Minister Marghem heeft oplossing voor dreigend stroomtekort: “We hebben nog eens 750 megawatt gevonden”

Het dreigend stroomtekort in ons land lijkt afgewend. Minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) heeft nog een stroomreserve gevonden in Vilvoorde. Toch zal het waarschijnlijk ook nodig zijn om een beroep te doen op onze buurlanden om te voorkomen dat België in november in het donker zit.

rrln

Het Federaal Planbureau waarschuwde deze week dat we afstevenen op een energietekort in deze winter. Vanaf oktober liggen zes van de zeven kerncentrales plat voor onderhoud en herstellingswerken. Om een algemene black-out te voorkomen, kan daarom mogelijk het afschakelplan in werking treden, waardoor meerdere gemeenten geen stroom meer krijgen.

Bij RTL laat minister Marghem nu weten een oplossing voor het dreigende tekort hebben gevonden. Samen met Electrabel vond ze nog eens 750 megawatt. Daarvoor werd er een akkoord gesloten met een nog niet gecontacteerde elektriciteitscentrale in Vilvoorde.

Toch moet er ook nog stroom uit het buitenland worden gehaald. Daarvoor deed Marghem een beroep op Duitsland, Frankrijk en Nederland. De drie landen hebben ingestemd ons te helpen, aldus de minister.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER