Direct naar artikelinhoud

Koploper PSV opnieuw ontmaskerd

Mike te Wierik maakt in blessuretijd de gelijkmaker voor FC Groningen tegen PSV: 3-3.Beeld ANP Pro Shots

Opnieuw oogde de defensie van koploper PSV broos. Het leidde in de laatste minuut tot de gelijkmaker voor Groningen: 3-3.

Opnieuw werd PSV ontmaskerd. Drie dagen nadat de koploper uit Eindhoven door een fel en gretig Ajax terecht was gewezen, ging het vanavond wederom mis tegen FC Groningen, dat in de slotfase opportunisme aanwendde om PSV in verlegenheid te brengen. Met succes. Ver in blessuretijd viel de gelijkmaker (3-3).

Het nieuwe puntenverlies van PSV in de eredivisie kan bijna geen verrassing meer genoemd worden. Het spel van de koploper wil maar niet overtuigen. Zakelijk en efficiënt leek het elftal van Phillip Cocu aanvankelijk te opereren in Groningen. Het kwam in de eerste helft eenvoudig aan de doelpunten. Van Ginkel had het geluk dat Groningen-doelman Padt zich verslikte in zijn afstandsschot en even later, na een soepele aanval, mocht Ramse­laar in alle vrijheid afronden voordat Van Nieff een vrije trap achter PSV-doelman Zoet krulde.

Het resultaat zorgde ervoor dat de eredivisie weer enige spanning krijgt

Ramselaar was een van de drie nieuwe gezichten ten opzichte van zondag, toen PSV niets in te brengen had tegen Ajax (3-0). Ook Bergwijn en Luuk de Jong mochten beginnen. De laatste ten koste van Locadia, die zeker tot de winterstop is uitgeschakeld met een hamstringblessure. Pereiro en Luckassen zaten dit keer op de bank. Cocu, die pragmatisme aanwendt om de Eindhovenaren succesvol te laten zijn, had tegen Ajax moeten toezien dat geen enkele tactiek – ook het defensieve 5-3-2 niet – soelaas kon bieden tegen de felle Amsterdammers. Zijn elftal werd vooral afgetroefd op gretigheid, vond Cocu.

Geen zelfvertrouwen

Zo fel en zo gretig als Ajax kon FC Groningen vanavond nooit zijn, omdat het elftal van Ernest Faber allerminst overloopt van zelfvertrouwen. Soms tot ontsteltenis van de eigen aanhang. Veel balletjes gaan terug in Groningen. En net toen de thuisclub het vuur in het koude Noordlease-stadion gevonden lijkt te hebben, werd PSV geholpen door een onbegrijpelijke actie van Groningen-verdediger Warmerdam (hij vloerde Lozano in het zestienmetergebied). Van Ginkel benutte de strafschop, waarmee PSV de marge na een half uur weer verruimde naar twee: 1-3.

Pas in de tweede helft, toen Veldwijk en Mahi in de ploeg waren gekomen, viel er enige branie te bespeuren bij FC Groningen. Veldwijk zorgde al na negen minuten voor de aansluitingstreffer tegen PSV. Hij verzilverde een strafschop na een handsbal van Van Ginkel.

Wankel evenwicht

Broos oogde daarna de defensie van PSV, zoals het in veel wedstrijden als een wankel evenwicht balanceerde. Cocu, die ook dit keer niet schroomde defensief te wisselen, weet dat zijn elftal zich veel permitteert op vaderlandse bodem. Ook met een laatste linie bestaande uit Arias, Schwaab, Isimat-Mirin en Brenet.

FC Groningen liet het eens een keer niet onbestraft. Getuige de gelijkmaker in de slotminuut, toen Veldwijk zwak verdedigen afstrafte en Te Wierik het laatste zetje gaf: 3-3. Het resultaat zorgde ervoor dat de eredivisie weer enige spanning krijgt. Ajax, dat vanavond in actie komt, kan de achterstand verkleinen naar vijf punten.

Faber benoemde na afloop de minimale middelen die zijn ploeg had gebruikt om terug in de wedstrijd te komen. Een vleugje opportunisme en wat geluk waren genoeg in zijn ogen, want goed was het spel van Groningen niet, vond Faber. Cocu was na afloop te emotioneel om te reageren. Zijn gedachten waren bij Wim Rip, de video-analist van PSV die vanavond werd getroffen door een hartstilstand en in kritieke toestand naar het ziekenhuis werd vervoerd.