Anita opent op 71-jarige leeftijd nieuw kapsalon: “Wij mogen niet meer werken, maar ik amuseer me”

Antwerpen -

Anita De Bie werkt al vijftig jaar als kapster, zag de stiel veranderen en ging zelf aan de slag met vernieuwingen. Ze opende net – op 71-jarige leeftijd – haar gloednieuwe haarstudio in het Groen Kwartier in Antwerpen. Met haar jeugdige mindset is ze klaar om er haar vaste klanten te ontvangen.

Margot De Clercq

“Bejaarden mogen niet meer werken, maar ik amuseer me.” Met die vrolijke woorden drukt Anita De Bie al meteen alle vooroordelen de kop in. De fleurige dame knipt en brusht met een jeugdige souplesse de haren van haar klanten in haar nieuwe kapsalon Anita’s Hair & Color Studio.

“Ik wou dichter bij mijn zonen in Antwerpen komen wonen. Maar ze wisten maar al te goed dat ik niet zou verhuizen als ik met mijn zaak in Kapellen moest stoppen”, vertelt Anita. “Via een vriendin die in het Groen Kwartier woont, wisten mijn zonen dat deze studio vrij zou komen. Alles ging meteen in een stroomversnelling. In januari heb ik de knoop doorgehakt en daarna hebben mijn zonen en ‘schone dochters’ tijdens elk vrij moment alles hier tot in de puntjes in orde gebracht.”

Vijftig jaar

Anita staat al vijftig jaar in het vak en is heel haar leven zelfstandige geweest. Haar vaste klanten volgen haar overal mee naartoe. “Er zijn er ook veel die al in Antwerpen wonen. Mijn jongste klant is anderhalf jaar en mijn oudste 87. Het is prachtig om bij vier generaties een glimlach op hun gezicht te toveren.”

Anita opende donderdag haar zaak in het Groen Kwartier.© Patrick De Roo

Anita rolde in de kapperswereld door haar ex-man. “Ik kende er niets van, maar was meteen verkocht. Mijn man zorgde er toen voor dat ik een opleiding tot colorist kon volgen bij L’Oreal.”

Als een van de eerste coloristen in Antwerpen ging Anita met zilverpapier aan de slag om een mooie balayage te zetten. “Vroeger werd er een soort badmuts gebruikt, waar je dan met een haaknaald de lokken doortrekt die je wil kleuren. Toen ik op een workshop in Duitsland een kapster zilverpapier zag gebruiken, ben ik die werkwijze ook beginnen toepassen. En ik heb 49 jaar lang geen badmuts meer aangeraakt, die is in de knutselhoek van mijn kinderen verdwenen. (lacht)

Ecologisch

Anita: “Ik denk dat we allemaal ons steentje moeten bijdragen aan een ecologische wereld. En nee, niet alleen jonge mensen denken dat. Ik wil een mooie wereld achterlaten, niet alleen voor mijn prachtige kinderen, maar ook voor mijn schitterende kleinkinderen.”

“Door naar Antwerpen te verhuizen kan ik alles te voet of met de fiets doen en ga ik mijn auto verkopen. Heerlijk, al die beweging.”

Ook in haar kapperszaak probeert Anita met ecologische producten te werken. “De schorten zijn van afbreekbare plastic en de zwarte handdoekjes van houtpulp, ze mogen dus in de groencontainer. Mensen gebruiken steeds katoen omdat je dat kan wassen. Maar de grote hoeveelheid water, zeep en dan nog eens de energie voor de droogkast is belastender voor het milieu.”

Anita wil alleen nog van het zilverpapier voor de balayage af. “Ik heb al van alles geprobeerd, maar bakpapier en ecologisch plastic plooit niet op de juiste manier of laat de kleur door op het andere haar. Dus als iemand ooit met een goede oplossing komt, laat het mij weten.”

Want Anita is nog niet van plan om meteen te stoppen. “Zolang ik fit ben, ga ik door. Tot over vijftien jaar, wanneer je kan schrijven dat ik eindelijk gestopt ben.”

Het logo van het kapsalon werd ontworpen door Anita’s zoon.© Patrick De Roo

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV