Direct naar artikelinhoud
Video

Laatste beelden van ontspannen terroristen vlak voor aanslag in Cambrils

Laatste beelden van ontspannen terroristen vlak voor aanslag in Cambrils
Beeld videostill

Een bewakingscamera van een tankstation heeft de terroristen op vier verschillende momenten gefilmd op de dag van de aanslag in Cambrils. De jonge daders oogden opvallend ontspannen vooraleer ze wat later een bloedbad probeerden aan te richten in de Spaanse badplaats.

De Spaanse krant ARA bracht de bewakingsvideo op haar website. De terroristen deden op vier verschillende momenten aankopen in hetzelfde tankstation. Ze kochten aanstekers, een oplader voor hun mobiele telefoon en wat voedsel.

Op deze beelden zijn drie van de vijf daders van de aanslag in Cambrils te zien. Het gaat om Omar Hychami, Moussa Oukabir en Houssaine Abouyaaqoub (de broer van Youssef, de terrorist die dood en vernieling zaaide op de Ramblas).

Hun laatste doortocht in het tankstation op de AP-7 nabij Cambrils was rond 22 uur en dat is drie uur voor ze op een controlepost van de lokale politie botsten. Hierdoor konden ze hun moorddadige plannen slechts ten dele uitvoeren.

De terroristen sprongen gewapend met messen uit de wagen alvorens toevallige passanten aan te vallen. Een vrouw kwam daarbij om het leven. Zes anderen raakten gewond.

De politie handelde razendsnel en opende meteen het vuur op de aanslagplegers. De vijf daders kwamen om het leven. Ze droegen bomvesten die later nep bleken te zijn.