Joeri Fransen op zijn favoriete werkplek: jazzcafe De Muze in Antwerpen.© Kris Van Exel

Jarenlang schuwde hij de media, maar na een belofte van VTM gaf hij toe: ‘Idool 2004’-winnaar Joeri Fransen doet mee aan ‘Sing again’

In ‘Sing again’ is straks een oude bekende te zien: ‘Idool’-winnaar Joeri Fransen (42) waagt zich na twintig jaar aan een nieuwe talentenjacht. Maar winnen hoeft niet meer, zijn ambities liggen vandaag elders.

Eline VandeGehuchte

“Weet jij nog hoe ik er toen uitzag? Want de meeste meisjes waren destijds fan van Wouter.” Maar 2004 was niet het jaar van Wouter De Clerck, wel dat van Joeri Fransen. Hij won twintig jaar geleden Idool. Niet het eerste, maar het tweede seizoen, dat dubbel zoveel inschrijvingen binnenkreeg. Het aantal kijkers zakte nooit onder het miljoen.

“Het is twintig jaar geleden, maar ik kan me de impact nog goed herinneren”, zegt Fransen. “Het was waanzin. Mensen waren toen nog niet bezig met internet of Netflix, iederéén keek naar Idool en ik werd overal herkend. Als ik tweehonderd kilometer van huis een supermarkt binnenstapte, zeiden ze aan de kassa nog steeds: ‘Alsjeblieft, Joeri’. Zelfs nu word ik nog herkend. Dat gaat altijd een deel van mijn leven blijven.”

LEES OOK. 20 jaar geleden kreeg Vlaanderen een nieuw meisjesidool, vandaag duikt Pim Symoens (39) weer op in ‘Sing Again’

Joeri Fransen (links) nam het in de finale van ‘Idool 2004’ op tegen Wouter De Clerck.

Als vanzelfsprekend ging VTM bij Fransen aankloppen voor het nieuwe muziekprogramma Sing again. Daarin nemen ex-winnaars en -kandidaten van talentenjachten het tegen elkaar op. Ook brengen ze hun auditie van weleer nog eens live op het podium. “Maar een echt wedstrijdgevoel heb ik niet, het is eerder een groot uitgeslagen gezelschapsspel met familie. Een vleugje nostalgie.”

“Mensen waren toen nog niet bezig met internet of Netflix, iederéén keek naar Idool en ik werd overal herkend”

Joeri Fransen

Winnaar van ‘Idool 2004’

In eerste instantie zag Fransen het niet zitten. Hij mijdt al jaren de media en hoeft de schijnwerpers niet zo nodig. “Ik zag geen reden om het te doen”, vertelt hij. “Als je een muzikant of artiest bent, is het nuttig om op tv te komen of in de boekskes te staan. Dat hoort nu eenmaal bij de showbizz. Maar ik heb niets meer te promoten, dus waarom zou ik daaraan meedoen?”

Toch zal de kijker hem vrijdagavond op het podium zien staan. Al zeker in zijn repertoire: If I had a rocket launcher van Bruce Cockburn, het nummer dat hij tijdens zijn allereerste keer auditie zong. “Uiteindelijk heeft de productie me overtuigd met een belofte. Ik droom er al jaren van om Natalie Portman te ontmoeten, mijn favoriete actrice. Als ze ooit nog eens in ons land passeert voor een promotour, gaat VTM me helpen om in de buurt te komen. We zien wel of het zover komt, maar bij deze heb ik hen er nog eens aan herinnerd.” (lacht)

LEES OOK. Luka Cruysberghs (ex-Hooverphonic) doet in ‘Sing again’ opnieuw mee aan talentenjacht, en ze is niet de enige: “Vroege uitschakeling zou zuur zijn”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Extra motivatie kwam er door de andere deelnemers, die óók een talentenshow achter de rug hebben. Katerine Avgoustakis bijvoorbeeld, die Star academy won in 2005. Of Michael Lanzo uit Belgium’s got talent 2013. “Je zit plots bij mensen die iets gelijkaardigs hebben meegemaakt. We begrepen elkaar en dat werkte zelfs een beetje therapeutisch.”

(Lees verder onder de quiz)

Uiteenlopende jobs

“Hij is een beetje excentriek, maar toch niet commercieel. En het is een heel knappe gast.” Het was een accurate beschrijving van een fan in deze krant in 2004. Joeri – toen zijn artiestennaam – stond bovenaan de hitparade, won een gouden plaat en deed menig meisjeshart sneller slaan. De weg richting sterrendom leek geplaveid, althans in Vlaanderen. Maar het tij keerde. Nieuwe muziek viel minder in de smaak en het contract met platenlabel Sony/BMG werd uiteindelijk stopgezet. “Ik heb het geprobeerd en het is niet gelukt”, zegt Fransen. “Natuurlijk vond ik dat jammer, maar ik heb dat wel kunnen loslaten. Ik heb de overgang gemaakt. Anders blijf je met een frustratie of gevoel van falen zitten. Sindsdien ben ik niet meer met muziek bezig geweest.”

LEES OOK. Waarom het zo moeilijk is om na talentenjacht op televisie door te breken als artiest: “Het doel is kijkcijfers halen”

“Ik heb op een paardenranch in Ibiza gewerkt en als havenarbeider in de haven van Antwerpen. Na twee weken had ik al een sixpack doordat het werk er zo zwaar was”

Joeri Fransen

Winnaar ‘Idool 2004’

Fransen ging compleet andere dingen doen. “Ik heb de meest uiteenlopende jobs gedaan. Ik heb op een paardenranch in Ibiza gewerkt en als havenarbeider in de haven van Antwerpen. Na twee weken had ik al een sixpack doordat het werk er zo zwaar was, dat waren soms Indiana Jones-toestanden.” (lacht) Maar het liefst werkte hij in jazzcafé De Muze achter de bar. “Ik heb daar meerdere keren spontaan gesolliciteerd totdat ze me konden aannemen. Ik wilde daar absoluut werken, om jazz beter te begrijpen.” Vandaag staat Fransen aan de vooravond van een nieuwe carrière. “Ik ga een studie zorgkunde starten. Ik wil graag voor andere mensen zorgen, mensen helpen als het niet goed gaat. Iets waar ik echt voldoening uit kan halen.”

Vandaag staat Joeri Fransen aan de vooravond van een nieuwe carrière. “Ik ga een studie zorgkunde starten.”© ID/ Ivan Put

Een goed lief

Of hij nog op de Joeri van toen lijkt, de excentriekeling met halflang haar? “De jury van Sing again vond van wel, blijkbaar ben ik fysiek niet veel veranderd. Mijn haar ligt een beetje anders.” Het leven, met al zijn besognes, heeft wel impact gehad. “Ik heb geen doorsnee leven achter de rug. Tien jaar geleden ben ik serieus ziek geweest. Ik ben fysiek en mentaal op grenzen gebotst waarvan ik het bestaan nooit had durven te vrezen, maar ik ben daaruit geklommen. Sindsdien kan ik het geluk makkelijker vinden en omarmen. Niet ziek zijn en mijn familie die oké is, dat is al genoeg nu om tevreden te zijn.”

Een nieuwe wind door zijn muzikale carrière is geen ambitie. “Voorlopig heb ik geen muzikale plannen. Dankzij Sing again heb ik wel ontdekt dat ik nog steeds kan zingen. Stiekem heb ik zin gekregen om weer wat muziek te gaan maken. Maar opnieuw optreden? Ik houd het voorlopig op Instagram als mijn podium.” Momenteel woont Fransen in Gent. “Maar ik sluit niet uit dat ik terug naar Antwerpen trek, het is de stad waar ik me het meeste thuis voel. Tenzij ik hier in Gent een goed lief vind, dan blijf ik hier.”

INFO ‘Sing again’, iedere vrijdag om 20.40 uur bij VTM en op VTM GO

Joeri Fransen won een platencontract.© BELGA

Joeri Fransen met de overige finalisten van ‘Idool 2004’, onder wie Born Crain (tweede van links), Wouter De Clerck en Sandrine Van Handenhoven (midden).© BELGA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER