Direct naar artikelinhoud
NieuwsReddingsschip Aquarius 2

Migranten van reddingsschip Aquarius vinden toch een haven

Frankrijk, Portugal en Spanje hebben een akkoord bereikt over het verdelen van de 58 migranten aan boord van reddingsschip Acquarius. Eerder vandaag weigerde Frankrijk nog het schip aan te laten meren in Marseilles. 

Portugal zal in ieder geval tien migranten opnemen. Hoe Frankrijk en Spanje de overige asielzoekers verdelen, is nog niet bekend. 

Migranten worden met een reddingsboot naar het schip Aquarius 2 gebracht.Beeld EPA

Uit Frankrijk klonk dinsdagochtend nog ferme taal. Op de vraag of het schip terecht kon in de haven van Marseilles, antwoordde de Franse minister van Financiën Bruno Le Maire op televisiezender BFM TV: ‘Voor nu is het nee. Op het gebied van migratie moeten we streng en duidelijk zijn. De Europese regels moeten gehandhaafd worden.’ 

Daarmee doelde Le Maire op het maritieme internationale recht, dat stelt dat schipbreukelingen naar de ‘dichtstbijzijnde veilige haven’ moeten worden gebracht.

‘Marseille is één van onze thuishavens, dus onze hoop was erop gevestigd dat we hier aan konden meren’, aldus Karlijne Kleijer, hoofd noodhulpafdeling van Artsen zonder Grenzen. ‘Als de Aquarius 2 niet meer vaart, zijn alle vluchtelingen op de Middellandse Zee overgeleverd aan de Libische kustwacht. Het is te gek voor woorden.’

Reddingswerkers helpen migranten aan boord van hun boot op de Middellandse Zee.Beeld EPA

De Aquarius 2 is het laatste reddingsschip waarmee de hulporganisaties Artsen zonder Grenzen en SOS Méditerranéé de Middellandse Zee bevaren. De organisaties zitten met de handen in het haar sinds Italië en Malta hun havens voor migranten hebben gesloten. Zo moest de Aquarius 2 in juni uitwijken naar de Spaanse haven van Valencia, destijds met 629 migranten uit Soedan en Bangladesh aan boord. 

Geografische kaart

Maar Frankrijk heeft, in tegenstelling tot Spanje, nooit ingestemd om humanitaire schepen aan te laten meren.  Daarbij baseert het land zich steevast op de maritieme wet. Ook de Franse minister van Europese zaken, Nathalia Loiseau, refereerde daar dinsdag op radiostation Sud Radio nog eens aan. ‘De dichtstbijzijnde haven van Libië, we weten het allemaal, is Italië of Malta’, zei ze. ‘We gaan niet de geografische kaart opnieuw tekenen.’

Ze voegde daar nog een humanitaire oproep voor medemenselijkheid aan toe. ‘We betreuren het dat sommige landen zich niet houden aan de Europese solidariteit. De Italiaanse keuze om de havens te sluiten voor mensen in nood is tegen de wet. Het is in strijd met de mensheid’, sprak ze. 

De Aquarius 2, dat onder de vlag van Panama vaart, kreeg zondag van de Panamese Maritieme Autoriteit (PMA) te horen dat het uit de registratie werd geschrapt. Dat betekent dat de vlag in de volgende haven van de boot verwijderd zal worden. Het schip zal pas weer uit mogen varen als een nieuwe instantie de Aquarius 2 registreert. 

Vijf migranten aan boord van een reddingsboot.Beeld EPA

Het geruzie om de opvang van asielzoekers maakt de sfeer in Europa giftiger dan ooit. Het uitblijven van een oplossing kan het einde betekenen van de EU.