Kopstuk Yasin El K. moet zeven jaar de cel in.© RR

Zeven jaar cel voor kopstukken Medrepair-bende, vrijspraak voor ‘Bolle Jos’

Antwerpen -

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft Yassin El K. en Vahid M. veroordeeld tot zeven jaar celstraf voor de invoer van minstens 6 ton cocaïne via de haven van Antwerpen. De Nederlandse topcrimineel ‘Bolle Jos’ Leydekkers werd vrijgesproken.

Joris van der Aa

De correctionele rechtbank ziet Yassin El K. en Vahid M. als spilfiguren van de zogenaamde Medrepair-bende, die grote ladingen drugs zou binnentrekken in de haven. De vermeende leider van de groep, de voortvluchtige Zakaria ‘Piwi’ El K., stond nog niet terecht. De behandeling van zijn dossier werd afgesplitst.

De organisatie van de gebroeders El K. maakte gebruik van de zogenaamde switch-methode, waarbij sporttassen met blokken cocaïne razendsnel worden overgeladen van Zuid-Amerikaanse containers naar Europese containers. De grootschalige smokkel, die plaatsvond tussen februari 2020 en maart 2021, kwam aan het licht dankzij de kraak van het criminele communicatiesysteem Sky ECC.

“Vier ladingen werden door de organisatie met succes uitgehaald. Op basis van de Sky ECC-gesprekken zou het om naar schatting 1,3 ton cocaïne gaan. Vijf ladingen, goed voor bijna 5,6 ton cocaïne, werden in beslag genomen. De totale straatwaarde bedraagt 193 miljoen euro”, aldus de procureur.

Schuld onvoldoende bewezen

Wie tijdens het onderzoek ook opdook, was de Nederlandse topcrimineel ‘Bolle Jos’ Leijdekkers, een van de meest gezochte criminelen van Europa. Hij maakte deel uit van een Sky ECC-chatgroep over de invoer van een partij van 100 kilo en had 325.000 euro beloofd als de uithaling lukte. De cocaïne werd echter in beslag genomen. De rechtbank achtte de schuld van Bolle Jos onvoldoende bewezen en sprak hem vrij.

Het Openbaar Ministerie had zeer zware straffen gevorderd voor een aantal verdachten, zoals Vahid M. en Azedine ‘Bril’ B.. Tegen Vahid M. werd achttien jaar geëist en tegen Azedine ‘Bril’ B. dertien jaar. Vahid M., die door de Verenigde Arabische Emiraten werd uitgewezen naar Iran, werd veroordeeld tot zeven jaar cel. Azedine B. werd veroordeeld tot vijf jaar celstraf.

De zwaarste straf was er voor Yasin El K., de broer van ‘Piwi’. Hij werd veroordeeld tot zeven jaar gevangenisstraf en een boete van 56.000 euro. Ook Filal T. kreeg een zwaar verdict te horen. Hij moet zeven jaar de cel in, krijgt een boete van 56.000 euro en moet ook 1 miljoen euro crimineel vermogen terugbetalen aan de staat.

Havenarbeiders kennen straf

De havenarbeiders die zich door de bende lieten betalen voor hand-en-spandiensten, kregen straffen tot vier jaar gevangenis. Zij moeten ook hun crimineel vermogen, variërend van 70.000 tot 750.000 euro afstaan.

De correctionele rechtbank sprak ook zes jaar celstraf uit tegen de Sahin Mehmet Z., een Antwerpse drugscrimineel van Turkse origine die momenteel in Peru in de gevangenis zit. Hij wacht al meer dan een jaar op zijn uitlevering aan België. Z. werd in dit dossier veroordeeld tot zes jaar celstraf.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Rechtbank Antwerpen