Direct naar artikelinhoud

De SP kiest met Lilian Marijnissen voor een klassieke koers

De SP kiest met Lilian Marijnissen voor een klassieke koers
Beeld ANP

Ze moet de partij gaan vernieuwen, maar na de wissel met Roemer sprak Lilian Marijnissen traditionele partijtaal.

Emile Roemer, politiek leider van de SP, verlaat de politiek op een zorgvuldig gekozen moment. Op tijd, zodat zijn opvolger Lilian Marijnissen zich warm kan draaien nu de gemeenteraadsverkiezingen eraan komen.

De 32-jarige Lilian Marijnissen moet de komende jaren bewijzen dat ze haar eigen plan trekt

Roemer presenteert de komst van Lilian Marijnissen als een manier om de partij ‘te blijven vernieuwen’. “Wij willen grote stappen voorwaarts maken”, gaf hij als motivering. Dat houdt echter voorlopig nog geen radicaal andere koers in, of een nieuwe werkwijze. Eerder betekent het dat er nieuwe en jongere gezichten aantreden om de SP te leiden, viel uit zijn woorden af te leiden. De SP kreeg ook al een nieuwe partijvoorzitter, vakbondsleider Ron Meyer.

Door Lilian Marijnissen naar voren te schuiven neemt Roemer wel een gok. Kiezers kennen haar nu nog vooral als ‘de dochter van’. Vader Jan Marijnissen was jarenlang de machtigste man in de SP. Hij hoorde in de jaren zeventig tot de oprichters van de ‘Socialistiese Partij’, zoals de SP toen nog heette. De 32-jarige Lilian Marijnissen moet de komende jaren bewijzen dat ze haar eigen plan trekt.

Ambitie

De wisseling van de wacht komt niet onverwacht. Bij de laatste verkiezingen verloor de SP één zetel; het lukte Roemer niet om te profiteren van het in elkaar storten van de PvdA. Zijn ambitie om de partij weer groot te maken, was daarmee voor de zoveelste keer stukgelopen. In de coulissen stond de opvolger al klaar. Marijnissen kwam in het voorjaar naar de Tweede Kamer om ervaring op te doen.

'Wij moeten een partij zijn voor gewone mensen, degenen die zich in de steek gelaten voelen door de hoge heren in Den Haag'
Lilian Marijnissen

Met Lilian Marijnissen heeft de SP weer een klassieke vakbondsactivist als belangrijkste gezicht. Voor ze Kamerlid werd, leidde ze stakingen en acties in de zorg, voor de FNV. Ook de afgelopen maanden was Marijnissen vaak in het land te vinden, meestal tussen thuiszorgmedewerkers die protesteren tegen bezuinigingen in de zorg. Daarmee staat ze in een lange SP-traditie. Van oudsher geldt in de SP het organiseren van ‘de mensen in de wijk’ als de belangrijkste taak van politici.

Ook in haar eerste optreden sprak de nieuwe SP-leider vandaag klassieke SP-taal. “Wij moeten een partij zijn voor gewone mensen, degenen die zich in de steek gelaten voelen door de hoge heren in Den Haag. De SP moet krachtig oppositie voeren tegen de uitwassen van decennia neoliberalisme.”

Compromisloos

Onder Emile Roemer probeerde de SP de afgelopen jaren om vaker mee te besturen in het land en het imago van zich af te schudden: dat van compromisloze oppositie. De partij leverde tal van wethouders en gedeputeerden. Of Lilian Marijnissen die koers voortzet, is onduidelijk. Zij heeft zich in discussies daarover binnen de partij, altijd stilgehouden. Ook over samenwerking met linkse partijen lijkt ze terughoudender dan de vertrekkende Emile Roemer. “Ik ben voor samenwerking, maar de PvdA heeft wel de zorg afgebroken. Wij zullen altijd heel kritisch blijven op de PvdA”, zei ze vandaag.

De leiderschapswissel is binnen de SP zorgvuldig voorbereid. Vier weken geleden maakte Roemer in kleine kring zijn beslissing bekend. De tekenen dat Lilian Marijnissen klaar stond om hem op te volgen waren er al. De afgelopen maanden nam zij al alle tv-optredens al voor haar rekening. Toch diende zich op het laatste moment nog een tegenkandidaat aan, SP-Kamerlid Sadet Karabulut. Na interne stemming binnen de fractie werd het Lilian Marijnissen.

Roemer blijft nog enkele weken in functie. In januari stapt hij definitief opzij. “Mijn deel van de missie zit erop. Ik wil niet bekend staan als de politicus die te laat wegging”, zei hij op de persconferentie waar hij, omringd door de voltallige SP-fractie, het nieuws bekendmaakte. Hij zat elf jaar in de Kamer, waarvan acht jaar als leider van de partij.

Lees ook:

De moeder van Lilian Marijnissen was minstens zo belangrijk
Terugblikkend was Emile Roemer niet de gedroomde leider