Direct naar artikelinhoud
Buitenland

Bevelhebber Boko Haram: "Ontvoerde schoolmeisjes zullen niet naar huis terugkeren"

Bevelhebber Boko Haram: "Ontvoerde schoolmeisjes zullen niet naar huis terugkeren"
Beeld REUTERS

De Nigeriaanse politie heeft acht leden van Boko Haram gearresteerd, onder wie een bevelhebber van de terroristische groep. Tijdens de ondervraging verklaarde de man dat de "ontvoerde schoolmeisjes niet naar huis terug zullen keren".

Volgens de 23-jarige Mayinta Modu, een lid van Boko Haram, zijn de meeste meisjes uit Chibok – tussen 16 en 18 jaar oud – getrouwd met iemand van de terroristische organisatie en zullen bijgevolg "niet terugkeren naar huis". Dat vertelde Abba Kyaria, commissaris van de Nigeriaanse politie, aan CNN. 

"De gearresteerde mannen zeggen dat de meisjes de regels van Boko Haram geaccepteerd hebben en dus geen reden zien waarom ze hun man zouden verlaten", aldus Abba Kyari.

"Ze hebben bekend dat ze de meisjes uit Chibok ontvoerd hebben. Volgens de leider zouden meer dan honderd leden de meisjes misbruikt hebben", klinkt het. Daarnaast vertelden de leden van Boko Haram dat ze verschillende zelfmoordaanslagen hebben georganiseerd in de regio.

Onderhandelingen

Boko Haram ontvoerde niet alleen meisjes uit Chibok. Op 19 februari voerden ze een raid uit op het internaat van de meisjesschool van Dapchi, in de staat Yobi. Toen werden 110 meisjes tussen 11 en 19 jaar oud meegenomen. Een maand later werden ongeveer 76 meisjes vrijgelaten. Volgens experts heeft de overheid mogelijk losgeld betaald om het vrijlatingsproces te versnellen en een nieuw Chibok-drama te vermijden.

Andere meisjes konden ontsnappen, maar nog meer dan honderd meisjes zijn in handen van Boko Haram.