Samenwerkingsovereenkomst Grensgebied De Kempen

De ‘Samenwerking Grensgebied De Kempen’ tussen Bocholt, Cranendonck, Hamont-Achel en Weert en de provincies Limburg (BE), Limburg (NL) en Noord-Brabant werd zopasi in Achel bekrachtigd. Nadat eind 2015 de intentieverklaring werd getekend door twaalf overheids- en private partijen werd er gezamenlijk hard naar dit moment toegewerkt. Er ligt een gevarieerd programma klaar met tientallen projecten op het gebied van natuur, water, recreatie, economie en cultuurhistorie.

RDR

Geert Gabriëls, voorzitter van het bestuurlijk overleg en wethouder van de gemeente Weert, benadrukte dat met deze formele samenwerking een belangrijke stap gezet wordt voor het gezamenlijk verder concretiseren, financieren en realiseren van grensoverschrijdende activiteiten. Vervolgens lichtte Imke Mulders, stedenbouwkundige en docente van de NHTV, tijdens de bijeenkomst de gebiedsidentiteit toe. In opdracht van de samenwerkende partijen bracht zij de kwaliteiten en kansen van het gebied in kaart. De uitkomsten zijn uitgewerkt in een gebiedsvisie, waarmee de zogenaamde ‘stip op de horizon’ gezet is.

Nicole Pakker, voorzitter van het programmateam presenteerde de projectenkaart. Op dit moment zijn er 43 projecten benoemd. De aanwezigen kregen op hoofdlijnen inzicht in de opbouw van het uitvoeringsprogramma en de digitale projectenviewer. Aan het einde van de presentatie nodigde mevrouw Pakker alle aanwezigen uit om bij te dragen aan de realisatie van deze projecten en nieuwe initiatieven voor te stellen.

Ondertekening SamenwerkingsovereenkomstVervolgens was het tijd voor een officieel moment, de ondertekening van de overeenkomst door de zeven organisaties. Om dit symbolische moment te onderstrepen werd het gezamenlijk ontwikkelde logo – uitgevoerd in puzzelstukken – door alle bestuurders getekend en samengevoegd tot één geheel om daarmee uit te drukken dat ‘het geheel meer is dan de som der delen’.

ToekomstKomende jaren richt de samenwerking zich allereerst op de realisatie van projecten waarbij natuur, water, economie, cultuurhistorie en recreatie duurzaam verbonden worden. Denk onder meer aan de Bocholtergraven, verbindingsroute twaalf parels, PAS herstelwerkzaamheden, een toeristisch-recreatieve brugverbinding over de Zuid-Willemsvaart en de regionale bereikbaarheid.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer