Joost Caen geeft minister Annelies Verlinden toelichting bij enkele uitgestalde werken.© RR

Al meer dan duizend bezoekers onder de indruk van Joost Caens glaskunst: expo gaat laatste dagen in

Schoten -

Al 1100 mensen bezochten sinds 12 april de tentoonstelling ‘Het leven in glas geschreven’, met eigen werk en de collectie van de wereldvermaarde Schotense glaskunstenaar Joost Caen. Eind mei zal hij ook twee gemeentelijke gebouwen in Schoten extra gla(n)s geven met een werk van hem. Het gaat om de twee campussen van de academie: Muziek en Woord enerzijds en Beeld anderzijds.

Jan Auman

De Schotenaar, die vorig jaar nog geridderd werd in de Orde van de Schotense Leeuw, is vereerd met het initiatief van de gemeente Schoten en met de onverhoopt grote belangstelling voor de expo in het Kasteel van Schoten. De getoonde stukken zijn zo goed als allemaal eigendom van ambachtsman. Blikvanger is een 850 jaar oud glasraam, meteen het oudste van de Benelux.

Minister en burgemeester

Onder de vele bezoekers die de glasramen al kwamen bewonderen, bevonden zich onder meer cultuurschepen Christof Victor (N-VA) en burgemeester Maarten De Veuster (N-VA), minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) en heel wat mensen uit zijn vakgebied zoals Madeleine Manderyck, een autoriteit op het vlak van erfgoed. Zij is ook voorzitter van het Corpus Vitrearum België en expert member in het International Scientific Committee for the conservation of stained glass.

“Ik heb ook al heel wat geïnteresseerde groepen mogen rondleiden”, aldus een aangenaam verraste Joost Caen. “De expo blijft individueel te bezoeken tot en met zondagavond 28 april om 17 u. Niet het kasteel, maar twee andere Schotense gebouwen zal ik nog dit voorjaar uitrusten met een werk van me. Het gaat om het pas gerestaureerde kasteeltje Gelmelenhof en de eveneens vernieuwde campus Muziek en Woord, allebei van de academie aan de Jozef Van Craenstraat. Een mooie opdracht van het lokaal bestuur.”

Joost Caen aan het werk.© RR

Vlaams Centrum

Caen lobbyde de voorbije weken ook om te realiseren wat nog op zijn bucketlist staat: de oprichting van een Vlaams Centrum voor de Glaskunst. Dat kan waken over Caens eigen rijke collectie en de naslagwerken over deze ondergewaardeerde kunstdiscipline. Joost Caen ziet ‘zijn’ centrum – dat hij al Ars Lucis (kunst van het licht) heeft gedoopt - als museum, maar ook als wetenschappelijk studiecentrum.

“Ik zie het niet alleen als bewaarplaats en toonzaal voor historische glaskunst, maar ook om nieuwe technieken en toepassingen met glas en licht te ontwikkelen zodat die toepasbaar worden in de hedendaagse architectuur. Mijn dossier ligt bij de Vlaamse regering. Ik zoek een locatie van om bij de drieduizend vierkante meter naar het voorbeeld van het Cité du Vitrail in Troyes (F)”, aldus Caen.

© RR

Schepen Van Cultuur Christof Victor (N-VA) (l), die de expo opende met de eveneens geïnteresseerde schepen van Milieu Walter Brat.© RR

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners