Direct naar artikelinhoud
Interview

Peter Van de Veire en Michèle Cuvelier: “Jesus Christ, wat is dat hier allemaal?”

‘Slimste Mens’-finalisten Peter Van de Veire en Michèle Cuvelier.Beeld Bob Van Mol

Hij is al jaren the big thing, zij is sinds kort the next big thing. Volgende week staan Peter Van de Veire (MNM) en Michèle Cuvelier (StuBru) in de finaleweek van De slimste mens, later deze maand verzoenen ze zich tijdens De Warmste Week. “Vlamingen vinden mensen die graag winnen verdacht.”

“Zeg, wie is die madam nu op de radio?” Dat stuurde Peter Van de Veire (47) naar oud-collega Christophe Lambrecht toen hij op een zaterdagmiddag in de file stond en Michèle Cuvelier (26) hoorde presenteren. “Ze had een aangename stem. Ze klonk niets te veel, niets te weinig.”

Cuvelier herinnert zich die dag ook nog goed. Ze duikt in haar inbox en leest voor: “Dag Michèle, wij kennen elkaar niet, maar jouw station kent ons wel. Ik heb ooit honderd jaar op Studio Brussel mogen werken maar dan toch voor de poen en de platte commerce gekozen. (hilariteit)

“Zo’n mail van je radioheld krijgen, dat doet toch wel iets met je”, zegt ze.

Vanaf 18 december presenteren de twee De Warmste Week: hij voor MNM, zij voor Studio Brussel. Eerst moeten ze nog de finaleweek van De slimste mens trotseren. Maandag begint Cuvelier aan haar vijfde finaleavond, dinsdag treedt Van de Veire aan. “Als ik een vraag krijg over de begrafenis van Lady Di, weet ik meteen: 1997, het jaar waarin ik mijn tweede dochter pap zat te geven”, zegt hij.

In 1997 was Cuvelier vijf. “Om mijn gebrek aan ervaring te compenseren, heb ik lijstjes gemaakt van alle markante gebeurtenissen in de geschiedenis, van de maanlanding tot het Egmontpact. Ik heb als gek zitten googelen.”

‘We staan pal achter de Rode Duivels, maar voor een televisiequiz geldt dat niet. Dan denk ik: ga daar toch een keer in mee, supporter’
Peter Van de Veire

Jij steekt niet onder stoelen of banken dat je voor de overwinning gaat. In het verleden is dat Danira Boukhriss en Linda De Win zuur opgebroken.

Michèle Cuvelier: “Daar heb ik geen rekening mee gehouden. Al moet ik toegeven dat het woord ‘winnaarsmentaliteit’ ook bij mij een wrang smaakje heeft. In België schuurt dat toch een beetje. Winnen is goed, maar je mag het niet te duidelijk laten zien. Ik heb al tweets zien passeren met de hashtag #lindadewin2. (Van de Veire lacht) Alle sympathie voor Linda, een prachtige vrouw, maar ik vind dat heftig.”

Peter Van de Veire: “Raar eigenlijk. We staan pal achter de Rode Duivels, maar voor een televisiequiz geldt dat niet. Dan denk ik: ga daar toch een keer in mee, supporter.”

De communicatieverantwoordelijke van De Warmste Week komt binnen en onderbreekt ons. “Michèle, mag onze make-upartiest even naar je wallen kijken?”

Cuvelier, ongegeneerd: “Dit zijn ze.”

De StuBru-presentator is in de nacht voor ons gesprek tot 5 uur ’s ochtends op de lappen gegaan. Exact een uur en 37 minuten eerder stond Peter Van de Veire op om MNM door de ochtend te loodsen.

Hoe vinden jullie eigenlijk rust?

Cuvelier: “Het is moeilijk om de knop om te draaien. Het schermpje licht altijd op: altijd nieuwe meldingen, altijd nieuwe mails. Het gonst continu, al vind ik dat ergens wel aangenaam. Ik vind rust als ik een goede uitzending heb gehad, omdat ik dan het gevoel heb: ik heb iets bereikt.”

Rivalen in ‘De slimste mens’, collega’s in De Warmste Week
Beeld Bob Van Mol

Klinkt perfectionistisch.

Cuvelier: “Eigen aan mijn generatie, zeker? We willen het heel goed doen en continu geprikkeld worden. We leven hard, en op de sociale media is het van hetzelfde: eindeloos scrollen en liken. Ik ben gulzig. Ik leg de lat altijd super hoog. Ik wil en dit, en dat. De tapasgeneratie.”

Van de Veire: “Excuseer?”

Cuvelier: “We willen alles. We willen de tapas in plaats van één goede aardappelschotel. (lacht)

Van de Veire: “Op jouw leeftijd had ik dat ook: alles willen. En ik leefde met het idee dat ik nooit iets langer dan drie jaar wilde doen.

“Bij het begin van MNM heb ik tegen mezelf gezegd: oké, nu gaan we het anders aanpakken, neem je tijd. Ik heb jaren nodig gehad om tot dat besef te komen.”

‘Ik ben gulzig. Ik leg de lat altijd super hoog. Ik wil en dit, en dat. De tapasgeneratie’
Michèle Cuvelier

Cuvelier: “Heb jij nu dan wel dat gevoel, dat het genoeg is?”

Van de Veire: “Ik denk nog steeds: oh, dat is geestig en dat ook, en daar kan ik ook wel iets mee doen. Dit jaar heb ik het creatief huis Les Flamands opgericht. Soms kom ik thuis en sla ik mezelf voor het hoofd: ‘Moest dat nu echt?’ (lacht) Maar ’s ochtends word ik wakker, heb ik goed geslapen en denk ik: (wrijft zich in de handen) welke wereld gaan we nu eens veroveren?”

Cuvelier: “Ik heb even een moment gehad bij Studio Brussel dat ik bijna over de reling ben gegaan, in mijn tweede jaar bij Zender (het alternatieve muziekprogramma van Studio Brussel, dagelijks van 19 tot 22 uur, red.). We waren met twee twintigers om dat hele programma te bolwerken. De burn-out loerde om de hoek. ‘Work-life balance’ klinkt zweverig, maar ik probeer het nu meer te respecteren.”

Peter, jij begon pas op je 35ste ochtendshows te presenteren. Is het beter om wat ouder te zijn als je aan zulke grote projecten begint?

Van de Veire: “Leeftijd speelt geen rol. Je moet vooral goed naar de mensen kunnen luisteren. Toen ik voor de eerste keer naar het Glazen Huis ging, dacht ik: we moeten eindeloos vergaderen om ons voor te bereiden en zorgen dat er genoeg scenario’s zijn. Toen kwamen we in dat kot en merkten we: fuck it, dat hele draaiboek mogen we wegsmijten. Het gaat erom altijd goed je oren te spitsen.”

Michèle, jij begint nu aan De Warmste Week. Ben je er klaar voor?

Cuvelier: “Ik vrees dat ik dat gevoel nooit zal hebben. (lachje)

Van de Veire: “De Warmste Week is zoals een kind kopen: je bent daar nooit klaar voor.”

Cuvelier: “Maar of het nu dit jaar is, of over vijf jaar, ik zou me er hetzelfde bij voelen. Uiteindelijk doen de luisteraars het meeste werk. Jij bent gewoon een doorgeefluik voor hun straffe verhalen.”

Van de Veire: “Je komt daar in een lava van liefde terecht. Je moet echt al een frigo zijn om daar niet in mee te gaan. En jij hebt emotie, Michèle. Je bent een mens die alles gaat pakken. Maar ik zweer je: het wordt lastig. Op den duur ga je je voelen zoals dat opgejaagd konijntje uit Waterschapsheuvel.”

‘De Warmste Week presenteren is zoals een kind kopen: je bent daar nooit klaar voor’
Peter Van de Veire

Bezwijken veel jonge presentatoren onder dat soort druk?

Van de Veire: “Ik heb al mensen zien weggaan die het niet meer wilden, of het niet meer fijn vonden. Ik kan die niet allemaal beschermen. Tijdens mijn beginperiode bij Ketnet ben ik ook diep gegaan. Ik dacht dat ik de coming man was, en plots werd mijn programma afgevoerd. Dat zet je met beide voeten op de grond.”

Heb je dan ooit streken gehad?

Cuvelier: “Ben je een arrogante klootzak, met andere woorden? (lacht)

Van de Veire: “Natuurlijk! ‘Gast, doe toch eens normaal’, heb ik af en toe gedacht. Zeker in die prille Ketnet-periode. Dat was een gouden tijdperk; wij, de nieuwe gezichten van die nieuwe zender, werden op handen gedragen. Mensen zeiden: ‘Amai, dit is het begin van iets heel groots.’ Op den duur ga je dat geloven. Op de Gentse Feesten had ik een keer te veel gedronken. Ik kreeg geen drank meer en foeterde tegen de barman: ‘Gij weet dus niet wie ik ben?’ Achteraf denk je: schaam je!”

‘Al mijn grootouders zijn boeren. Over emoties praten, dat was bij ons gewoon niet aan de orde. Toen ik naar het conservatorium ging, werd ik met het andere uiterste geconfronteerd’
Michèle Cuvelier

Cuvelier: “Hoe is die arrogantie verdwenen?”

Van de Veire: “Door een paar keer goed met mijn neus tegen de deur te lopen. Het leven dat je tegen de grond smakt, en dan denken: holy shit, even rechtkrabbelen en nederig zijn. Met ouder worden gaat niet alleen je onzekerheid weg, ook je gespeelde zekerheid wordt bijgeschaafd.”

Cuvelier: “Ik heb dat al eens tegen Humo verteld: wie heeft er nood aan nog een verwaande twintiger die denkt dat de evenaar door haar navel loopt? Ik ben daar te zelfkritisch voor. Ik zeg dat ook tegen mijn lief: ‘Als ik rare uitspraken begin te doen, geef me een klets.’ (lacht)

Je wordt nu wel gebombardeerd tot de grote ster: eerst De slimste mens, dan De Warmste Week.

Cuvelier: “Goh, een ster... Ik ben geen product, hè. Sommige media, ook jullie, doen alsof ik een soort pop ben die je zomaar kunt modelleren.”

Van de Veire: “Dat is normaal hoor, Michèle. Als je goede mensen in je team hebt, wil je met hen uitpakken. Uiteraard zit daar marketing achter. Je moet dat sterrengedoe gewoon omarmen.”

Cuvelier: “Ik wil daar niet over nadenken.”

Van de Veire: “Daar is echt niets mis mee, Michèle. Het is een teken dat de bazen in je geloven.”

Staat het in de sterren geschreven dat je naar een nog aantrekkelijker tijdslot zal verhuizen?

Cuvelier: “Zot, ze mogen nog vijf jaar wachten. Het zal zelfs zijn voordelen hebben om opnieuw even back to normal te gaan. Want Jesus Christ, wat is dat hier allemaal?”

Van de Veire: “Ja, de manie rond je persoon is op dit moment echt zot. Maar zoals Bazart zingt: omarmen. (lacht)

Cuvelier: “Die draaien we op MNM én StuBru.”

Van de Veire: “Die draaien ze overal, zelfs op Radio Maria. (lacht)

Goed punt. Michèle, zeg eens: op wie mikt StuBru tegenwoordig?

Cuvelier: “Euh, op iedereen die iets met muziek heeft. Wat 99 procent van de bevolking is. Een saai antwoord he?”

Ja.

Het is een veelgehoorde kritiek op Studio Brussel: de zender is te breed geworden, en heeft daardoor scherpte verloren. StuBru is niet meer de alternatieve zender van de jaren 90. Cuvelier aarzelt. “Ik ben het daar niet mee eens”, springt Van de Veire in. “Ik merk dat het opnieuw edgier is geworden, dat de gidsfunctie er op muziekvlak opnieuw meer in zit.”

Cuvelier: “Het hokjesdenken en het bijbehorende vingertje zijn er volledig uit, en gelukkig. Ik moet niet per se Kurt Cobain verafgoden. Ariana Grande vind ik vandaag evengoed fantastisch.”

Van de Veire: “Voilà. Als ik tegenwoordig nog eens naar Studio Brussel luister, denk ik: dit klopt. Er was een periode dat MNM en StuBru een enorme cross-over hadden. We speelden beide Lady Gaga. Dat is nu gedaan.”

Rivalen in ‘De slimste mens’, collega’s in De Warmste Week
Beeld Bob Van Mol

Maar Justin Bieber hoor je nog altijd op Studio Brussel.

Cuvelier: “(fel) Zijn ‘Sorry’ is een geschift goed nummer.”

In de recente CIM-cijfers zie je een lichte daling bij MNM, al doen jullie het wel goed bij 12-24-jarigen. Wat is het succesrecept?

Van de Veire: “Visie. In het begin hadden we er geen. Ik weet nog dat ik op het einde van de eerste dag bij de toenmalige netmanager binnenliep en zei: ‘Yes, we hebben het overleefd.’ En toen keken we naar elkaar: fuck, we moeten dat nu elke dag doen.”

Cuvelier: “Ik bewonder MNM enorm. Ze hebben een soort alertheid: als het Suikerfeest is, dan doen ze daar iets mee. Ik wil dat ook implementeren.”

“Implementeren”? Het is hier geen VRT-vergadering hoor.

Cuvelier: “(lacht) Sorry. Wat ik wil zeggen is: ik twijfel er niet aan dat dat zal veranderen.”

De make-upartiest komt opnieuw binnengewandeld. “Michèle, ik heb nu tijd om die wallen weg te poederen.” Van de Veire kijkt geamuseerd toe. “Eigenlijk zijn wij echt gezegend met deze job. Man, het is zo plezant allemaal.”

Na al die jaren klinkt Van de Veire nog steeds kinderlijk enthousiast, zonder dat het ooit gespeeld lijkt. “Zo zit ik in elkaar”, zegt de presentator. “Ik kan oprecht gelukkig worden als de zon in de studio opkomt. Kijk eens rond u, zo schoon.”

Ben je altijd zo of is dat alleen op het werk?

Van de Veire: “Ik ben eigenlijk een geweldige binnenvetter. Ik hield veel voor mezelf, zei: ja ja, met mij alles prima. Maar mijn vrouw is psychiater, die duldde dat niet meer. (lacht) Ze is streng: ‘En nu ga je erover praten. Zet je en vertel het mij.’ Dat is zeer verrijkend.”

Michèle, jij bent niet samen met een psychiater. Hoe ventileer jij?

Cuvelier: “Ik praat over alles. Niet evident, want ik kom uit een gesloten nest uit het West-Vlaamse Ardooie. Zo’n streek waar er meer varkens dan inwoners zijn. Al mijn grootouders zijn boeren. Over emoties praten, dat was bij ons gewoon niet aan de orde. Toen ik naar het conservatorium ging, werd ik met het andere uiterste geconfronteerd: constant over mezelf moeten praten. Dat lukt, al praat ik met mijn lief veel over het werk. Logisch, want hij is ook bij Studio Brussel aan de slag.

“Wij kunnen tot een kot in de nacht over onze professionele zorgen en onze frustraties. Dat lucht ergens op. Je partner begrijpt je, maar het houdt ook een gevaar in. We kunnen ons in die discussies verliezen. We wonen allebei in Brussel, vlak bij de VRT. We werken godganse dagen, vaak meer dan tien uur per dag. Dat is een levensfase, we zullen niet eeuwig bij Studio Brussel blijven.”

‘Met ouder worden gaat niet alleen je onzekerheid weg, ook je gespeelde zekerheid wordt bijgeschaafd’
Peter Van de Veire

Over levensfasen gesproken. Peter, volgende maand werk je tien jaar bij MNM. Zal er een persbericht volgen om je afscheid bij de zender aan te kondigen?

Van de Veire: “Neen. Ik heb een exclusiviteitscontract bij de VRT tot augustus 2020.”

Maar juni 2019 is niet je slot bij de ochtendshow?

Van de Veire: “Neen, er is nog zo veel leuks te beleven. Maar ik weet wel: MNM, dat ga ik geen tien jaar meer doen. Binnenkort word ik ook opnieuw vader. De kans bestaat dat de baby me wakker maakt nog voor mijn wekker gaat. (lacht)

Cuvelier: “Slaap is toch overrated.”

Van de Veire: “Ik wil wel in dezelfde sector blijven. Ik ben goed in wat ik nu doe en moet me niet in andere avonturen storten. Ik hoef niet opeens politicus of frituuruitbater te worden.”

Baas van de VRT dan?

Van de Veire: “Die ambitie heb ik niet. Paul Lembrechts mag gerust zijn.”

Dan maar focussen op hier en nu: eerst De slimste mens winnen. Wie wordt de winnaar?

Cuvelier: “De slimste. (lacht)

Van de Veire: “Daar kan ik me alleen maar bij aansluiten.”

Rivalen in ‘De slimste mens’, collega’s in De Warmste Week
Beeld Bob Van Mol