Luister naar

Hackers helpen boer een handje

Nieuws
Het was niet eenvoudig techneuten warm te krijgen voor de Cow Hackathon. ‘Programmeurs beseffen nauwelijks dat hier goed geld te verdienen valt.’
Manon Stravens redactie vk
dinsdag 21 november 2017 om 03:00
Melkveehouder Van Mourik houdt de toestand van zijn koeien in de gaten met behulp van zijn smartphone.
Melkveehouder Van Mourik houdt de toestand van zijn koeien in de gaten met behulp van zijn smartphone. Harry Cock

Utrecht

‘Hij heeft nog net niet aan elke koe een smartphone hangen’, grapt Kishan Chamman van het Amsterdamse softwarebedrijf Eli5. Chamman is verrast over de hoge automatisering van de boerderij van Jan Dirk van Mourik. Zojuist heeft de melkveehouder uit het Friese Winsum een groep hobbyhackers in de Jaarbeurs verteld  hoe hij zijn tweehonderd koeien met melk- en voerrobots bedient en ze met zijn smartphone in de gaten houdt. ‘We weten meer over onze koeien dan over onszelf’, legt hij uit. ‘Maar kunnen we die data nog slimmer gebruiken om op tijd een afwijking bij een koe te vinden?’

De meeste aanwezige hackers – veelal jonge app-ontwikkelaars – hebben in hun leven nauwelijks een boerderij van binnen gezien. Toch mochten ze afgelopen weekend bij de Cow Hackathon, onderdeel van het jaarlijkse evenement Bright Day, hun hersens kraken op de ­datanoden van de melkveehouder.

koedossier

Zo’n tien teams hebben zich op initiatief van de Nederlandse Zuivelorganisatie en de Land en Tuinbouw Organisatie (LTO) verzameld in een tent met kunstgras en nepkoeien. ‘Data zijn data’, zegt Chamman, die medische informatiekunde heeft gestudeerd en meestal voor de zorgsector ‘hackt’. ‘Het is kunst om in korte tijd iets nuttigs te ontwikkelen.’

Met hulp van internet, de aanwezige melkveehouder en diens datalijsten met gegevens over koegewicht, melkproductie en temperatuur. ‘We kunnen zo een elektronisch koedossier opstellen’, grapt Chamman. Anders dan in de zorg speelt privacy in de landbouw veel minder een rol, is zijn indruk. Chamman werkt aan een soort app die boeren informeert of ze hun koeien moeten bijvoederen bij bepaalde weersomstandigheden, ‘zodat de melkproductie optimaal blijft’.

Want daar draait het om, zegt Van Mourik die de ict’ers bijspijkert over het boerenbedrijf. ‘Hoe gezonder de koe, hoe meer zij produceert.’ Hem wordt de hemd van het lijf gevraagd. ‘Een boer wil zo vroeg mogelijk weten wanneer een koe ziek gaat worden en wat hij dan moet doen’, legt hij twee Indiërs uit. Zij willen een ‘waarschuwingsapp’ ontwikkelen, maar willen weten welke factoren de melkproductie beïnvloeden.

stedelijke problemen

Het was niet eenvoudig de techneuten warm te krijgen voor deze agrarische hackathon, zegt Tom van Arman, die vaker hackathons organiseert en de teams heeft gemobiliseerd uit de Amsterdamse ict-gemeenschap. ‘Koeien hacken, hoezo?’, was de aanvankelijke reactie.

‘Programmeurs en boeren staan mijlenver uiteen’, zegt Van Arman. Meestal houden ze zich bezig met stedelijke problemen rondom mobiliteit, infrastructuur of toerisme. Maar volgens de Amerikaan – zelf opgegroeid op een boerderij – zijn beide partijen een ‘goudmijn’ voor elkaar. De Nederlandse landbouw is ‘groot geworden door automatisering’, maar kan nog efficiënter en duurzamer worden ingericht, vindt hij. ‘Programmeurs beseffen nauwelijks dat hier goed geld te verdienen valt.’

Lang niet iedere boer staat net zo open als Van Mourik voor robotisering, geeft Van Arman toe. ‘Maar wel als het ze tijd en geld bespaart.’ De gemiddelde melkveehouder is inderdaad afwachtend, zegt ook Van Mourik. ‘Hij kijkt eerst wat de ander doet. Een kwart gebruikt misschien een melkrobot. Maar een boerderij runnen zonder computer is echt verleden tijd. En door de automatisering hoef ik niet langer om drie uur op te staan.’

algoritme

De hackathon levert hem misschien ‘niet meteen morgen’ iets op. ‘Maar ik ben vooral nieuwsgierig hoe mensen buiten mijn sector agrarische data analyseren en daar kennis uithalen. Ik doe zo nieuwe inzichten op.’

Een tafel verderop broedt een groepje op een zelflerend algoritme voor een op elke koe afgestemd dieet. Een andere data-analist wil weten of een uierontsteking is te voorspellen aan de hoeveelheid melk die de uier produceert. Ze grasduint door de data die ze van Van Mourik heeft gekregen en schiet hem onophoudelijk aan.

Eigenlijk is er een boer per team nodig, verzucht ze. ‘Dan pas kun je zijn problemen helemaal goed begrijpen.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Het kantoor van het Nederlands Dagblad in Amersfoort.

Ruim 3,5 ton winst voor uitgever Nederlands Dagblad: 'Meer abonnees en inkomsten uit advertenties'

Nedag Uitgevers, het bedrijf achter het Nederlands Dagblad en magazine De Nieuwe Koers, heeft vorig jaar een nettowinst geboekt van ruim 360.000 euro. De winst ligt flink hoger dan in 2022.

Mensen vroegen meteen naar ‘die auto van 79.800 renminbi’, vertelt een BYD-verkoper.

Stormloop op e-auto's in Peking. Vagen Chinezen de Europese auto-industrie weg?

De verkopers van automerk BYD konden vorige maand hun ogen niet geloven. De fabrikant van elektrische auto’s had net grote prijsdalingen aangekondigd, bij drie modellen zelfs tot onder de 80.000 yuan (10.000 euro).

Van alle blikjes met statiegeld werd 65 procent ingeleverd.

Toezichthouder wil 50 cent statiegeld op flesjes zodat meer mensen ze inleveren

De toezichthouder van het statiegeldsysteem wil dat er vanaf volgend jaar 50 cent statiegeld wordt geheven op plastic flessen. Dit moet ertoe leiden dat consumenten meer lege flesjes inleveren.

De stier voor de Beursplein 5, de Amsterdamse effectenbeurs.

Kapitalisme schuift alle problemen door. De aarde en de armen zijn de dupe

Het kapitalistisch economisch systeem loopt vast. Ongebreidelde groei maakt de planeet en mensen kapot. Waarom komen mensen niet in opstand? Deze filosofen weten het antwoord en komen met alternatieven.

Mede-eigenaar Christiaan Kraan bezig met een klavecimbel voor een muziekschool in IJsland.

In de luwte van het grote geld zingen de klavecimbels van Amir en Kraan een fijnbesnaard protest

Amsterdam floreerde dankzij de diversiteit aan kleine bedrijfjes. Nu is er amper plaats voor ze. Na hun gedwongen vertrek uit de Havenstraat vonden klavecimbelbouwers Amir en Kraan met enig geluk nog werkruimte in de stad.

Werkoverleg bij Hospi Housing, waar ze werken met kunstmatige intelligentie. Tweede van links oprichter Joost Bokker, uiterst links Vera Harsnyi, midden Pavla Shvetcova en uiterst rechts Flavia Gkioka.

AI-medewerker 'Sarah' doet nu zelfstandig de socials: 'Dit is wel een beetje creepy'

Ruim een jaar na de introductie van ChatGPT is AI niet meer weg te denken van de Nederlandse werkvloer. Inmiddels bestaat er zelfs een autonome AI-werknemer: Sarah.