© Kioni Papadopoulos

66-jarige Liliane ‘MC Lily’ Simons uit Borgerhout in ‘Belgium’s Got Talent’: “Je bent nooit te oud om te rappen”

Wordt MC Lily, alias Liliane Simons, dé ontdekking van Belgium’s Got Talent? De 66-jarige Antwerpse wil de jury imponeren met een rapnummer. “Dit programma kraakt of maakt mijn carrière niet. Ze kennen mij al in heel Antwerpen.”

Tom Vets

“In Borgerhout vinden ze me geweldig. Zelfs allochtone jongeren steken hun duim omhoog als ik passeer”, lacht Liliane Simons. Haar auditieact, een rap over diversiteit, werd door VTM enkele weken geleden al als teaser gebruikt voor het nieuwe seizoen van Belgium’s Got Talent. “Facebook ontplofte blijkbaar door de vele reacties.”

Liliane is niet aan haar proefstuk toe. “Vijftien jaar geleden maakte ik een rapnummer over De Post, waar ik toen werkte. Terwijl dokwerkers, verplegend personeel en andere beroepsgroepen zich op de kaart hadden gezet, werden mensen van De Post nog vaak aanzien als een zootje ongeregeld. Daarom maakte ik een nummer over hen. Daarna rapte ik lange tijd niet meer, tot ik terecht kwam bij Madam Fortuna, een werkplaats voor kunsten in Antwerpen. Zingen, dansen, musiceren,… dat kan ik allemaal niet. Maar rappen wel. Dus ben ik me daarmee gaan bezighouden. Mensen schrikken soms omdat ik 66 ben. Maar zoals ik ook op VTM heb gezegd: er is toch geen wet die bepaalt dat het verboden is om boven een bepaalde leeftijd te rappen? Ik ben niet meer piep, maar blijf me gedragen zoals een energieke mens.”

Optreden voor een fles wijn

De kranige vrouw kreeg enkele jaren geleden de smaak van het rappen flink te pakken. “Toen leerde ik Vitalski en Pieter Embrechts kennen. Pieter maakte een voorstelling rond de vele nationaliteiten op de Turnhoutsebaan. Hij betrok me in het project en ik heb ook meegedaan in A Street Concert dat hij organiseerde.”

De bal ging helemaal aan het rollen na een bezoek aan Van Gils & Gasten. “Daarna kwamen Iedereen Beroemd, ATV, De Slimste Mens ter Wereld, De Zomer Van Antwerpen,… Ik heb iedereen te woord gestaan, maar op den duur was het amper nog vol te houden. Soms krijg ik voor een optreden een vergoeding van 75 euro, andere momenten ‘slechts’ een fles wijn.”

Liliane lijkt in Belgium’s Got Talent helemaal op haar gemak. “Ik hoor soms grote artiesten zeggen dat je stress moet hebben. Maar ik ben een amateur. Waarvoor is dat zenuwachtige gedoe goed? Bovendien draait het niet zozeer om mij, maar om mijn teksten. Ik ben oud en ga niet naar de zonnebank of een beautysalon om er wat beter uit te zien. Ze moeten luisteren naar wat ik te vertellen heb.”

© VTM

De laatste tijd heeft Liliane veel optredens. “Ik werk zelfs samen met Nasiem, een jonge beatboxer die into hiphop is. Die gast wil iets in de muziek beginnen, maar zijn Marokkaanse moeder heeft schrik dat hij in aanraking komt met drugs en slechte vrienden. Ik snap het wel. Vorige zomer trad ik eens op en achteraf kreeg ik van een kerel drugs aangeboden.”

Destijds was Liliane goed bevriend met Irène Vervliet van de Benidorm Bastards. “Wij waren twee handen op één buik. Ik herinner me nog een moment in café Mombasa in Borgerhout. Irène deed teken dat ze de muziek moesten afzetten en riep dan naar mij om dat rapnummer over De Post in te zetten. Er bleek een werknemer te zitten die de tranen in zijn ogen kreeg door het horen van de tekst.”

Roeping op Haïti

Liliane werkte ooit elf jaar op Haïti. “Aanvankelijk als leerkracht bij arme kinderen, maar op den duur deed ik er alles. Er was amper personeel om de zieken te verzorgen. En men ging er altijd vanuit dat de blanken het beter konden. Ik verzorgde brandwonden, gaf inspuitingen aan kinderen met tuberculose of deed de administratie bij Terres Des Hommes. Ik begon om 5.30u en was soms om middernacht nog bezig”, vertelt Liliane, die haar werk op Haïti een roeping noemt. “Het intrigeerde me al tijdens mijn jeugd. Ik zat bij de nonnen op school en kreeg een missiezakje mee waar mensen een frank mochten insteken voor de arme kindjes in Afrika omdat ze geen eten of kleren hadden. Dat greep me zo aan dat ik er niet van kon slapen.”

Uiteindelijk besliste Liliane om terug naar Vlaanderen te komen. “Het werd er te gevaarlijk. Ik stond er immers op de lijst. Nee, niet die van de verkiezingen (lachje).” Eens terug in Antwerpen was het niet makkelijk om werk te vinden. “Zeker als je al veertig bent. Ik deed vrijwilligerswerk in een buurthuis. Tegenwoordig zijn mijn dagen goed gevuld. Een dag is zelfs te kort. Zo onderwijs ik andere talen in dienstencentrum De Meersenier.”

Of Liliane doorgaat naar de volgende ronde is nog geheim. “Maar voor mij maakt dat niet uit. Ik ben in Antwerpen toch al bekend.”

Belgium’s Got Talent, om 20.40u op VTM