 miljoen dollar gereserveerd voor het herstel van het provinciale wegennet.

De EBRD geeft prioriteit aan de ondersteuning van het midden- en kleinbedrijf en aan de financiering van de aanleg van het Albanese deel van de Trans Adriatische Pijplijn voor het transport van aardgas vanaf de Turkse grens naar de uiterste punt van Italië.

NAVO

Albanië is ook een gewaardeerde partner binnen de NAVO. Recent maakte minister-president Edi Rama via de sociale media bekend dat de eerste luchtmachtbasis van de NAVO in de West-Balkan in Albanië wordt gebouwd. De NAVO wil meer dan 50 miljoen euro investeren in de eerste fase van dit project, dat zal dienen als ondersteuningsbasis en opleidingscentrum voor de organisatie. Met de bouw wordt begin volgend jaar begonnen. De vergeten luchtmachtbasis in Kuçova met zijn ondergrondse hangars zal geheel worden gerenoveerd. Het is nu het kerkhof van gevechtsvliegtuigen uit de tijd dat communistisch Albanië een goede relatie had met Rusland en later met China.

vredesmissies

Albanië is lid van de NAVO sinds 2009 en heeft onder meer deelgenomen aan vredesmissies in Afghanistan en Kosovo. Evenals bijvoorbeeld Duitsland, Denemarken en Nederland draagt het land 1,2 procent van het nationaal inkomen bij aan de NAVO.

Vanaf september beginnen de besprekingen met de EU in het kader van de status van het kandidaat-lidmaatschap waartoe in juni 2019 zal worden besloten. Het lidmaatschap zelf zal nog vele jaren op zich laten wachten. Maar het lidmaatschap is voor Albanië geen doel op zich. Het land ontworstelt zich met een bewonderenswaardige inzet en tempo aan de slechte naam die het heeft gehad. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Mosab Hassan Yousef, een ex-Hamas strijder die nu christen is. 'Ik ben de zoon van de oprichter van Hamas - opgevoed en opgeleid met als doel om Israël te vernietigen. Ik ben tot een keerpunt gekomen en heb Joden van harte lief.

Er zijn hoopvolle voorbeelden in Israël en Gaza: mensen met een trauma die elkaar willen liefhebben

David Verboom begrijpt steeds minder van wat er in Israël gebeurt. Maar een messiasbelijdende voorganger in Israël en een ex-Hamas strijder uit Gaza geven hem hoop.

column wim dekker

Waarom het mijn moeder niet lukt om over God te zwijgen als het leven haar verwondert

' Hoe vaak in het leven realiseer je je niet dat het een wonder is dat je nog leeft' , schrijft Wim Dekker. 'Dat je in deze baan terecht gekomen bent, dat je deze mensen bent tegen gekomen?'

Een demonstrant houdt de wacht op een van de barricades bij het Binnengasthuisterrein van de Universiteit van Amsterdam. Pro-Palestijnse betogers hebben de nacht van dinsdag op woensdag doorgebracht achter door hen opgeworpen barricades op het terrein.

Universiteit, wees terughoudend met je mening. Juist dát is goed voor de vrijheid van meningsuiting

Pas op met een 'officieel standpunt' van de universiteit over de Gaza-oorlog, waarschuwt Jan Bouwens nu demonstranten daar bij de leiding van de universiteiten om vragen.

Afbeelding

Het gaat bij de komende verkiezingen om Europa zonder of onder God? Dat is te simpel gezegd

Wie niet op een christelijke stemt bij de verkiezingen voor het Europees Parlement, kiest voor een Europa zonder God, lijkt René de Reuver te zeggen. Was het maar zo simpel, zegt Arie de Pater.

Net als in België en Denemarken kunnen we toewerken naar één centrale ingang voor overheidswebsites.

Als de overheid bij digitalisering de regie neemt, valt er veel vertrouwen terug te winnen

De overheid heeft een slechte reputatie als het gaat om digitalisering. Toch kan de juiste inzet van ICT het vertrouwen bij burgers en ondernemers (deels) herstellen.

Afbeelding

Wanneer krijg je eigenlijk een moreel kompas en weet je of je aan de goede kant van de streep staat?

Charlotte Goulmy was ongeveer zestien toen ze een column van Renate Rubinstein las over hoe moraal zich ontwikkelt. 'Haar woorden maakten grote indruk op me want ik was, ook toen al, bang om fout te zijn.'