Direct naar artikelinhoud
Zwemmen

Timmers geeft forfait voor EK door hersenvliesontsteking: grootste kans op goud weg

Pieter Timmers in actie op de 200 meter, tijdens het WK 2016 in Singapore. Hij viel toen naast de medailles.Beeld EPA

Het EK zwemmen is nog niet begonnen of het Belgische team is al onthoofd. Boegbeeld Pieter Timmers moet met een hersenvliesontsteking afzeggen. "Brute pech, want hij zat op het niveau van Rio", zegt coach Ronald Gaastra.

en

Geen Pieter Timmers (30) op het vliegtuig met de Belgische zwemdelegatie, dat gisteren geland is in het Schotse Glasgow, gaststad van het eerste multisport-EK. In de plaats ligt Timmers in het UZ Antwerpen voor een behandeling met antibiotica tegen hersenvliesontsteking. Een zware diagnose. De bacteriële vorm is zelfs levensbedreigend, maar bij Timmers zou het om een virale meningitis gaan, die meestal minder ernstig verloopt. Voor definitief uitsluitsel was het nog wachten op enkele testresultaten. Mogelijk moeten ook zijn vrouw Elle De Leeuw en zijn dochtertje Jutta testen of ze niet besmet zijn.

De Leeuw maakte het nieuws bekend dat Timmers zondagavond al met spoed in het ziekenhuis opgenomen was. Volgens haar was Timmers die ochtend opgestaan met stekende hoofd- en nekpijn. Hij trok naar de osteopaat en kinesist, in de hoop zo van zijn klachten verlost te raken - ze dachten eerst aan een geknelde zenuw. Maar 's avonds verergerde het nog. Een misselijke Timmers moest overgeven en dacht zelf aan een hersenvliesontsteking. In het ziekenhuis bevestigde een ruggenprik die diagnose.

Dat Timmers na zo'n uitslag snel herstelt, is natuurlijk de belangrijkste bekommernis. "De komende dagen volgen nog rust en testen", zegt De Leeuw. Maar de sportieve implicaties komen niet minder hard aan. Van een meningitis kun je volledig herstellen, maar het heeft wel tijd nodig. Onmogelijk is het om nog helemaal top te raken voor het EK. Een forfait is dus logisch.

Pieter Timmers en het EK, het is geen goed huwelijk. In 2012 sukkelde hij met griep en een darminfectie. In 2014 had hij een klaplong en in 2016 verstoorde een slechte nachtrust zijn prestaties.Beeld BELGA

Klap voor estafetteploeg

De timing van de ziekte kon moeilijk ongelukkiger. "Het is een dikke streep door de rekening", zegt trainer Ronald Gaastra. Timmers was klaar om te vlammen. "Hij had echt zijn zinnen gezet op dit EK. Hij was goed voorbereid, voelde zich in vorm en ging voor goud. Brute pech dat hij dat nu niet kan omzetten, want hij heeft hier een heel jaar voor getraind."

Zonder boegbeeld Timmers dimmen de sportieve ambities op dit EK, individueel en in de estafetteploeg 4x100 meter vrij. "Met Timmers valt de grootste kanshebber op een medaille weg", zegt Gaastra. "En de ploeg wordt beoordeeld op het beste resultaat. Als Timmers goud zou halen en de rest zwemt bij wijze van spreken achteruit, is de ploeg geslaagd. En nu kun je zelfs met 100 procent persoonlijke records maar zonder een medaille nog zeggen dat het niet goed is."

Gaastra had Timmers gisteren nog gehoord en denkt niet dat de tegenslag hem mentaal veel parten zal spelen op weg naar Tokio 2020. "Timmers is geen beginner, hij kan hiermee om. Ik zei hem al: 'Twee jaar voor Rio had je die klaplong en heb je het in Rio niet slecht gedaan.' Nu zijn we twee jaar voor Tokio. We houden de moed erin."

'Het is een dikke streep door de rekening. Hij heeft hier een heel jaar voor getraind en was goed in vorm'
Ronald Gaastra, trainer van Pieter Timmers

Timmers behaalde op EK's in groot bad nog nooit een individuele medaille. Maar daar was een behoorlijke portie pech mee gemoeid, zo blikt Timmers terug. "In 2012 in Debrecen was ik jong en onbekend. Magnini won de 100 meter vrij in een tijd van 48 hoog, niet zo spectaculair. Ik had een goede kans, maar net voor het EK kreeg ik griep en een darminfectie. Mijn hele voorbereiding was naar de knoppen. Ik zwom toen wel nog de limiet voor de Spelen in Londen."

Twee jaar later kreeg hij voor het EK af te rekenen met die klaplong. "Ik zwom dan nog naar een vijfde plek op de 200 meter in een Belgisch record. Niet slecht. En op het EK 2016 in Londen was ik in supervorm, maar sliep ik de drie nachten voor mijn race slecht. Ik had simpelweg een heel slecht bed in mijn hotel. Het maakte me bloednerveus, want je weet dat je móét slapen. Ik was op en kon beginnen bleiten. Het was om zeep."

Volkslied horen

Timmers beseft dat zijn olympisch zilver in zijn resterende carrière moeilijk te overtreffen zal zijn. En toch had hij zich heel veel voorgenomen van dit EK. De uitdaging was om voor het eerst goud te pakken op een groot kampioenschap. "Ik zou liegen als zeg dat ik niet voor goud wil gaan", zo had Timmers zijn hoop vooraf uitgedrukt. "Ik wil eens het Belgisch volkslied horen. Op plek één beleef je jouw moment. Op plaats twee is de prestatie goed, maar verlies je nog. Dat miste ik in Rio. Het Australisch volkslied speelde. Ik was superblij, door het dolle heen, en toch voelt het niet aan als jouw moment."

Trainer Ronald Gaastra.Beeld BELGA

Die kans op eigen glorie ziet Timmers nu de mist ingaan. Afwachten ook welke impact het forfait voor dit Europees kampioenschap zal hebben op zijn toekomst. In principe gaat Timmers door tot de Spelen van Tokio in 2020, zoals Gaastra ook aangeeft. Dat stond los van dit EK. Ook zijn leeftijd van 30 jaar ziet Timmers nog niet als een belemmering.

"Dertig is een mijlpaal, maar ik voel me nog fris en jong, ook als ik met jongens train die bijna tien jaar jonger zijn. Ik heb weinig fysieke kwaaltjes. Een tijd geleden liet ik een scan nemen van mijn schouder. De dokter vond die er nog supergoed uitzien na al die jaren training. Alle factoren staan goed. Op training zwem ik tijden die ik moet halen of zelfs beter, en ik heb er plezier in. Dus Tokio zit er zeker in."