Franse minister van Buitenlandse Zaken Stéphane Séjourné (links) en Egyptische minister van Buitenlandse Zaken Sameh Shukri (rechts) op een persconferentie in Egypte, 1 mei 2024.
Foto: AP

Ongepland bezoek Franse minister van Buitenlandse Zaken in Caïro: "Nog werk aan de winkel voor staakt-het-vuren in Gaza"

Er is nog werk aan de winkel voor een staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas. Dat zegt de Franse minister van Buitenlandse Zaken Stéphane Séjourné die vandaag onverwacht een bezoek brengt aan Caïro, waar de onderhandelingen over een staakt-het-vuren in Gaza volop lopen. Maar die blijven voorlopig nog zonder resultaat. "De boodschap van Frankrijk en zijn Arabische partners in de regio is dat Israël zich terugtrekt uit dit offensief in Rafah", klinkt het.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken was vanmorgen onverwacht naar Caïro vertrokken, waar de onderhandelingen tussen Israël en Hamas door bemiddeling van Egypte, Qatar en de VS nog volop lopen. Séjourné was al in het Midden-Oosten voor een diplomatiek bezoek aan Libanon, Saoedi-Arabië en Israël.

"We zijn gekomen om onze inspanningen voor een wapenstilstand te coördineren. De boodschap van Frankrijk en zijn Arabische partners in de regio is dat Israël zich terugtrekt uit dit offensief in Rafah," zei Stéphane Séjourné na zijn ontmoeting met zijn Egyptische ambtgenoot Sameh Shukri.

Over hoe dicht Israël en Hamas bij een deal zijn, wilde hij niets zeggen. Maar de Franse minister hoopte wel dat de 3 Frans-Israëlische gijzelaars die door Hamas worden vastgehouden op de lijst voor vrijlating zouden staan als er een bestand zou komen.

VS willen geen offensief in Rafah

Ook de Verenigde Staten blijven de druk opvoeren om tot een akkoord te komen. Volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken zijn de VS "vastbesloten" dat Israël en Hamas "nu" een akkoord over een bestand moeten sluiten. Dat zegt hij tijdens een ontmoeting met de Israëlische president Isaac Herzog in Tel Aviv.

Blinken benadrukte opnieuw dat de VS tegenstanders blijven van een Israëlisch offensief in Rafah, een stad in het zuiden van de Gazastrook waar meer dan een miljoen Palestijnen schuilen. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu verzekerde gisteren echter nog dat het Israëlische leger Rafah zal binnenvallen, ongeacht of een akkoord met Hamas wordt bereikt.

Bemiddelaars Egypte, Qatar en de VS wachten nog op een antwoord van Hamas op het laatste voorstel voor een wapenstilstand. Daarin is onder meer sprake van een stopzetting van het Israëlisch offensief in de Gazastrook en de vrijlating van zo'n 100 Palestijnse gevangenen in ruil voor 33 Israëlische gijzelaars. Israël liet eerder weten tot vanavond te wachten op het antwoord van Hamas. 

Meest gelezen