© JEFFREY GAENS

Man van Elly verbleef slechts één nacht in het ziekenhuis: “Rekening van 1.200 euro”

Een rekening van 1.200 euro. Dat kreeg Elly Gonissen voorgeschoteld nadat haar man een nachtje in het ziekenhuis verbleef op een eenpersoonskamer. “Ik wist wel dat zo’n kamer duurder was en dat er erelonen worden aangerekend, maar dit bedrag is wel heel hoog. Kan dat zomaar?”

Gunter WILLEKENS/Lies VANBETS

In maart vorig jaar moest Marc Boons, de man van Elly Gonissen, een galoperatie ondergaan. Daarvoor moest hij een nachtje in het ziekenhuis blijven. “Om 7.30 uur schreven we hem in bij het ziekenhuis Maas en Kempen”, vertelt Elly. “Hij moest maar één nachtje in het ziekenhuis blijven, dus kozen we bewust voor een eenpersoonskamer. Bij de inschrijving betaalden we daarvoor al 150 euro. Ook werd er ons toen meegedeeld dat we voor zo’n kamer een supplement moesten betalen, maar een bedrag werd er niet gezegd. De volgende dag vertrokken we rond 14 uur alweer naar huis.”

“Toen we wat later de rekening kregen van AXA, de maatschappij waarbij mijn man verzekerd is, schrok ik toch even. 1.200 euro voor een verblijf van één nacht! Ik was me ervan bewust dat een eenpersoonskamer duurder is en dat de verzekering niet tussenkomt in de erelonen, maar 1.200 euro voor één nachtje vond ik toch wel heel erg veel. Wat als mijn man een hele week in het ziekenhuis moest blijven?”

“Ik stuurde een mailtje naar AXA, maar daar vertelden ze me dat het bedrag normaal was. Als ik vragen over de rekening had, moest ik mij tot het ziekenhuis wenden. Op papier stond dat zij tot 300 procent ereloon mogen vragen op een eenpersoonskamer, maar dat lijkt me toch wat overdreven.”

NIET OPGELOST

Volgens ziekenhuis Maas en Kempen gaat het om normale kosten. “Op een individuele kamer kan een honorariumsupplement tot maximaal 150 procent aangerekend worden, en geen 300 procent zoals mevrouw Gonissen aangeeft”, klinkt het bij ZMK. “Bij de opname betalen patiënten inderdaad een voorschot van 150 euro voor een eenpersoonskamer. Dat wordt daarna verrekend met de factuur. Voor een eenpersoonskamer wordt er 53 euro per dag aangerekend. Afhankelijk van de onderzoeken en/of operatie worden de erelonen daarop berekend. Die prijzen zijn vastgelegd door het RIZIV.”

“De kosten van meneer Boons zijn voor de verzorging en de behandeling. Het hangt er natuurlijk vanaf welke behandeling, verzorging of operatie de patiënt gehad heeft. Verder speelt ook de verzekering van de patiënt een rol. Het is algemeen bekend dat een eenpersoonskamer duurder is dan een meerpersoonskamer en dat er supplementen op de erelonen aangerekend kunnen worden. Bij hun opname ondertekenen patiënten ook steeds een opnameformulier waarin dit expliciet wordt aangegeven.”

INFO

WIE?

Naam: Elly Gonissen (58)

Waar: Kriekelsheuvel, Dilsen-Stokkem

WAT?

Verblijft u in het ziekenhuis in een eenpersoonskamer, dan kunnen de kosten hoog oplopen. Zelfs voor één nacht.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer