Luister naar

Het cynisme van Stef Blok

Nieuws
Piet H. de Jong Piet H. de Jong
maandag 20 augustus 2018 om 03:00

Voor de ervaren premier Mark Rutte is het zo klaar als een klontje. Zijn minister van Buitenlandse Zaken, Stef Blok, is gierend uit de bocht gevlogen, maar hij toont berouw. Als iemand zijn fout rechtzet, weet Rutte, dan wordt dat in de internationale politiek zeer op prijs gesteld en kun je weer verder.

Het is de vertrouwde Ruttiaanse verdedigingslinie. Als leider van een team bewindslieden is hij loyaal aan zijn collega’s. De politieke praktijk heeft laten zien dat die loyaliteit waardevol is, maar geen garantie geeft voor de voortzetting van de politieke loopbaan van een minister die in de vuurlinie is beland.

Minister Blok heeft reden niet gerust te zijn op de afloop van het Kamerdebat, dat in de eerste week van september wordt gehouden. Behalve de politieke poppetjesvraag: ‘overleeft hij het debat?’, speelt de inhoud een grote rol. Blok heeft de Tweede Kamer geholpen om het debat op die inhoud te voeren. Hij stuurde het complete manuscript van de bijeenkomst waar hij zijn omstreden uitlatingen deed.

Het biedt een fraaie blik in de liberale ziel van deze bewindsman. Zijn inleidende praatje is consistent en bevat een degelijke analyse van de nationale en internationale politiek. Blok wil zich rekenschap geven van de ‘onderstroom’ in tal van westerse landen die heel bedreigend kan zijn voor het ‘multilateralisme’. Dat is het systeem van landen die met elkaar fatsoenlijke afspraken maken en zich aan de rechtsstatelijke regels willen houden.

De minister toont begrip voor de groep Nederlanders, zo’n vijftien tot twintig procent, die zich op de politieke flanken ophouden (PVV, SP, FvD). De ‘nette middenpartijen’ hebben als opdracht ervoor te zorgen, aldus Blok, dat die flankpartijen niet groter worden. Hij wil dat doen door de zorgen van die angstige Nederlanders serieus te nemen. Zijn gedachtelijn is prima te volgen. Alleen in het vraag- en antwoordgedeelte gebeurt er iets. Bloks antwoorden getuigen van een bot cynisme dat eerder voeding biedt aan de flankpartijen dan dat het zorgvuldig antwoord wil geven op terechte zorgen en angsten van burgers.

Het is alsof Blok in zijn diepste overwegingen zwicht voor het cynisme en fatalisme van de populisten. Wanneer dat waar is, tast dat zijn geloofwaardigheid als bewindsman aan. In zijn ambt is hij geroepen pal te staan voor waarden en verdragen waarin rechten van mensen, juist kwetsbare mensen, zijn vastgelegd. Voor de verdediging van die waarden is een portie idealisme nodig. Als dat bij Blok ontbreekt en zijn wereldbeeld vooral cynisch is, moet hij zich afvragen of hij wel op zijn post kan blijven.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Mosab Hassan Yousef, een ex-Hamas strijder die nu christen is. 'Ik ben de zoon van de oprichter van Hamas - opgevoed en opgeleid met als doel om Israël te vernietigen. Ik ben tot een keerpunt gekomen en heb Joden van harte lief.

Er zijn hoopvolle voorbeelden in Israël en Gaza: mensen met een trauma die elkaar willen liefhebben

David Verboom begrijpt steeds minder van wat er in Israël gebeurt. Maar een messiasbelijdende voorganger in Israël en een ex-Hamas strijder uit Gaza geven hem hoop.

column wim dekker

Waarom het mijn moeder niet lukt om over God te zwijgen als het leven haar verwondert

' Hoe vaak in het leven realiseer je je niet dat het een wonder is dat je nog leeft' , schrijft Wim Dekker. 'Dat je in deze baan terecht gekomen bent, dat je deze mensen bent tegen gekomen?'

Een demonstrant houdt de wacht op een van de barricades bij het Binnengasthuisterrein van de Universiteit van Amsterdam. Pro-Palestijnse betogers hebben de nacht van dinsdag op woensdag doorgebracht achter door hen opgeworpen barricades op het terrein.

Universiteit, wees terughoudend met je mening. Juist dát is goed voor de vrijheid van meningsuiting

Pas op met een 'officieel standpunt' van de universiteit over de Gaza-oorlog, waarschuwt Jan Bouwens nu demonstranten daar bij de leiding van de universiteiten om vragen.

Afbeelding

Het gaat bij de komende verkiezingen om Europa zonder of onder God? Dat is te simpel gezegd

Wie niet op een christelijke stemt bij de verkiezingen voor het Europees Parlement, kiest voor een Europa zonder God, lijkt René de Reuver te zeggen. Was het maar zo simpel, zegt Arie de Pater.

Net als in België en Denemarken kunnen we toewerken naar één centrale ingang voor overheidswebsites.

Als de overheid bij digitalisering de regie neemt, valt er veel vertrouwen terug te winnen

De overheid heeft een slechte reputatie als het gaat om digitalisering. Toch kan de juiste inzet van ICT het vertrouwen bij burgers en ondernemers (deels) herstellen.

Afbeelding

Wanneer krijg je eigenlijk een moreel kompas en weet je of je aan de goede kant van de streep staat?

Charlotte Goulmy was ongeveer zestien toen ze een column van Renate Rubinstein las over hoe moraal zich ontwikkelt. 'Haar woorden maakten grote indruk op me want ik was, ook toen al, bang om fout te zijn.'