Direct naar artikelinhoud
NieuwsVerenigde Staten

Yosemite Park in Californië na twintig dagen sluiting wegens bosbrand weer open

Yosemite National Park, een van Amerika’s grootste trekpleisters, is dinsdag weer opengesteld voor bezoekers. Wegens een felle bosbrand was het twintig dagen gesloten. De op een na langste sluiting in de geschiedenis van het Californische park.

Bezoekers fotograferen El Capitan door een dunne sluier van rook. De berg is een van de trekpleisers van Yosemite National Park.Beeld AP

De zomer van 2018 is er een geworden van records, niet alleen in Nederland en Europa, maar ook in Californië. Hitte, droogte en wind leidden in Amerika’s meest westelijke staat tot uitzonderlijke omstandigheden. Nooit eerder was het op sommige plekken zo heet in de maand juli. Nooit eerder duurde het bosbrandseizoen zo lang en was het zo verwoestend, met in totaal zo’n twintig branden. Nooit eerder woedde er zo’n grote bosbrand als in het Mendocino National Forest. Het extreme is normaal geworden, zo lijkt het in de beleving van velen.

Over de schuldige hebben zij ook al een vermoeden. ‘Het is de klimaatverandering’, zo verwoordt The Sacramento Bee in een commentaar wat menigeen denkt. Volgens de krant zijn we ‘in real time’ getuige van de gevolgen van de opwarming van de aarde. Het is niet meer iets dat we kunnen verdringen als zijnde iets voor de toekomst. Anderen zijn voorzichtiger en benadrukken dat een enkele hittegolf, overstroming of orkaan nooit direct kan worden toegeschreven aan de klimaatverandering. Maar in de perceptie van velen die telkens weer beelden zien van de op hol geslagen elementen, of dat nu vuur, water of lucht is, is er op zijn minst ‘iets’ aan de hand.

Dat nam niet weg dat meteen na de heropening van Yosemite Park zich al snel weer rijen auto’s vol toeristen vormden voor de toegangspoorten. Sommigen kwamen gewapend met mondkapjes en oogdruppels.

Yosemite ging dicht op 25 juli vanwege een bosbrand in de buurt. Het vuur kwam nooit verder dan de randen van het park. Het was de rook die de populairste plekken ontoegankelijk maakte voor toeristen en leidde tot de sluiting. Dinsdag hing er alleen nog een sluier van rook. Die beperkte het zicht, de toppen van de bergen waren nog niet te zien, maar dat weerhield de bezoekers niet.

Een blushelikopter bij de nog brandende delen vna het park.Beeld AP

De Californische bosbranden kostten een tiental mensen het leven, brandweerlieden en burgers. Twee kinderen werden dood aangetroffen onder een natte deken met hun overgrootmoeder over hen heen gebogen ter bescherming. Ze werden overvallen door het ontketende vuur dat niets en niemand ontziet.

Eind juli werd een extreem krachtige wervelstorm van vuur waargenomen. Hij raasde en tolde 90 minuten lang met een windkracht van een helse 230 kilometer per uur in het rond. Zo’n vuurstorm wordt soms een ‘firenado’ genoemd, naar tornado. Hij vernietigt alles was op zijn weg komt.

Volgens The New York Times zijn wetenschappers druk bezig een beter begrip te ontwikkelen van de relatie tussen een warmer klimaat en het ontstaan van bosbranden. ‘Het gedrag van vuur is grotendeels een mysterie. Op dit terrein is het alsof we nog leven in de tijd van voor de Verlichting. We hebben behoefte aan betere wetenschap’, zegt Dr. Finney van een laboratorium voor ‘vuurwetenschap’. 

In beeld: De grootste bosbranden ooit in Californië legden een gebied zo groot als Los Angeles in as - en het einde is nog lang niet in zicht

Toeristen in Yosemite National Park.Beeld AP