Direct naar artikelinhoud
Radicalisme

Zuhal Demir clasht met islamitische ex-rapper: "U verkondigt boodschappen die ik volledig afkeur"

Zuhal Demir clasht met islamitische ex-rapper: "U verkondigt boodschappen die ik volledig afkeur"
Beeld De Afspraak

In het Eén-programma Van Gils en gasten is staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) in de clinch gegaan met de voormalige Nederlandse rapper Abid Tounssi. Die had na de heisa over de lezingen in Genk en Antwerpen, waar hij te gast was, gezegd dat Demir "haar huiswerk beter moet maken".

Niet enkel in Genk, waar Demir woont, maar ook in Antwerpen hebben de stadsdiensten een gebouw ter beschikking gesteld van de conservatieve Nederlander Ali Houri. Zijn lezing moet als een leidraad gelden voor de levenswijze van een goede moslim.  Alcohol drinken en naar muziek luisteren horen daar bijvoorbeeld niet bij. Mannen en vrouwen zouden daarbij ook gescheiden hebben moeten zitten, al werd dat later door Tounssi ontkend.

Zuhal Demir was een van de eersten om te reageren. Op Twitter klonk het als volgt: "Religieuze gekken zaaien haat, zetten bevolking tegen elkaar op en behandelen vrouwen als vuil. Op het Genkse stadhuis! Laten we dit toe?"

Sensationeel

Houri's metgezel bij zijn omstreden lezing in Genk, de voormalige rapper Abid Tounssi, vindt dat Demir ongepast heeft gereageerd. "Men neemt er de dingen uit die voor hen sensationeel zijn. Wat ik heb gezegd, is uit de context getrokken”, zo stelde hij op Radio 1.

Tounssi zegt dat de sprekers voor de lezing in Genk gescreend waren door de burgemeester en dat er een agent aanwezig was die geen opmerkingen heeft gemaakt. De ophef is volgens hem dan ook politiek gekleurd. “Mevrouw Demir moet haar huiswerk beter maken. Ze moet terug naar school.”

Samen feesten

Gisteravond konden de twee hun discussie voortzetten in het Eén-programma Van Gils en gasten. Demir herhaalde waarom ze verontwaardigd was: “Wij doen heel veel positieve projecten om te verbinden, om het samenlevingsmodel waar wij voor staan voorop te stellen. En dan zie ik mijnheer samen met zijn collega of kameraad boodschappen brengen die ik volledig afkeur. Gaan we nog samen verjaardagsfeestjes vieren, want daar kan alcohol geserveerd worden? Hij zegt dat muziek een harddrug is, terwijl muziek net zo verbindend is.”

'Gaan we nog samen verjaardagsfeestjes vieren, want daar kan alcohol geserveerd worden? Hij zegt dat muziek een harddrug is, terwijl muziek net zo verbindend is'
Zuhal Demir (N-VA)

“Ik kan best begrijpen dat ze verontwaardigd is”, reageerde Toussni. “Maar ik denk dat de nabeschouwing misplaatst was. Voor de duidelijkheid: ik ben forensisch behandelaar. Ik heb te maken met zware criminelen in het dagelijkse leven. Als u zegt dat ik niet meedoe aan het meedenken wat betreft de samenleving, dan hebt u het echt verkeerd, want dat is mijn werk. Ik ben geen prediker, ik ben geen islamoloog, ik ben geen arabist, ik ben een ex-rapper.”