Julian Assange in 2017.
Foto: AP

WikiLeaks-oprichter Julian Assange mag in beroep gaan tegen uitlevering aan VS

Wikileaks-oprichter Julian Assange mag beroep aantekenen tegen zijn dreigende uitlevering aan de VS. Dat heeft het Britse Hooggerechtshof beslist. De Britse autoriteiten willen Assange overdragen aan de VS, waar hij wordt vervolgd voor de publicatie van vertrouwelijke overheidsdocumenten.

Waarover gaat dit?

In 2010 publiceerde de Australische Julian Assange (52), met zijn bedrijf WikiLeaks, honderdduizenden geheime documenten over de oorlog in Irak en Afghanistan, en honderdduizenden documenten met diplomatieke communicatie van Amerikaanse ambassades over de hele wereld.

Het was het grootste defensielek in de Amerikaanse geschiedenis. Enerzijds zien aanhangers in Assange een moedige journalist die oorlogsmisdaden aan het licht bracht. Anderzijds zegt de VS dat Assange met het lek het leven van informanten in gevaar heeft gebracht. De VS beschuldigt de man dan ook van 18 misdaden, waaronder spionage en samenzwering.

Assange werd in 2019 door de Britse politie gearresteerd, nadat hij zich 7 jaar had verschanst in de Ecuadoraanse ambassade in Londen. Sindsdien zit hij vast in een Londense gevangenis onder hoge beveiliging. In 2021 verwierp een Britse rechter nog zijn uitlevering, omdat hij met psychische problemen kampte. Als hij wordt uitgeleverd aan de VS kan hij tot 175 jaar cel krijgen.

De juridische strijd van Assange sleept al jaren aan en lijkt ook nu nog niet meteen tot een einde te komen. In maart nog had het Britse Hooggerechtshof de uitlevering van Assange aan de Verenigde Staten uitgesteld.

2 rechters hadden toen beslist dat de VS moest garanderen dat Assange zich op zijn recht op vrije meningsuiting zou kunnen beroepen, en dat hij niet de doodstraf zou kunnen krijgen. Als de VS niet met die garanties over de brug zou komen, zou de Wikileaks-oprichter in beroep kunnen gaan tegen zijn uitlevering. 

Beroep

Het Britse Hooggerechtshof boog zich vandaag over de zaak. De Amerikaanse aanklagers haalden aan dat de Wikileaks-oprichter een beroep zou kunnen doen op het eerste amendement van de Amerikaanse grondwet. Dat beschermt het recht op vrije meningsuiting. De VS had eerder al gezegd dat Assange niet de doodstraf zou krijgen, maar dat zou nergens expliciet op papier staan. 

En dat was niet genoeg voor de advocaten van Assange. Zij voegden in hun pleidooi toe dat Assange alsnog gediscrimineerd zou kunnen worden op basis van zijn Australische nationaliteit.

In een korte uitspraak hebben de 2 rechters vandaag beslist dat adequate garanties van de VS zijn uitgebleven. Assange zal zijn uitleveringsbevel dus mogen aanvechten. Er is nog geen datum vastgelegd voor het beroepsproces.

Assange was zelf niet aanwezig in de rechtbank, volgens zijn advocaat om gezondheidsredenen. Wel aanwezig waren zijn aanhangers, die op straat juichten en applaudisseerden toen het nieuws van de uitspraak hen bereikte. 

Copyright 2024 The Associated Press. All rights reserved
Copyright 2024 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen