© via REUTERS

Xi Jinping viert in Hongarije “relaties op een hoogtepunt”: “Soevereine landen in alle onafhankelijkheid”

Op de laatste halte van zijn Europese rondreis heeft de Chinese president Xi Jinping donderdag de sterke banden van zijn land met Hongarije geprezen. De twee landen hebben een diepgaande economische samenwerking en hebben gelijklopende standpunten over de Russische invasie van Oekraïne.

gjs
Bron: BELGA

Xi startte zijn bezoek aan Hongarije met een militaire parade aan de zijde van de Hongaarse president Tamas Sulyok. Nadien had het Chinese staatshoofd een onderhoud met premier Viktor Orban in diens residentie.  

“De relaties tussen China en Hongarije zijn op hun hoogtepunt”, zo verklaarde Xi Jinping volgens een verslag van de Chinese autoriteiten. Eerder prees hij in een bijdrage in de regeringsgezinde krant Magyar Nemzet dat China en Hongarije als “soevereine landen in alle onafhankelijkheid” hun eigen weg uittekenen. 

Een knipoog naar de marsrichting van Orban, de nationalistische premier die openlijk de Europese Unie afvalt en zich steeds meer tot het oosten wendt. Want terwijl de EU afstand nam van Peking, haalde Orban de banden aan. China is sinds vorig jaar de eerste buitenlandse investeerder in Hongarije.   

Zestien akkoorden

Boedapest kondigde reeds aan dat er minstens zestien akkoorden ondertekend worden, zowel over investeringen in spoorinfrastructuur en wegen als in energie en de autosector. Overal in het land worden aan een indrukwekkend tempo fabrieken voor batterijen en elektrische auto’s ingericht, voor investeringen van tientallen miljarden euro’s.  

De oppositie is verontrust over deze evolutie. Ze laakt het gebrek aan transparantie over de contracten, de milieu-impact van de fabrieken en de corruptie. De bouwwerken verrijken “de kring van Orban”, luidt het.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER