Celstraf en geldboete voor racistische uitspraak op Facebook na dood van Turkse Belg in Istanbul

Een man die op Facebook een racistische reactie plaatste op de dood van Kerim Akyil, een jongeman met Turkse roots, bij een aanslag in de Turkse stad Istanbul, is veroordeeld tot zes maanden effectieve gevangenisstraf en een boete van 4.000 euro. Dat meldt het Interfederaal Gelijkekansencentrum Unia, dat zich burgerlijke partij had gesteld in de zaak. De raadsman van de familie Akyil bevestigt de uitspraak.

adm

Na de dood van de Belgisch-Turkse man bij de aanslag in de Turkse nachtclub Reina in Istanbul op 1 januari 2017, verschenen er verschillende racistische commentaren op Facebook. Er werden boodschappen gepost als “een turk minder”, “het is gene belg” en “nog velen te gaan hopelijk”. De uitspraak waarvoor de man in kwestie vervolgd werd, is niet bekend, maar volgens Unia had de beklaagde zich al eerder bezondigd aan dergelijke uitlatingen.

“Het werd duidelijk dat de veroordeelde zeer vaak haat zaait en ook niet inziet wat daar mis mee is. Hierbij viseerde hij vooral mensen met een migratieachtergrond”, zegt het Interfederaal Gelijkekansencentrum. “Dit vonnis herinnert er elke Facebookgebruiker aan dat er geen verschil is tussen dagelijks op straat racistische haatpraat uitslaan en systematisch racistische haatboodschappen sturen via sociale media. Alle twee zijn ze verboden.”

De raadsman van de familie Akyil bevestigt de uitspraak van de rechtbank. “Dit is één van de eerste keren dat iemand veroordeeld wordt op basis van een Facebook-post”, klinkt het. Slechts zelden gaan parketten over tot vervolging voor online haat. Veelal omdat het zo grootschalig en omdat online haatzaaiers soms moeilijk te traceren vallen. Nog volgens de raadsman van de familie wordt dit een referentieproces.

Het vonnis was nodig, klinkt het nog bij Unia-directeur Els Keytsman. “Wat er leeft op sociale media, nemen mensen mee in het echte leven. Daarom moeten we online haat een halt toeroepen. Veel surfers denken dat ze zich ongeveer alles kunnen permitteren. Dat is dus niet het geval. Aanzetten tot haat, geweld of discriminatie is op straat verboden en kan ook niet op het internet.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER