‘Bijna helft van gecontroleerd vuurwerk niet veilig’

© EPA-EFE

Na een controle van de veiligheid van 59 vuurwerkartikelen door de FOD Economie tijdens de twee vorige eindejaarsperiodes werden 26 producten teruggeroepen bij handelaars. Dat zegt minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V), die zelf ooit een negatieve ervaring had met vuurwerk.

evdg

Nu de eindejaarsperiode eraan komt, haalt menig vuurwerkfan zijn hart op. Toch verloopt oudejaarsnacht maar zelden vlekkeloos: nog steeds gebeuren er ongevallen met vuurwerk. ‘We voeren daarom gerichte controles naar de veiligheid van die vuurwerkartikelen die het vaakst door particulieren worden gebruikt’, zegt Peeters in het Radio 1-programma De Ochtend.

Bij controle bleken een aantal vuurpijlen, vuurwerkbatterijen en sterretjes brandende of gloeiende delen te produceren met een bereik verder dan de opgelegde veiligheidsafstand. Voorts brandde bij een deel van de vuurwerkbatterijen de lont niet lang genoeg en een aantal vuurwerkbatterijen was niet stabiel tijdens het afsteken en 1 op de 10 viel zelfs om.

Daarnaast werden ook controles uitgevoerd bij de handelaars, bijvoorbeeld om na te gaan of ze professioneel vuurwerk niet aan particulieren verkopen. Dit jaar werden al 240 handelaars geïnspecteerd, waarbij 26 lichte en 7 ernstige tekortkomingen werden vastgesteld. Het gaat dan bijvoorbeeld om het ontbreken van een brandwerende deur of een (gekeurd) blusapparaat.

Vuurwerkwetgeving

De vuurwerkwetgeving is recent nog verstrengd door Peeters. Elke persoon mag maximaal 1 kilogram vuurwerk kopen. Dat lijkt weinig in vergelijking met onze buurlanden: in Nederland mag er tot 25 kg per persoon gekocht worden, in Duitsland zijn er géén beperkingen. ‘We menen dat we strenger mogen zijn dan de buurlanden, want met vuurwerk moet de nodige voorzichtigheid aan de dag worden gelegd’, verklaart Peeters.

De minister van Consumentenzaken heeft het ook over een persoonlijke, negatieve ervaring met vuurwerk. ‘Ik heb eens een vuurpijl afgeschoten die de verkeerde richting uitging’, vertelt hij. ‘En toen heb ik gezegd: nooit meer. Ik doe dat dus niet meer.’

Maar wie wel nog vuurwerk wilt afschieten, wordt niet tegengehouden. ‘In bepaalde omstandigheden en in bepaalde volumes kan vuurwerk leuk zijn voor degene die dat graag doen.’ Peeters roept nog op om de gebruiksaanwijzing nauwkeurig te lezen en toeschouwers op een veilige afstand te houden.

De vuurwerkhandelaars zeggen dat het meeste vuurwerk in de winkels veilig is. Volgens de federatie van vuurwerkverkopers geven de cijfers een vertekend beeld, omdat de controles uitgevoerd worden op producten ‘waarvan ze verwachten dat ze niet aan de normen voldoen’. Dat zegt Pieter Loots van de federatie op Radio 1.