© REUTERS

Oekraïne arresteert twee kolonels van eigen staatsveiligheid voor beramen van aanslag op president Zelenski

De Oekraïense veiligheidsdienst SBU heeft maandag twee veiligheidsagenten opgepakt die ervan verdacht worden een aanslag voor te bereiden op president Volodimir Zelenski en andere hooggeplaatste functionarissen in opdracht van Moskou. Dat meldt Kiev dinsdag.

Twee Oekraïense kolonels die deel uitmaken van een beschermingseenheid van de regering zouden daarvoor zijn opgepakt. Ze zouden deel uitmaken van een groter netwerk van agenten van de Russische staatsveiligheidsdienst FSB. Naar verluidt waren ze op zoek geweest naar bereidwillige “executeurs” onder de lijfwachten van Zelenski.

De SBU heeft “een netwerk van agenten ontmanteld” dat “een aanslag voorbereidde op de Oekraïense president”, klinkt het in een verklaring. Een van de doelen was om militairen dicht bij de veiligheidsdienst van Zelenski te rekruteren om hem “te gijzelen en te vermoorden”.

Andere “hooggeplaatste functionarissen” uit militaire en politieke kringen waren ook het doelwit, zoals Kyrylo Boedanov, de chef van de militaire inlichtingendienst, aldus de Oekraïense diensten. Een van de leden van het vermeende netwerk had volgens de SBU toegang tot drones en explosieven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER