Het ‘Onvervuld Verlangen’ werd onthuld door burgemeester Dirk Van Mechelen.© marc wouters

Wijk Haezeldonck in Hoogboom onthult ‘Onvervuld Verlangen” van Jef Clonen

Kapellen -

Wijkkomitee Haezeldonck in Hoogboom bewijst dat het een van de meest creatieve wijken is in Kapellen. Zopas onthulde burgemeester Dirk Van Mechelen er ‘Onvervuld Verlangen’, een kunstwerk van wijkbewoner Jef Clonen. Ook de nieuwe voortuinenwandeling, een vijfjaarlijks hoogtepunt in Haezeldonck, komt er nu aan.

Erik Vandewalle

Haezeldonck heeft een wijkcomité dat al 45 jaar bestaat en organiseert om de vijf jaar een beeldententoonstelling in de voortuinen. De wijkbewoners maken dan eigen kunstwerkjes. Alles draait telkens rond een centraal thema, nu is dit Hier … Vogelplezier.

Voorzitter van het Wijkkomitee Haezeldonck Michel Michielsen: “We zijn altijd blij dat er zoveel bewoners actief en creatief meedoen. Om de mensen extra te motiveren om hun creativiteit de vrije loop te laten gaan rond het thema, plaatsen we per editie ook een groot beeld aan het pleintje aan de Petunialaan. Op dat kunstenpleintje onthullen we nu het zesde beeld, een creatie van beeldenmaker Jef Clonen.”

Michel Michielsen, voorzitter Wijkkomitee Haezeldonck.© marc wouters

De kunstenaar legt de symboliek achter het werk Onvervuld Verlangen uit. “Deze editie draait rond vogels. Het beeld dat ik maakte, bestaat uit vier eenden. Drie ervan vliegen op en zijn klaar om te vertrekken. Het drietal verlangt duidelijk naar warmere oorden. De vierde eend blijft op de grond zitten. Ze kan niet mee, omdat haar vleugel is gebroken. Ook deze eend verlangt naar warmere oorden.”

De vorige edities namen vele tientallen bewoners deel aan het evenement en gaven de meest uiteenlopende beelden in de voortuinen extra uitstraling aan de wijk. “De wijk wordt dan overspoeld door duizenden kijklustigen. Het brengt ook meer saamhorigheid. In vergelijking met de beginperiode wonen er ondertussen heel wat nieuwe gezinnen in de wijk en dankzij dit project proberen we er een nog warmere buurt van te maken.”

Jef Clonen bij zijn kunstwerk.© marc wouters

Jef Clonen: “Voor ons project in 2004 ontwierp de Ekerse kunstenaar Peter Kempenaers een beeld van een eekhoorn die een noot eet. We gaven het de naam Hazelkraker, met een knipoog naar televisiefiguur Tante Terry, die met haar eekhoorntje Kraakje de kleutertjes amuseerde. De mal van de Hazelkraker gebruikten we om 350 beeldjes te gieten. Inwoners van de wijk ontvingen toen hun eigen Hazelkraker.”

Met het onthullen van het nieuwe beeld is in de wijk het startschot gegeven aan de bewoners om aan de slag te gaan. Michel Michielsen: “Het woord ‘vogel’ moet de buurt inspireren. Beperkingen zijn er niet. Vogels en hun voorzieningen in al hun soorten, mussen, eenden, voederplanken, kooien, vogelpik, eieren, vogelschrikken … het lijstje met inspiratie is oneindig.”

Het is de bedoeling dat vanaf zaterdag 3 augustus de beelden hun plaats in de voortuinen hebben ingenomen. De openluchttentoonstelling loopt dan nog tot en met zondag 29 september.
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners