HERBELEEF. Roemeen Gheorghe Ciobanu (58) veroordeeld tot 19 jaar cel voor moord in Alken

Alken/Tongeren -

19 jaar cel is het eindoordeel van de Tongerse assisenjury voor Gheorghe Ciobanu (58). De Roemeen vermoordde in de nacht van 18 op 19 december 2021 zijn landgenoot Constantin Munteanu (44) in Alken met 14 messteken.

Cédric Pollenus en Geert Houben
Cédric Pollenus
Cédric Pollenus

Assisenproces fruitplukkersmoord zit erop


Na vijf procesdagen komt er een einde aan het assisenproces rond de fruitplukkersmoord. De Roemeense seizoensarbeider Gheorghe Ciobanu (58) krijgt 19 jaar celstraf voor de moord op zijn landgenoot en collega-fruitplukker Constantin Munteanu (44). 
Cédric Pollenus

"Met deze celstraf geven we u nog een zeker toekomstperspectief, mijnheer Ciobanu"


Voorzitter Valerie Fontaine neemt het slotwoord en richt zich nog een laatste keer tot de beschuldigde.

“Mijnheer Ciobanu, met een celstraf van 19 jaar geven we u nog een zeker toekomstperspectief. Er is rekening gehouden met enkele verzachtende omstandigheden. Er is u de mogelijkheid gelaten om uw leven te herpakken in de gevangenis en na te denken over de feiten die u heeft gepleegd. We zijn ervan overtuigd dat u zeker nog een toekomst heeft. Indien u niet akkoord bent met de beslissing en strafmaat kan u een vordering tot cassatie aanvragen.” 
Cédric Pollenus

Gheorghe Ciobanu (58) veroordeeld tot 19 jaar celstraf voor moord op collega-fruitplukker


De volksjury is eruit. Welke straf krijgt Gheorghe Ciobanu (58) toegewezen voor de moord op zijn landgenoot en collega-fruitplukker Constantin Munteanu (44)? De voorzitter ligt toe.

"De heer Ciobanu wordt veroordeeld voor moord zonder uitlokking met verzachtende omstandigheden. De beschuldigde krijgt hiervoor een celstraf van 19 jaar."

"De heer Munteanu werd op brutale en laffe wijze om het leven gebracht. De heer Coiabnu is de avond van de feiten naar de slaapkamer van het slachtoffer gegaan met het doel hem te doden. Op gewelddadige wijze heeft hij zijn slachtoffer doodgestoken. Behalve steekwonden werden er ook afweerletsels teruggevonden bij het slachtoffer. De heer Ciobanu was vastberaden om zijn slachtoffer te doden."
 
"De houding van de heer Ciobanu voor, tijdens en na de feiten van de moord getuigt van een schrijnend gebrek aan respect. De door hem gepleegde feiten zijn onaanvaardbaar. Het hof tilt zwaar aan het feit dat de heer Ciobanu na het doden van zijn slachtoffer terugkeerde naar zijn slaapkamer om gewoon iets te drinken. De impact op de familie van het slachtoffer is bovendien erg groot."
 
"Toch zijn er verzachtende omstandigheden. Zijn moeilijke jeugd mogen we daarbij niet uit het oog verliezen. Bovendien had hij tot de dag van de bewuste feiten een blanco strafblad - rekening houdend met zijn leeftijd (weldra 59 jaar, red.). Daarnaast heeft hij ook enkele positieve karaktereigenschappen. Zo is meneer Ciobanu - ondanks alle omstandigheden - een harde werker. Hij werkte ook mee aan het onderzoek."
 
"We achten de kans op herval bij meneer Ciobanu klein. Rekening houdend met al deze elementen wordt de heer Ciobanu veroordeeld tot 19 jaar celstraf."

Cédric Pollenus

Opnieuw tranen bij beschuldigde: "Ik heb enorm veel spijt van wat er gebeurd is"


De voorzitter richt zich tot slot tot de beschuldigde zelf: "Wenst u hier nog iets aan toe te voegen, mijnheer Ciobanu?"

Ciobanu: "Het spijt me enorm wat er gebeurd is. Ik betreur het. Ik vraag vergiffenis aan de familie. Ik verdien weinig, maar het grootste deel dat ik verdien zal ik afgeven."

De zaak wordt nu in beraad genomen. De zitting wordt geschorst. 
Cédric Pollenus

Deze strafmaat hangt Ciobanu boven het hoofd


  • Doodslag met voorbedachten rade (moord): levenslange opsluiting.
    • Met verzachtende omstandigheden kan die strafmaat gemilderd worden: minsten 3 jaar straf en maximum 30 jaar.
Cédric Pollenus

Advocaat beschuldigde: "Rechtvaardigheid zou universeel moeten zijn"


 
Gino Houbrechts, advocaat van de beschuldigde: "Alle verzachtende omstandigheden die ik nu heb aangehaald, die zouden toch meer moeten doorwegen dan wat de advocaat-generaal daarnet vertelde. Er werd gezegd dat meneer Ciobanu geen spijt uitte. In de gevangenis heeft hij een poging gewaagd iets op papier te zetten. Niet evident voor hem. Hij heeft ook symbolisch 100 euro gestort, dat is niet allemaal zomaar gedaan. Ik denk bovendien dat de emoties die Ciobanu beleeft ook echte emoties zijn. Op welke manier hij die ook uit."
 
"Ik rond af. Nogmaals: opsluiten om op te sluiten, dat is niet de oplossing. Let maar op: binnen x-aantal weken of maanden zit meneer Ciobanu terug in zijn thuisland. Dan zit hij daar in de gevangenis. Denk maar niet dat die Roemeense rechtbank het Belgisch systeem gaat hanteren. Dat zijn daar andere omstandigheden. Een strenge rechter is niet altijd een correcte rechter. Rechtvaardigheid zou universeel moeten zijn."
Cédric Pollenus

Advocaat beschuldigde: "Wat hier gebeurd is, is sociale dumping van de ergste soort"



Gino Houbrechts, advocaat van de beschuldigde gaat verder met de verzachtende omstandigheden.

  • Het blanco strafblad is misschien wel het belangrijkste element. Meneer Ciobanu was geen man die van de ene miserie in de andere viel. Hij kwam nooit in contact met de politie. Hij heeft niet de eigenschappen en het karakter van een crimineel. Ik zie hem ook niet hervallen. 

  • Ook zijn werkijver mogen we niet over het hoofd zien. Zoals gezegd is de man op erg jonge leeftijd al in het werkcircuit terechtgekomen. Ook hier in België is hij uiteindelijk komen werken. Werk waar wij allemaal onze neus voor ophalen. Het loon dat hij daarvoor verdiende... laat ons eerlijk zijn, dat is niet om over naar huis te schrijven. Er werd zogezegd negen euro per uur betaald? Maak daar maar al snel zes euro van. Wat hier gebeurd is, is sociale dumping van de ergste soort. Die mannen sliepen in een containerwoning. In zulke omstandigheden laat je niemand werken. 
Cédric Pollenus

Advocaat beschuldigde: "Op lompigheid zou geen straf mogen staan"


Gino Houbrechts, advocaat van de beschuldigde: "Een straf moet onpartijdig uitgedeeld worden. De straf moet rechtvaardig zijn. In mijn ogen zijn er verschillende verzachtende omstandigheden. Die leg ik nu verder uit."

  • De afkomst, de opvoeding en de jeugd. Niemand kiest waar hij of zij geboren wordt. Ciobanu is opgegroeid in een land met armoede en hongersnood. Een moeilijke jeugd waarin zijn ouders het eveneens niet gemakkelijk hadden. Al op jonge leeftijd is meneer Ciobanu door zijn vader aan het werk gezet. Die werkijver is hij nadien blijven verderzetten.

  • Toen het verstand werd uitgedeeld, stond meneer Ciobanu niet op de eerste rij. Van een ezel kan je geen koerspaard maken. Ze schatten zijn IQ op 85, maar ik denk dat dat zelfs nog een grote overschatting is. Het feit dat hij doorheen het proces vaak dingen niet meer wist of anders formuleerde hangt ook samen met die laag begaafdheid. Ook zijn handelen wordt daardoor beïnvloed. Een slimmerik gaat niet vechten, een slimmerik laat zich hier als arbeider niet uitbuiten en een slimmerik heeft ook geen 19 kinderen - zeker niet in Roemenië. Op lompigheid zou geen straf mogen staan.
Cédric Pollenus

Advocaat beschuldigde: "Opsluiten om op te sluiten heeft weinig zin"


Gino Houbrechts, advocaat van de beschuldigde, geeft zijn kijk op de strafvordering van het Openbaar Ministerie. "Zoals u hoort zijn er verzachtende omstandigheden aangehaald door de advocaat-generaal. Ik ga nu even aanhalen welke verzachtende omstandigheden ik in deze zaak nog zie. Het standpunt van de advocaat-generaal moet enigszins genuanceerd worden."

"Een straf moet persoonlijk en individueel zijn. Opsluiten om op te sluiten heeft weinig zin. Het accent moet hier niet liggen op vergelding, maar eerder toekomstgericht. Zodat deze man later op een keurige manier terug in de maatschappij kan functioneren. Ik kijk voor de verzachtende omstandigheden vooral naar: zijn afkomst, zijn minder goede jeugd, zijn lagere begaafdheid, zijn blanco strafregister en zijn werkijver."
Cédric Pollenus

Openbaar Ministerie: "Ik vorder 25 jaar celstraf voor meneer Ciobanu"


Advocaat-generaal (Openbaar Ministerie) Bruno Coppin: "Moord wordt bestraft met levenslange opsluiting, maar er zijn ook verzachtende omstandigheden die die straf kunnen verminderen. Er is geen vaste wet die zegt wat die verzachtende omstandigheden zijn. Omstandigheden die de gruwel van de moord enigszins begrijpbaar maken."

  • Meneer Ciobanu heeft een blanco strafregister. Dat wil zeggen dat hij bijna 59 jaar lang een leven geleid heeft zonder veroordelingen op te lopen.

  • De levensloop en werklust. De moraliteit van meneer Ciobanu is erg gunstig. Hij heeft steeds proberen te werken in moeilijke omstandigheden. 

  • Het karakter. Ciobanu is een man zonder een persoonlijkheidsstoornis, maar hij heeft wel narcistische trekken en controleverlies bij alcoholgebruik. Er hebben bovendien geen gebeurtenissen in het verleden plaatsgevonden die zijn gedrag hebben beïnvloed. Dat argument kunnen we hier niet in rekening brengen. 

  • Motief van de feiten. Er was enigszins dominant gedrag van het slachtoffer ten opzichte van mijnheer Ciobanu, al is dat nooit een geldig motief om zijn daden te kaderen. Het conflict dat de dag van de feiten plaatsvond is te licht om een moord goed te keuren.

  • De aard van de feiten is in geen geval een verzachtende omstandigheid. De feiten zijn gruwelijk. Ciobanu wilde zijn slachtoffer effectief doden.

  • Heeft hij oprecht spijt? Een paar woorden uitspreken tijdens een proces is onvoldoende. Je moet dat kunnen terugzien in het doen en laten van een persoon. Hij heeft zijn spijt naar de nabestaanden nooit op enige manier getoond.
"Met dit alles in het achterhoofd, stel ik voor om de beschuldigde een celstraf van 25 jaar op te leggen." 
Cédric Pollenus

"Er zijn veel straffen mogelijk. Het is niet zeker dat Ciobanu ooit vrijkomt"


Advocaat-generaal (Openbaar Ministerie) Bruno Coppin: "Het is ook mogelijk dat iemand vervroegd vrijkomt. Dat is meestal zo als er een gedeelte van de straf is uitgezeten. Vaak is dat na een derde, maar er zijn ook uitzonderingen. Ik leg uit."

  • Bij zware veroordelingen die kunnen oplopen tot 30 jaar - wat bij Ciobanu ook het geval kan zijn - is er sprake van een andere norm. Een persoon moet dan twee derde van zijn straf hebben uitgezeten. Ook bij een levenslange straf - in België is dat niet noodzakelijk levenslang - is dat het geval. En ook voor recidivisten geldt die regel.

  • Voor mijnheer Ciobanu bestaat ook de kans dat hij zijn straf moet uitzitten in Roemenië. Het systeem van voorwaardelijke vervroegde invrijheidstelling bestaat ook in Roemenië, maar dat systeem is daar iets strenger. Wat ook kan, is dat Roemenië kiest om het Belgische strafsysteem toe te passen.

"Conclusie er zijn veel mogelijkheden. Het is niet zeker dat hij vrijkomt."
Cédric Pollenus

"Een straf heeft verschillende doelen"


Advocaat-generaal (Openbaar Ministerie) Bruno Coppin: "Een straf heeft verschillende doelen":

  • Vergelding en boetedoening: criminelen worden gestraft voor feiten die niet geaccepteerd kunnen worden in de maatschappij. Je betaalt de prijs voor je daden. 
  • Een signaalfunctie: een straf dient om een signaal te geven aan enerzijds mijnheer Ciobanu en anderzijds de samenleving. Het moet een afschrikking zijn om nooit zulke daden te plegen. Een signaal dat moord onaanvaardbaar is. 
  • Beveiliging: iemand moet opgenomen worden in de gevangenis tot het veilig genoeg is om de dader (eventueel) terug vrij te laten.
  • Schuldbesef: oprecht berouw en schuldbesef om te voorkomen dat het ooit nog misloopt.

Cédric Pollenus

"We gaan op zoek naar een passende straf voor een van de zwaarste misdrijven"


Daar zijn we dan voor de laatste procesdag. Advocaat-generaal (Openbaar Ministerie) Bruno Coppin mag openen betreffende de toepassing van de strafwet.

"Gisteren heeft de jury beoordeeld dat Ciobanu schuldig is aan moord. Vandaag gaat u zich moeten bezinnen over een passende straf, betreffende een van de zwaarste misdrijven (moord, red.). Ik ga proberen om samen met u tot een rechtvaardigde straf te komen."

Cédric Pollenus

Welke straf hangt Ciobanu (58) boven het hoofd?

Gheorghe Ciobanu (58) werd woensdag laat op de avond schuldig bevonden aan moord. Vandaag volgen de debatten omtrent de strafmaat. De man riskeert een levenslange opsluiting, maar mogelijk worden er nog verzachtende omstandigheden aan toegevoegd: zijn blanco strafblad, zijn goede moraliteit en zijn werkijver kunnen in zijn voordeel spreken.
Cédric Pollenus

Voorzitter licht motivatie van jury toe: "Ciobanu besefte wat hij aan het doen was"


"De jury acht bewezen dat er 14 steken door Ciobanu zijn toegebracht aan het slachtoffer. De steekverwondingen vooraan in de borst waren fataal voor het slachtoffer. De zeven steekverwondingen ter hoogte van de rechterflank hebben het overlijden van het slachtoffer mee versneld. De beschuldigde gaf daarnaast ook toe dat hij de bewuste avond van de feiten twee messen in zijn handen had, waarvan één mes bloedsporen bevatte van het slachtoffer."

"De jury acht bewezen dat de messteken met de intentie tot doden zijn toegediend: de diepte van de messteken, het aantal messteken, de steekrichtingen, de aard van het wapen en de plaats van steken staven deze motivatie. De beschuldigde heeft het slachtoffer nooit geholpen, noch de hulpdiensten verwittigd." 

"Uit de beschuldigde zijn verklaring blijkt ook dat hij bewust is van de feiten die hij heeft gepleegd. De beschuldigde was toerekeningsvatbaar."

"De jury acht het bewezen dat de beschuldigde gehandeld heeft met voorbedachten rade. Op de dag van de feiten waren er gedurende de dag verschillende spanningen tussen de twee hoofdfiguren. Na een eerste discussie was de rust teruggekeerd. Nadat iedereen naar zijn kamer ging, besloot de beschuldigde het slachtoffer alsnog in alle stilte op te zoeken en neer te steken. De verklaringen van de beschuldigde dat hij het mes afhandig gemaakt zou hebben van het slachtoffer wordt niet beschouwd als waarheid. Toen hij een tweede keer terugkeerde naar het slachtoffer, heeft hij opnieuw verschillende messteken vanuit een andere positie toegediend. Het slachtoffer lag toen al onbeweeglijk op de grond. De tijdsperiode tussen de twee steekmomenten zou kort zijn, maar wel voldoende lang om te beseffen welke daden de beschuldigde aan het verrichten was en zich te bedenken."

"Bijgevolg acht de jury het bewezen dat de beschuldigde naar de kamer van het slachtoffer gegaan is met het doel om hem te doden. Hij had in de tussentijd de tijd om zich te bedenken, maar dat deed hij niet. Ondanks de grote hoeveelheid alcohol die hij genuttigd had, was de beschuldigde wel in staat om te beseffen wat hij aan het doen was."

"De jury acht het niet geloofwaardig dat de beschuldigde door het slachtoffer uitgelokt werd. De beschuldigde had na de feiten nauwelijks blessures, dat in tegenstelling tot het slachtoffer. Die had fatale blessures, zowel stompe als scherpe. De bewering dat het slachtoffer de beschuldigde aangevallen zou hebben met een mes, strookt volgens verschillende verklaringen niet. Zo heeft de beschuldigde geen snijwonde opgelopen, iets wat je wel kan verwachten als je een mes van iemand afpakt. Ook de DNA-sporen op het mes kunnen de beschuldigde zijn verklaringen niet ondersteunen."

"Ook de bewering dat het slachtoffer hem zou doodsteken als hij hem niet zou doodsteken wordt als ongeloofwaardig geacht. Buiten een fles gooien naar de beschuldigde uren voor de feiten, en verweer leveren tijdens een schermutseling, is het ongeloofwaardig dat het slachtoffer enig fysiek geweld gebruikt heeft tegen de beschuldigde."

"Om alle bovenstaande redenen stelt de jury vast dat de heer Ciobanu schuldig is aan moord zonder uitlokking." 

Morgen/donderdag om 10 uur hervatten ze de debatten omtrent de strafmaat.
Cédric Pollenus

Gheorghe Ciobanu (58) schuldig aan moord op collega-fruitplukker


Na 5(!) uur beraadslagen is de jury er eindelijk uit. 

De Roemeen Gheorghe Ciobanu (58) wordt schuldig bevonden aan de moord op zijn landgenoot en collega-fruitplukker Constantin Munteanu (44).

  • Hoofdfeit: is de beschuldigde als dader of mededader schuldig aan doodslag? JA
  • Verzwarende omstandigheid: is de beschuldigde met voorbedachten rade te werk gegaan (met andere woorden: moord)? JA
  • Verschonend feit: is er sprake van uitlokking? NEE
Cédric Pollenus

De juryleden trekken zich terug voor beraadslaging: de voorzitter schorst de zitting

Cédric Pollenus

Over deze drie schuldvragen zal de volksjury zich buigen


De jury moet straks antwoord zien te geven op volgende drie schuldvragen:

  • Hoofdfeit: is de beschuldigde als dader of mededader schuldig aan doodslag?
  • Verzwarende omstandigheid: is de beschuldigde met voorbedachten rade te werk gegaan (met andere woorden: moord)?
  • Verschonend feit: is er sprake van uitlokking?
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer