Direct naar artikelinhoud

Handbalsters naar laatste vier, maar de wereldtitel is nog ver weg

Lois Abbingh in actie tegen Tsjechie tijdens de kwartfinale op het WK in Duitsland.Beeld ANP

De Nederlandse vrouwen staan door een zege op Tsjechië in de halve finale van het WK handbal. Tegen Noorwegen, vrijdag in Hamburg, moet de ploeg boven zichzelf uitstijgen.

Voor de vierde keer op rij staan de Nederlandse handbalsters in de halve finale van een groot toernooi. Maar iedereen is ervan doordrongen dat het niveau van het spel omhoog moet om serieus mee te kunnen doen in de strijd om de WK-medailles. Vrijdag moet het echt beter als in Hamburg Noorwegen wacht op de drempel van de finale. De Noorse vrouwen versloegen Nederland in de eindstrijd van het WK in 2015, in de strijd om olympisch brons in Rio en in de EK-finale van vorig jaar.

'We moeten in de halve finale boven onszelf uitstijgen'
Lois Abbingh

In de moeizaam gewonnen kwartfinale van vandaag in Maagdenburg tegen Tsjechië (30-26) werd opnieuw duidelijk dat te veel bepalende speelsters niet in een WK-vorm verkeren. Van de opbouwrij worstelen Nycke Groot, Estavana Polman en Laura van der Heijden vooral met zichzelf. Het doel van keepster Tess Wester is geen onneembare veste meer en vanuit de hoeken weet de ploeg geen enkel gevaar te stichten.

Met Japan en Tsjechië in de eerste twee duels uit de knockoutfase van het WK trof Nederland niet de sterkste tegenstanders. Toch had de formatie van bondscoach Helle Thomsen alle moeite om die wedstrijden in winst om te zetten. Japan boog maandag pas na verlenging en van Tsjechië, dat niet eerder in de kwartfinale op een WK stond, werd pas laat afstand genomen.

Veertien doelpunten

“We moeten in de halve finale boven onszelf uitstijgen”, erkende Lois Abbingh, de enige speelster die op het WK ver boven de Nederlandse middelmaat uitsteekt. Vandaag verzorgde de opbouwspeelster van Paris Issy met veertien doelpunten bijna de helft van de totale Nederlandse productie. Met die score evenaarde ze het record van Saskia Mulder, die op het WK van 1999 tegen Wit-Rusland ook veertien maal scoorde.

Met 46 treffers toornt Abbingh ver uit boven gelouterde vedetten als Van der Heijden, Polman en Groot die normaal gesproken ook veel doelpunten voor hun rekening nemen. Tegen Tsjechië mocht Pearl van der Wissel na vijf jaar afwezigheid weer een paar minuten in het oranje tricot spelen, maar ze kon niet laten zien waarom ze gedurende het WK zo pardoes door Thomsen werd opgeroepen.

Het doel van keepster Tess Wester is geen onneembare veste meer

De hevig meelevende bondscoach constateerde ook dat de hoekspeelsters nauwelijks rendeerden. Pas bij 21-20 schoot Martine Smeets vanuit de linkerhoek raak. Later trof rechterhoekspeelster Angela Malestein nog tweemaal doel en bepaalde opnieuw Smeets uiteindelijk de eindstand op 30-26.

Voor eigen eer

Na een voorsprong van 7-1 zag bondscoach Helle Thomsen dat de speelsters te veel voor eigen eer gingen. Daar profiteerden de Tsjechen van, zij bleven bij tot 24-24. “Als je ze één vinger geeft, pakken ze je hele hand”, zei Thomsen. “In de tweede helft gingen we het weer met z’n allen doen en ging het beter.” Uitblinkster Abbingh beaamde dat Nederland door eigen toedoen de controle over het duel verloor. “We hadden het al eerder moeten afmaken.”

Abbingh erkende dat zij veel ruimte kreeg om af te vuren. “Dat zal volgende keer wel anders zijn”, keek ze vooruit naar het duel met wereldkampioen Noorwegen dat vandaag olympisch kampioen Rusland versloeg. “Ik ben blij dat ik met mijn doelpunten het team kan helpen. Maar er moet een tandje bij. Vooral in de dekking, we krijgen te veel makkelijke goals tegen. Het gaat dit toernooi niet vanzelf, we moeten er hard voor werken. Afgelopen jaren waren we extreem blij. Nu zijn we meer ingetogen omdat we weten dat het beter kan.”