1 mei worden opnieuw honderden lopertjes veracht.© rr

Parkcross Kalmthout bracht al 30.0000 sportieve deelnemers uit basisscholen aan de start

Kalmthout -

De Parkcross is op 1 mei toe aan zijn 50ste editie. De voorbije 49 edities trok de cross om en bij de 30.000 sportieve kinderen uit de Kalmthoutse scholen aan.

Erik Vandewalle -Stijn de Koning

Iemand die al decennia betrokken is bij de Parkcross is gemeentelijke sportfunctionaris Gino Vanthillo. “Vier decennia op precies te zijn, heb ik te maken met dit sportieve hoogtepunt waarbij de leerlingen van alle Kalmthouts basisscholen worden uitgenodigd om deel te nemen. Voor deze jubileumeditie zorgen we ook voor een leuke attentie. Bij de aankomst krijgt elke deelnemer een gouden medaille en een gouden bal”, verklapt de sportfunctionaris.

Gino Vanthillo blikt met plezier terug op 50 jaar Parkcross. “Onder impuls van Jos Thys werd op 1 mei 1972 de eerste cross georganiseerd. Om en bij de 250 jongens en meisjes van de basisscholen in de gemeente stonden toen aan de start. Het parcours liep door het bos en rond de vijver aan Gitok.”

Verhuizen

“Omdat er steeds meer deelnemers kwamen, werd het Muguetbos aan Gitok te klein. Daarom verhuisden we naar het weiland aan de andere kant van de school. Dat is de plek waar later een skatepark werd gebouwd. Omwille van het succes verhuisde de 1 mei-cross al vrij vlug naar de weilanden van Marcel Pauwels, de voormalige locatie van de Hoevefeesten. Later werd er ook nog gelopen op de oude atletiekpiste aan het station van Kalmthout. Met de komst van het Sportpark klinkt het startschot nu daar”, aldus Vanthillo.

Van startschot gesproken, de eerste edities gebruikten we een echt pistool om het startsein te geven. Heel wat kinderen staken dan hun vingers in hun oren en daarom hebben we dat startpistool maar vervangen door een toeter. Maar die liet het vorig jaar afweten en dus denken we nog na om voor deze jubileumeditie nog op een andere manier de start te geven”, legt Gino Vanthillo uit.

Sportmateriaal

Al wie in Kalmthout naar een basisschool gaat, mag meedoen. “Aan de hand van de deelnemerslijsten gaan we na welke leerling voor welke school loopt. Elke leerling is goed voor drie euro. Het bedrag dat de scholen op deze manier bij elkaar lopen dient om sportmateriaal voor de school te kopen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners