Direct naar artikelinhoud

Het woord van het jaar: Feminisme

Het woord van het jaar: Feminisme
Beeld AP

Feminisme is door een bekende Amerikaanse uitgever van woordenboeken uitgeroepen tot woord van het jaar. 

Aangespoord door #MeToo en de vrouwonvriendelijke opmerkingen van president Trump, zochten ongekend veel mensen het woord op via de website van Merriam-Webster.

Feminisme wordt door de website omschreven als 'de theorie van politieke, economische en sociale gelijkheid van de sekse'. Interesse in het woord was er vooral rond de vrouwenmars die begin dit jaar georganiseerd werd als protest tegen de verkiezing van Trump. 

De #MeToo-beweging maakte het woord alleen maar populairder

Ook de opmerking van Witte-Huis-adviseur Kellyanne Conway, spoorden veel Amerikanen aan het woord nader te bestuderen. Conway zei: "Ik vind het moeilijk om mezelf een feminist te noemen in de klassieke zin omdat het voelt als anti-man en pro-abortus. En ik ben niet anti-man en niet pro-abortus."

De #MeToo-beweging die ervoor zorgde dat vrouwen en mannen massaal hun verhalen van seksueel misbruik begonnen te delen, maakte het woord alleen maar populairder.   

Volgens Peter Sokolowski van Merriam-Webster zijn mensen niet enkel geïnteresseerd in de droge betekenis van 'feminisme'. "Ze proberen zich ook een beeld te vormen: wat betekent het een feminist te zijn anno 2017?"