Direct naar artikelinhoud
Gerecht

Omega Diamonds ontsnapte in januari aan miljardenboete. Het Hof van Cassatie schrapt nu dat arrest

Archiefbeeld ter illustratie.Beeld Thinkstock

Het Hof van Cassatie heeft het arrest verbroken dat het Antwerpse hof van beroep in januari had uitgesproken over de miljardenclaim van Douane en Accijnzen tegen het diamantbedrijf Omega Diamonds en 11 medebeklaagden. Het hof van beroep had die boete van 4,6 miljard euro afgewezen. De zaak moet nu opnieuw gepleit worden in Gent.

Omega Diamonds voerde tussen 2003 en 2008 364 zendingen ruwe diamant uit Zwitserland en de Verenigde Arabische Emiraten in. Volgens Douane en Accijnzen had het diamantbedrijf de invoervergunningen daarvoor verkregen op basis van onvolledige en onjuiste informatie over de oorsprong, waarde en leverancier van de diamanten, wat door Omega Diamonds werd betwist.

Douane en Accijnzen had Omega Diamonds, de oprichters Sylvain G. en Arye L., vertrouwenspersoon Marc M., de financiële experts Andy B. en Yves V.D.V., de firma Tulip Diamonds in Dubai en zaakvoerders van firma's uit Genève en Dubai gedagvaard en vorderde liefst 4,6 miljard euro: de tegenwaarde van de ingevoerde diamanten plus dan nog een boete van 2,29 miljard euro.

Zowel de correctionele rechtbank als het hof van beroep oordeelden echter dat de claim moest afgewezen worden. De invoer van ruwe diamant wordt in België immers gereglementeerd door een stelsel van vergunningen, wat de handel bemoeilijkt. Het hof van beroep oordeelde dat die Belgische regelgeving in strijd is met het Europees recht, omdat dergelijke handelsbelemmerende maatregelen behoren tot de exclusieve bevoegdheid van de Europese Unie.

Volgens het parket-generaal bij het Hof van Cassatie had het hof van beroep bij de beoordeling van zijn bevoegdheid geweigerd een belangrijk proces-verbaal te bestuderen en had het daarom een te beperkt onderzoek gevoerd van de feiten

Hof van Cassatie wil meer onderzoek

Volgens het parket-generaal bij het Hof van Cassatie had het hof van beroep bij de beoordeling van zijn bevoegdheid geweigerd een belangrijk proces-verbaal te bestuderen en had het daarom een te beperkt onderzoek gevoerd van de feiten.

"Dat klopt niet", pleitte de verdediging vorige week nog. "Het hof van beroep kon zijn bevoegdheid enkel beoordelen op basis van de dagvaarding. Het kon het proces-verbaal daarbij gebruiken om de dagvaarding te verduidelijken maar niet om zijn bevoegdheid uit te breiden. Bovendien heeft het hof van beroep wel degelijk rekening gehouden met dat proces-verbaal."

Het Hof van Cassatie heeft vandaag echter het parket-generaal gevolgd in diens vordering en het Antwerpse arrest verbroken. Het hele dossier moet nu opnieuw gepleit worden voor het Gentse hof van beroep