Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

Trump klopt zich op de borst in VN-toespraak, publiek barst in lachen uit: "Die reactie had ik niet verwacht"

Trump klopt zich op de borst in VN-toespraak, publiek barst in lachen uit: "Die reactie had ik niet verwacht"
Beeld REUTERS

De Amerikaanse president Donald Trump heeft tijdens zijn toespraak bij het begin van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties gepocht over de verwezenlijkingen van zijn regering. Vanuit de zaal weerklonk gedempt gelach.

"Mijn regering heeft meer bereikt dan zo goed als elke regering in de geschiedenis van dit land", begon Trump zijn toespraak. "De Verenigde Staten zijn rijker, sterker en veiliger geworden."

Zijn woorden ontlokten gelach bij de verzamelde wereldleiders in de zaal. "Zo juist", ging Trump verder. "Ik verwachtte die reactie niet, maar dat is oké", reageerde hij glimlachend. Daarop volgde luider gelach en wat applaus. 

Handelsoorlogen

In het jaar na Trumps eerste optreden bij de VN als Amerikaans president, heeft hij handelsoorlogen ontketend met zowel bondgenoten als tegenstanders, een ongeziene woordenstrijd geleverd met Noord-Korea en de VS teruggetrokken uit verschillende internationale overeenkomsten.

Maar in zijn speech voor de verzamelde wereldleiders in New York schepte de Amerikaanse president, net als vorig jaar, op over zijn "buitenlandse successen".

'Ik wil Chairman Kim bedanken voor zijn moed en voor de stappen die hij gezet heeft, al moet er nog veel werk gebeuren'
Donald Trump over Noord-Korea

Noord-Korea

Opmerkelijk is Trumps veranderde toon over Kim Jong-un. Vorig jaar dreigde de president er in zijn VN-speech nog mee Noord-Korea "volledig te zullen verwoesten", verwijzend naar Kim als een "raketman op een zelfmoordmissie", maar vandaag had hij niets dan lof voor de Noord-Koreaanse leider.

Hoewel de sancties tegen het land voorlopig van kracht blijven tot Noord-Korea tot ontwapening overgaat, prijst Trump Kim Jong-un voor zijn moed om belangrijke stappen te zetten. "De raketten vliegen niet langer in elke richting, de nucleaire tests zijn gestopt en sommige militaire faciliteiten worden al ontmanteld", aldus Trump. "Ik wil Chairman Kim bedanken voor zijn moed en voor de stappen die hij gezet heeft, al moet er nog veel werk gebeuren."

Wereldwijde isolatie Iran

Trump haalde wel scherp uit naar Iran, en riep alle landen op om het Iraanse regime te isoleren "zolang het zijn agressies aanhoudt". De leiders van Iran "zaaien chaos, dood en vernieling", haalde Trump uit. Volgens hem hebben de buurlanden van Iran een zware tol betaald voor de agressie en expansie van het land.

Trump verdedigde ook de unilaterale terugtrekking van de Verenigde Staten uit het akkoord over het Iraanse kernprogramma. Hij noemde dat akkoord "afschuwelijk" en zei dat "vele landen in het Midden-Oosten" zijn beslissing "erg steunden".

'De leiders van Iran zaaien chaos, dood en vernieling'
Donald Trump, Amerikaans president

"De Iraanse leiders plunderen de voorraden van het land om zichzelf te verrijken en om herrie te schoppen in het Midden-Oosten en ver daarbuiten", aldus nog Trump. "Het Iraanse volk is terecht verontwaardigd dat hun leiders miljarden dollars van de Iraanse schatkist hebben verduisterd, waardevolle delen van de economie van het land in beslag hebben genomen... Allemaal om hun tussenpersonen uit te sturen om oorlog te voeren."

De Amerikaanse president maande andere landen aan om zich bij de VS aan te sluiten en de economische druk op Iran te hernemen.

Venezuela

Tot slot had Trump het nog over de "menselijke tragedie" in Venezuela. "Nog niet zolang geleden was Venezuela een van de rijkste landen ter wereld", zei hij. "Vandaag heeeft het socialisme het olierijke land ten gronde gericht en de mensen in ellendige armoede gestort. We roepen de verzamelde landen op zich te scharen achter onze eis naar het herstel van de democratie in Venezuela." 

Later maakte het Amerikaanse ministerie van Financiën vanuit Washington bekend dat de president nieuwe sancties tegen kopstukken van de Venezolaanse regering heeft bevolen. Het gaat om de vrouw van president Nicolás Maduro, Cilia Flores, vicepresidente Delcy Rodríguez en twee ministers. Hun eventuele vermogens in de VS worden bevroren en het is Amerikaanse burgers en ondernemingen verboden met hen zaken te doen.

Venezuela bevindt zich in een zware politieke en economische crisis. Volgens de Verenigde Naties hebben minstens 2,3 miljoen mensen het land verlaten wegens repressie door de overheid en een gebrek aan levensmiddelen.