vrijdag 19 oktober 2018 - Voetbal
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

 Photo News

Club Brugge - Waasland Beveren
Vanavond 20.30 uur - Jupiler Pro League (speeldag 11)

Club Brugge-coach wil statement op veld na operatie Propere Handen

LEKO AAST OP EERHERSTEL

Met een banale Club Brugge-Waasland-Beveren begint het Belgische voetbal vanavond aan het leven na de bom. Ivan Leko, eventjes wereldnieuws na zijn korte aanhouding in operatie Propere Handen, aast op eerherstel en een statement nadat zijn naam en imago (ten onrechte?) te grabbel werden gegooid. Volgens de Brugse coach zijn hij en zijn ploeg er “200 procent” klaar voor. “We gaan niet flauw doen: het wordt een speciale wedstrijd”, aldus de Kroaat.

Een doordeweekse persbabbel op Jan Breydel wanneer een middenmoter langskomt? Twee à drie clubwatchers verzameld in het kleine perszaaltje naast het spelershome, aangevuld met enkele mensen van de communicatiedienst van Club zelf. Gisteren niet. Ivan Leko gaf zijn eerste officiële persconferentie sinds de bom barstte rond operatie Propere Handen en zijn aanhouding. Zowat alle grote Vlaamse media, inclusief twee cameraploegen, waren aanwezig. Ongezien voor een wedstrijd tegen Waasland-Beveren.

Nochtans werd op voorhand gewaarschuwd dat enkel vragen over de wedstrijd beantwoord zouden worden. Een ongemakkelijk begin en enkele clichés waren het gevolg. “Of ik blij was met wat ik zag op training? Ja. Ik zag veel grinta en we hebben hard gewerkt”, aldus de coach. Een ander gespreksonderwerp dan maar? Internationals? “Twee weken pauze is niet makkelijk. Het is mooi voor onze club dat we met Vanaken, Mechele en nog wat anderen enkele internationals hadden, maar het maakt de voorbereiding op je wedstrijd er niet makkelijker op. Dat geldt voor alle topclubs in België, dus we accepteren de situatie. Iedereen is scherp en klaar.” Met iedereen bedoelde Leko ook Rezaei, weer fit na een maand blessureleed.

Stilte

Opnieuw volgde een ongemakkelijke stilte. De aanwezigen bekeken elkaar eens. Of Leko er klaar voor was na de hel die hij moest doorstaan vorige week, dat wilde iedereen weten. De vraag viel uiteindelijk toch voorzichtig. Het antwoord van Leko was iets minder gereserveerd.

“Ik? Klaar? 200 procent”, kaatste hij de bal terug, beseffend dat het onderwerp toch onvermijdbaar was. Hij praatte onder meer over zijn afwezigheid, al was het met de rem op. Leko stond twee dagen niet op het trainingsveld tijdens zijn aanhouding. “Natuurlijk was dat geen normale wedstrijdvoorbereiding. Ik was er een paar dagen niet. Zoiets kan je moeilijk normaal noemen. In het leven kan alles gebeuren, maar je moet vooruit kijken en niet meer denken aan gisteren.”

Na alles wat is gebeurd, voel ik mij nóg trotser dat ik een lid ben van deze familie. Als ik iets krijg van de fans, dan wil ik dat driedubbel teruggeven Ivan LEKO Coach Club Brugge

Ouderwetse pandoering

Leko benadrukte nogmaals dat de steun van zijn naasten en de club hem erbovenop hebben geholpen. Vorige vrijdag werd hij haast doodgeknuffeld door de opgedaagde fans langs het trainingsveld. Zij riepen op sociale media massaal op om Leko vanavond te steunen. Ook Club bevestigde zijn vertrouwen in de Kroaat. “Het wordt een speciale wedstrijd, daar gaan we niet flauw over doen. Ik heb twee prioriteiten: mijn familie en mijn tweede familie. En dat is Club. Wat ik hier gevoeld heb de laatste weken is fantastisch.”

Alles lijkt er dus op te wijzen dat Leko en Club een statement willen maken. Niet alleen zou een zege extrasportief heel wat doorspoelen, ook sportief wil Leko terugslaan. Voor de bom onder het Belgische voetbal barstte, verloor Club twee keer op rij. Vooral de nederlaag op Standard was zuur, want Club was kansloos op Sclessin.

“Onze laatste wedstrijd was niet de beste. Het is belangrijk dat we opnieuw in de winning mood raken, met goed voetbal en veel energie”, zei Leko. “Tegen Atlético waren we zestig minuten goed, maar bleven we achter zonder resultaat. Op Standard kan je altijd verliezen. Daarom is het extra belangrijk dat we ons willen bewijzen.”

Club wil zijn fans vanavond in speciale omstandigheden dus trakteren op een ouderwetse pandoering van de tegenstander. Want Leko voelt dat hij nog een rekening openstaan heeft. “Na alles wat is gebeurd, voel ik mij nóg trotser dat ik een lid ben van deze familie. Als ik iets krijg van de supporters, dan wil ik dat driedubbel teruggeven. Iedereen die mij kent, weet dat. Dus dat is wat jullie kunnen verwachten.”

Yannick Ferrera roept collega’s op

“Respecteer en bescherm de refs”

Waasland-Beveren-trainer Yannick Ferrera had op zijn wekelijkse persbabbel een warme oproep in petto voor zijn collega-trainers. “Ik roep iedereen op om de refs dit weekend extra te beschermen en te respecteren”, klonk het. “Want in heel dit verhaal hebben ze de moeilijkste taak. Wij, de trainers, hebben een grote verantwoordelijkheid om beleefd en respectvol te blijven, alsook om onze technische staf rustig te houden. Ik ben geen slijmbal, doe dit niet om een penalty te krijgen, maar dit is het moment om respect te tonen.” (whb)

Geld van Veljkovic op rekening Leko

Club Brugge-coach Ivan Leko kreeg in 2015 geld op zijn rekening dat ­afkomstig was van de Cypriotische ­rekeningen van Dejan Veljkovic. Het gerecht wil weten waarom.

Ivan Leko werd vorige woensdag opgepakt in het kader van operatie Propere Handen. Een dag later kwam de Kroaat weer vrij, maar hij werd wel in verdenking gesteld wegens witwassen. Volgens informatie van onze zusterkrant Het Nieuwsblad stelde het gerecht tijdens het onderzoek naar de praktijken van Dejan Veljkovic vast dat die via de Cypriotische rekeningen van zijn ­bedrijven eind 2014 en in de loop van 2015 verschillende bedragen had gestort op de rekening van Leko. Die zou hebben verklaard dat het om achterstallig loon van zijn periode als trainer bij OH Leuven gaat. ­Leko was tussen februari en november 2014 trainer bij de toenmalige eersteklasser. Als beginnende coach kreeg hij een ­relatief laag basisloon. Na zijn ontslag kreeg hij in de loop van 2015 verschillende stortingen van Veljkovic. De onderzoeksrechter vond dat een verdachte manier van handelen en wilde weten wat daarachter zat. De omweg om dat geld via Veljkovic te betalen, zou gebruikt zijn om fiscale redenen. Veljkovic was op dat moment nog de makelaar van Leko.

Fiscale discussie

OHL zou dat geld eerst aan Veljkovic ­hebben gestort en die zou het vervolgens gedeeltelijk hebben doorgestort aan Leko. De club zou dat hebben gedaan op vraag van Veljkovic. Het is niet duidelijk of en onder welk voorwendsel Veljkovic facturen aan de club heeft uitgeschreven om die stortingen te verantwoorden. “Maar van witwas is er in elk geval geen sprake”, zegt Walter Van Steenbrugge, de advocaat van Leko. “Het gaat hoogstens om een fiscale discussie.”

OHL-bestuurder Chris Vandebroeck zegt dat alle facturaties van de club naar Leko en Veljkovic altijd correct zijn verlopen.

De club kreeg ook nog geen speurders over de vloer. Het federaal parket geeft geen commentaar en wil ook niet zeggen of er nog andere, meer recente stortingen van Veljkovic naar Leko werden gevonden. (me, bla)

Club verliest coördinator scouting aan Gent

Peter Verbeke ruilt Club Brugge in voor AA Gent. De scoutingscoördinator werd gisterenmiddag per direct aan de kant geschoven door blauw-zwart toen bekendraakte dat hij onderhandelde met de Buffalo’s, maar de deal gaat gewoon door. Verbeke gaat in de Ghelamco Arena voor vijf jaar aan de slag als sportmanager. De 35-jarige was de voorbije jaren mee verantwoordelijk voor de transfers van onder anderen Arnaut Danjuma, Hans Vanaken, Wesley Moraes en Anthony Limbombe. (b/ssg)

CLUB BRUGGE - W.-BEVEREN

Aftrap: Vanavond 20.30u.


Scheidsrechter:
Alexandre Boucaut.

club brugge: Letica, Poulain, Mechele, Denswil, Mata, Rits, Vormer, Vanaken, Danjuma, Rezaei, Wesley

INVALLERS: Horvath, Decarli, Mitrovic, Nakamba, Schrijvers, Dennis, Openda, Vossen

GEBLESSEERD: Niemand

GESCHORST: Niemand

OP 1 KAART van schorsing: Vormer

waasland-beveren: Roef, Caufriez, Vukotic, Massop, Schryvers, Foulon, Verstraete, Keita, Badibanga, Vellios, Ampomah

INVALLERS: Swolfs, Debaty, Salquist, Lulic, Vanzo, Jubitana, Heymans, Ndao,

GEBLESSEERD: Sula, Dierckx, Forte, Abdullah, Boljevic

GESCHORST: Niemand

OP 1 KAART van schorsing: Massop, Vukotic

Programma

vanavond

20.30 Club Brugge - Waasland-Beveren

Boucaut Alexandre

ZATERDAG

18.00 Moeskroen - Standard

Lardot Jonathan

20.00 KV Kortrijk - STVV

Alen Wesley

20.00 Antwerp - Lokeren

Boterberg Jan

20.30 KRC Genk - Eupen

Smet Wim

ZONDAG

14.30 Anderlecht - Cercle Brugge

Dierick Christof

18.00 KV Oostende - AA Gent

Verboomen Nathan

20.00 Charleroi - Zulte Waregem

Van Driessche Bram

Stand

1KRC Genk1080231-1026
2Club Brugge1081128-1025
3Anderlecht1062219-1020
4Antwerp1051414-819
5Standard1052317-1018
6STVV1041514-917
7AA Gent1044219-2114
8KV Oostende1044214-1714
9Cercle Brugge1034311-1812
10Charleroi1035213-1411
11KV Kortrijk1035213-1711
12Eupen1036113-2210
13Waasland-Beveren1013612-149
14Lokeren101728-205
15Zulte Waregem1017213-275
16Moeskroen101814-164

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws