Toenmalige man legt gedeeltelijke bekentenissen af na vondst van lichaam van Annie De Poortere: “Ja, ik begroef haar in de tuin”

Er zijn “sterke aanwijzingen” dat het lichaam dat zaterdag werd gevonden achter een garage in Sint-Martens-Latem (rechts) dat van Annie De Poortere (links) is.© rr, Carlo Coppejans

De toenmalige echtgenoot van Annie De Poortere, de 48-jarige vrouw uit Sint-Martens-Latem die in 1994 spoorloos verdween, is maandag opgepakt op verdenking van moord. Hans D. (78) legde inmiddels gedeeltelijke bekentenissen af: “Ja, ik begroef Annie in de tuin”, klinkt het.

jvh, cel

Afgelopen zaterdag werden bij graafwerken achter de garage van een gezinswoning in Sint-Martens-Latem bij toeval de stoffelijke resten van een lichaam teruggevonden. Op basis van “verschillende sterke aanwijzingen” ging het parket van Oost-Vlaanderen er al van uit dat het ging om de resten van Annie De Poortere. De destijds 48-jarige vrouw woonde in het huis ernaast, maar verdween spoorloos op 12 november 1994.

Na de vondst van het lichaam werd een onderzoeksrechter gevorderd, om onderzoek te voeren naar de omstandigheden van het overlijden. “Dit onderzoek heeft inmiddels geleid tot de arrestatie van een 78-jarige man, de toenmalige partner van het slachtoffer”, aldus het parket. “Na grondig verhoor door de politiediensten werd door de onderzoeksrechter beslist om de man voor te leiden, en vervolgens ook aan te houden onder elektronisch toezicht voor feiten die voorlopig gekwalificeerd worden als moord.”

(Lees verder onder de foto)

De stoffelijke resten van Annie De Poortere zouden zijn gevonden achter één van de twee garages.© carlo coppejans

Bekentenis

De man werd maandagochtend opgepakt bij hem thuis in Sint-Niklaas, waar hij nu woont. Hij werd een hele dag ondervraagd. Op het einde van de dag werd hij aangehouden door de onderzoeksrechter, nadat hij bekend had dat hij haar lichaam daar had begraven. “Ja, ik heb mijn vrouw Annie daar op die plek in de tuin 30 jaar geleden begraven”, zou Hans D. (78) volgens onze informatie maandagmiddag aan de speurders bekend hebben. De man zal binnen vijf dagen voor de raadkamer moeten verschijnen, die zal beslissen over zijn verdere aanhouding.

“Ja, ik heb mijn vrouw Annie daar op die plek in de tuin 30 jaar geleden begraven”

Hans D. (78)

Ex-partner van Annie

Het gaat om gedeeltelijke bekentenissen: de man heeft niet bekend dat hij zijn vrouw om het leven heeft gebracht. Over hoe de vrouw in 1994 stierf, bestaat dan ook nog geen duidelijkheid. Het DNA-onderzoek dat moest bevestigen of het om het lichaam van Annie De Poortere gaat, is nog niet afgerond. Maar door de bekentenis van Hans D. bestaat ook daar nu grote zekerheid over. Het lichaam zal later deze week door een wetsdokter onderzocht worden, in de hoop dat de doodsoorzaak kan achterhaald worden.

“Ze was verdwenen”

D. was de laatste die Annie De Poortere in leven gezien zou hebben. Hij verklaarde in 1999 in het tv-programma Oproep 2020 dat hij die zaterdag thuis vertrokken was om boodschappen te doen, en daarna naar een voetbalmatch ging. Toen hij ’s avonds thuiskwam, was zijn vrouw verdwenen. Hij liet toen uitschijnen dat zijn vrouw vrijwillig vertrokken zou zijn.

Het parket van Oost-Vlaanderen wil de bekentenis niet bevestigen, en wil geen toelichting geven bij de verklaringen van Hans D. De man is aangehouden, voor feiten die voorlopig gekwalificeerd zijn als moord. In een persbericht zei het parket eerder op de dag dat “verder onderzoek zal moeten uitwijzen wat zijn werkelijk aandeel was bij het overlijden van het slachtoffer.”

Karina De Poortere© rr

Zus: “Ik wil weten wat zijn precieze aandeel bij dood van mijn zus is”

Karina De Poortere, de zus van Annie, reageerde eerder al verbaasd op de arrestatie van haar voormalige schoonbroer. Zondag had ze al gemengde gevoelens bij het bekendraken van het nieuws dat haar zus mogelijk gevonden was: ze kende verdriet omdat ze nu zeker is dat haar oudere zus gestorven is, maar ze stelde zich vooral veel vragen bij het onderzoek.

“Ik ben blij, omdat er eindelijk schot in de zaak komt”, klinkt het nu in een reactie op de arrestatie van haar toenmalige schoonbroer. “Ik ben opgetogen dat er eindelijk antwoorden zullen komen. Waarom kon dit 30 jaar geleden nog niet? Maar nu wil ik wel weten wat het precieze aandeel van Hans D. is bij de verdwijning en de dood van mijn zus.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen