Bart De Wever (N-VA) waarschuwt drugscriminelen en druggebruikers: “Weg van de criminaliteit eindigt in het beste geval in de gevangenis”

© BFM, belga

Na de zoveelste gewelddaad in Antwerpen hebben de politie, het parket en de stad beslist om extra tijdelijke maatregelen te nemen. Er komen systematische identiteitscontroles en extra politiepatrouilles en het cameratoezicht wordt uitgebreid. Burgemeester Bart De Wever (N-VA) hoopt zo een duidelijk signaal te geven. “Wie beweert dat er een eenvoudige oplossing voor dit probleem is los van het brede arsenaal aan middelen dat ingezet is om de drugscriminaliteit in zijn geheel aan te pakken, maakt mensen iets wijs”, zegt hij.

Guy Stevens

Het bijzonder overleg tussen de procureur-generaal, de procureur des Konings, de lokale politie, de federale politie en burgemeester Bart De Wever kwam er na een nieuwe ontploffing in de Biekorfstraat in Antwerpen-Noord, waarbij een explosief een wagen vernielde en nog verschillende andere voertuigen en de gevel van een woning beschadigde. Ook in de nacht van zondag op maandag ontplofte er in dezelfde buurt een springtuig en de voorbije weken vonden er al verschillende soortgelijke incidenten plaats. Ook andere delen van de stad kregen de voorbije jaren al te maken met geweld binnen of tussen drugsbendes. In totaal zou het al om meer dan zestig feiten gaan.

LEES OOK. Auto uitgebrand door nieuwe ontploffing in Antwerpen: oppositie eist extra maatregelen van De Wever

De stad Antwerpen, de politie en het parket gaan daarom extra maatregelen nemen. Er komen systematische identiteitscontroles en extra politiepatrouilles en het cameratoezicht wordt uitgebreid. “Deze maatregelen zijn tijdelijk, maar ze blijven van kracht zo lang het nodig is om het veiligheidsgevoel van Antwerpenaren in de buurt te versterken en om criminelen te ontraden om geweldsdaden te plegen”, klinkt het.

Waarschuwing

“De weg van de criminaliteit eindigt in het beste geval in de gevangenis”, waarschuwt Bart De Wever. “In het andere geval eindigt het in geweld. Wie kiest voor de criminaliteit, zorgt ervoor dat het leven van al wie hem lief is, kapot wordt gemaakt. Wie kiest voor de criminaliteit, kiest ervoor dat zijn familie moet onderduiken uit schrik voor rivaliserende bendes. We zien de voorbeelden uit Nederland, waar geweld wordt gebruikt tegen familieleden van gekende drugscriminelen. Dat is wat de keuze voor de criminaliteit inhoudt. Ook voor druggebruikers is dit een wake-up call. Wie drugs gebruikt, is wel degelijk moreel mee verantwoordelijk voor criminaliteit en geweld.”

De Wever ziet het fenomeen niet snel verdwijnen en zegt daarom de maatregelen te nemen. “Het is belangrijk dat bestuurders en politici oor hebben naar het advies van gerechtelijke- en veiligheidsdiensten. Wie beweert dat er een eenvoudige oplossing voor dit probleem is los van het brede arsenaal aan middelen dat ingezet is om de drugscriminaliteit in zijn geheel aan te pakken, maakt mensen iets wijs. Ik zal daar niet aan meedoen, en ik stel vertrouwen in het parket en de politie.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen